Pedri az elmúlt 12 hónapban hihetetlen terhelést kapott, de a csapat nem tudja megakadályozni, hogy a spanyolok az olimpiára is elvigyék.

A fiatal középpályás tudja, hogy sokat kockáztat a szerepléssel, mégsem akar lemaradni a tornáról.

La Liga Santander
Ronald Koeman: Messi távozása minden téren érezteti hatását
22/09/2021 15:20
Tudjuk jól, hogy az olimpia a labdarúgás világában közel sem számít a legrangosabb tornának. A válogatottaknak a keretek összeállításakor az u23-as korlátozás mellett gyakran a szereplés lemondásával, vagy a játékosaikat egy újabb terheléstől védő klubokkal is meg kell küzdeniük, sok esetben pedig maguk sem ragaszkodnak a legerősebb elérhető felállásukhoz. Épp ezért sokakat meglepett, amikor a spanyol szövetség pár hete bombaerős keretet hirdetett.
Luis De La Fuente, az olimpiai válogatott kapitánya olyan, a válogatottal már a nemrég véget ért Európa-bajnokságon is résztvevő, befutott játékosokat hívott meg, mint a kapus Unai Simon, a kezdő védők Eric Garcia és Pau Torres, vagy éppen Pedri és Dani Olmo. Elmondása szerint a létező legerősebb összeállítás elérésére törekedett, a játékosok pedig remek lehetősége kapnak a behívóval:
Nagyon motiváltan érkeznek majd és nagy tapasztalattal is.
– mondta nemrég a kapitány.
A keretből különösen kitűnik a mindössze 18 éves – tehát az életkori korlátba bőven beleférő – Pedri szerepeltetése. A fiatal középpályást alig egy éve még szinte senki nem ismerte, az elmúlt 12 hónapban azonban pályafutása berobbant. Beverekedte magát klubja, a Barcelona kezdőjébe, és a szezon során elképesztő, 66 meccsen lépett pályára. Az idény végén aztán meghatározó szerepe volt az Eb-elődöntőig menetelő spanyol válogatottban is, a torna után bekerült az álomcsapatba és a legjobb fiatal játékosnak is megválasztották.

Pedri az Eb-n is remek teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet

Fotó: Getty Images

Épp ezért viszont a középpályás az elmúlt hónapokban olyan terhelést kapott, ami még egy fizikálisan csúcson lévő játékosnak is komoly gondot jelentene, nem hogy egy 18 éves gyereknek. Ennek fényében - alig pár nap pihenést követően - elrángatni a tokiói játékokra komoly kockázatnak tűnik a pályafutására nézve, hiszen bőven benne van a pakliban egy fáradásos sérülés.
A Barcánál nem is csináltak titkot abból, hogy legszívesebben blokkolnák a válogatott behívóját, de a spanyol szabályok szerint erre a klubnak nincsen lehetősége. Ronald Koeman edző így hiába kelt ki Pedri szerepeltetése ellen:
„Egy játékos számára két nagy torna sok egy nyáron. Szinte minden percet pályán töltött a bajnokságban és a BL-ben is, most pedig négy nap pihenő után már repül is Tokióba az olimpiára, ez nem ideális.”
Koemannak az olimpia tornáról amúgy is megvan a sarkos véleménye:
„Ez csak a személyes álláspontom, de számomra az olimpia az atlétikáról meg más sportokról szól, de nem a fociról. És akkor még finoman fogalmaztam.”

Ronald Koeman finoman szólva sincs jó véleménnyel az olimpiai tornáról.

Fotó: Getty Images

Persze más oldalról nézve a válogatott szempontjai is érthetőek, a spanyolok egy fájó Eb-kudarc után jó esélyét érzik, hogy fiatal keretükkel nagyot alkossanak Tokióban, a többi csapatot elnézve pedig tényleg sanszuk lehet a végső győzelemre. Az viszont, hogy szabályok nem kötelezik őket a klubokkal való kompromisszumra, ilyen, csak a rövidtávú célokat figyelembe vevő helyzeteket eredményez.
A behívót kizárólag a játékosoknak lenne lehetősége elutasítani, egy sikerre éhes fiataltól azonban észszerűtlen lenne elvárni, hogy egy ennyire tudatos és számító döntést hozzon. Pedri is úgy nyilatkozott, hiába látja a kockázatokat, eszében sincs lemondani a szereplést:
Imádok focizni és örülök, hogy minél többet játszhatok. Ugyanakkor megértem a Barca álláspontját is, hiszen tényleg sok meccsen szerepeltem. Szeretném viszont megnyugtatni a csapatot, hogy tökéletesen kipihenten térek majd vissza.
A klubnál alighanem most nagyon reménykednek, hogy a fiatal játékosnak igaza lesz és nem teljesen kifacsartan tér vissza az új idényre. Pedri, bár még csak 18 éves, máris meghatározó szerepet tölt be a keretben és fontos része lenne a tervnek, hogy a klub ütőképes csapatot húzzon fel a maradás mellett döntő legendájuk, Lionel Messi köré.
Érdekes, hogy épp Messi karrierje mutathatja meg a pozitív példát egy ilyen esetben. Az argentin klasszis 2008-ban, a klub heves tiltakozása ellenére részt vett a pekingi olimpián, a válogatottal meg is nyerte a tornát. A klubhoz visszatérve azonban egyáltalán nem látszott rajta kimerültség, a következő idényben tonnaszámra szerezte a gólokat, a csapat pedig a frissen kinevezett Pep Guardiola vezetésével triplázott a szezon végén.
Azt ugyan nehéz látni, hogy a mostani Barcelona akár egy csúcsformában lévő Pedrivel is ilyen sikereket érjen el az új szezonban, de a klubnál alighanem már azzal elégedettek lennének, ha egyik legnagyobb tehetségük karrierjét nem akasztaná meg egy komolyabb sérülés.
Forrás: goal.com

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Premier League
Fogja a fejét Guardiola, ijesztő ütemben fogy a kerete
20/09/2021 14:32
Labdarúgás
Messi mesterhármasával megdöntötte Pelé rekordját
10/09/2021 07:04