Gerald Asamoah ezüstérmes lett a németekkel a 2002-es, dél-koreai-japán közös rendezésű világbajnokságon, 2006-ban pedig bronzot nyert a hazai vb-n. Összesen 43-szor lépett pályára a Nationalelfben, s hatszor talált be. Emellett kétszeres németkupa-győztes és több mint háromszáz Bundesliga-mérkőzést játszott, a legtöbbet a Schalke 04 színeiben. A német első osztályban ötven gólja van 43 assziszt mellett.
A ghánai Mampongban született, Európába családjával 12 éves korában, 1990-ben emigráló „Asa” pályafutása kereknek tekinthető, bár karrierje mindvégig rögös volt, s nem csupán sportszakmai szempontból: „természetesen” sokszor kellett elviselnie a rasszista megnyilvánulásokat. 2001-ben történelmet írt, amikor első Afrikában született labdarúgóként debütált a német válogatottban (Erwin Kostedde és Jimmy Hartwig afrikai apától és német anyától már Németországban született). Akkor azt mondta:
talán én jelenthetem a különbséget, mert kevesen ismerik el, hogy a feketék jót is tehetnek Németországban
Foci-vb
Belefért Ronaldo padoztatása, bődületes kiütéssel nyert Portugália
6 ÓRÁJA
Az egyébként gyakorló keresztény Asamoah szerint a FIFA hosszú és kemény munkát végzett eddig is a diszkrimináció visszaszorításáért. „Amíg többet tehetsz, meg is kell tenned. Nagyon jó látni, mennyit cselekedtek eddig, de mindig tudsz még többet nyújtani.”
"A legrosszabb a 2006-os, hazai rendezésű vb után volt. Akkor azt éreztem, teljesen elfogadtak és ide tartozom. Aztán pár hét múlva már a Schalkéval léptünk pályára, és kigúnyoltak a stadionokban, az »n-betűs« szóval illettek ugyanazok, akik nemrég még éltettek. Ez nagyon fájt és visszalépést jelentett, nagyon csalódott voltam."
Az intézkedések eredményesek és hatásosak a korábbi évekhez képest (mint amikor például Gerald még aktív volt). Asamoah – akit annak idején banánnal dobáltak – úgy látja, még mindig sokan nem értik, miért történik ez az egész, így folyamatosan harcolni kell ellenük. Bár már nem hajigálják a gyümölccsel, továbbra is érzi a gyűlöletet.
Meg kell próbálnunk legyőzni őket.
Az egykori csatár 2015-ben akasztotta szögre a góllövő-cipőjét, s még abban az évben fontos szerepet kapott a FIFA Aranylabda-gáláján. Lucas Radebe, korábbi Fair Play-díjas dél-afrikai válogatott labdarúgó jelentette be az elismerés kitüntetettjeit, azokat a klubokat, amelyek segítettek a szíriai, illetve a közel-keleti menekültválságban. A díjat jelképesen Gerald Asamoah vette át.

Gerald Asamoah a Schalkében

Fotó: dpa

A nap végén egyetlen dolgod van, kiállni azokért, akikért egyébként normális lenne: meleg szívvel fogadni azokat, akiknek segítségre van szükségük. Saját bőrömön tapasztalhattam, milyen, amikor egy idegen országba kerülsz és elfogadnak. Számomra ezért természetes „beavatkozni. Engem az Istenbe vetett hitem segített a kritikus pillanatokban. Amikor újra és újra megtörténik valami rossz, elgondolkozol, miért nem fogadják el egyesek, hogy mindannyian emberek vagyunk bőrszíntől, származástól függetlenül. Meg kell próbálnunk mindenkit elfogadni. Kiábrándító és szégyenteljes, hogy 2021-ben még erről kell beszélnünk.
Asamoah szerint is összeköt a futball mindenkit, hiszen egy öltözőben is számos különböző nemzetiségű labdarúgó ül egy közös céllal: hogy sikeresek legyenek együtt. Neki is a futball segített, hogy elfogadják, és ő is elsajátította az európai kultúra alapelveit, valamint a nyelvet, melyben nulláról indult.
A klubok és a focisták példaképek: ha valamelyik sportoló megemeli a hangját a rasszizmus ellen, az messzire eljut.
Úgy gondolja, nem elég akkor tájékoztatni a médiában erről, amikor valami történik, hanem például iskolákban kell beszélni a témáról és olyan embereknek hangoztatni, hogy mind egyformák vagyunk, akiknek van közönségük. Mint mondja, a felnőttek gondolkodását már nehéz befolyásolni, ám a gyerekekre még lehet hatni, ők korán megtanulhatják ezeket a normákat.
Forrás: FIFA
Foci-vb
Luis Enrique egy dolgon változtatna, vállalja a felelősséget a spanyolok kieséséért
6 ÓRÁJA
Foci-vb
"Mbappéból csak egy van" – nevetett az angol szélső a francia klasszissal való összehasonlításon
7 ÓRÁJA