Szombaton a hivatalos közleményből még csak annyit lehetett tudni, hogy a Werder Bremen vezetőedzője Markus Anfang azonnali hatállyal lemond a posztjáról. Már pénteken elkezdtek furcsa pletykák terjedni, de azóta a helyi ügyészség is megerősítette, hogy Anfang hamis oltási igazolvánnyal élt vissza.


A lebukás igen banális okokból történt, ugyanis Anfang gyakorlatilag annyit hazudozott, hogy már maga sem tudta követni, ellenben az egészségügyi hatóságok embereivel. A júliusi kinevezése után a klub felé nyilatkoznia kellett, hogy oltva van-e, ő pedig oltatlannak vallotta magát. Nyáron a német szabályozás szerint a fertőzöttek közeli kontaktjaira más szabályok vonatkoztak oltottságtól függően.
Ballon d'Or
Így vette át Messi a hetedik Aranylabdáját
2 ÓRÁJA
Amikor a csapat augusztus 20-án idegenbeli meccsre utazott, a reptéren elvégzett gyorsteszt az egyik játékos esetében pozitív volt, de mivel az eredmény csak a leszállás után derült ki, ezért Anfangnak karanténba kellett vonulnia a közös út miatt. Szerencséjükre az újabb tesztelés során már mindenki negatív volt, így nem kellett senkinek sem kihagynia a meccset, a történetet pedig szinte mindenki el is felejtette.
https://i.eurosport.com/2017/12/03/2222715.jpg
A helyi egészségügyi szerv egyik munkatársa viszont emlékezett a furcsa esetre, ezért is tűnhetett neki fel, hogy Anfang később bemutatott oltási igazolványa szerint az első vakcinációja még áprilisban megtörtént, a második pedig júliusban. Ezek után viszont nem kellett volna karantént töltenie, csak akkor, ha maga is tüneteket produkál, az pedig elég valószínűtlen volt a feszített tempóban, hogy valaki az elővigyázatosság jegyében inkább magától egy szállodaszobai elkülönítést válasszon.
Az oltási igazolványt alaposabb vizsgálat alá vetették és ekkor több hamis adatot is találtak rajta. Anfang mindkét oltását Kölnben kapta meg, de az oltópont adatai közt nem szerepelt az edző neve egyik napon sem. Az oltóanyag gyártási száma is problémás volt, az első oltásét egyáltalán nem használták fel, a másodikét pedig egy másik napon.
További érdekesség, hogy a megjelölt áprilisi napon a Darmstadt (Anfang akkor klubja) éppen idegenben lépett pályára és nem Kölnben. A második oltás napján pedig a Werder Bremen éppen Ausztriában edzőtáborozott, így elég valószínűtlennek tűnik, hogy Anfang gyorsan megjárta volna a kölni utat.
https://i.eurosport.com/2021/03/05/3006524.jpg
Németországban elég komolyan veszik a koronavírus ellen védekezést és főleg a sportolók oltási státuszát, elég ha Joshua Kimmich és a bayernes csapattársainak ügyére gondolunk, vagy a Hertha döntésére, ahol az oltatlan játékosoknak még a PCR tesztet is ki kell fizetniük. Ebben a pattanásig feszült helyzetben külön figyelem fordult a Werder és Anfang felé. Az egyik legnagyobb pletykalap, a Bild még azt is megírta, hogy Anfang november elején a kölni karneválon járt, ahol szintén nem vehetett volna részt oltatlanként.
A Werder korábbi elnöke, Klaus-Dieter Fischer is megszólalt a klub körüli botrány kapcsán:
„Szombat reggel mikor meghallottam mi történt, majdnem kiesett a kávésbögre a kezemből. Már elsőre súlyos volt a helyzet, de azóta csak rosszabb lett, ahogy egyre több részlet derül ki. Végre találtunk egy fiatal, ambiciózus edzőt, erre már el is vesztettük. Idén nem lehet más célunk csak a visszajutás a Bundesligába, de így nem lesz könnyű. A Werder igazi szürke egérré változott és ez nagyon fáj. Frank Baumann, a sportigazgató mindig azzal büszkélkedett, hogy mennyire jó viszonyt ápol a helyi hatóságokkal, most mégis akkor tudta meg a hamisítást, amikor a rendőrök keresték Anfangot. Neki is vállalnia kéne a felelősséget.”
Az edző ellen az ügyészség elég bizonyítékot talált, így büntetésre számíthat, ami lehet pénzbírság, de akár felfüggesztett börtönt is kaphat. Ha ez nem lenne elég, a Német Labdarúgószövetség is elindította a saját vizsgálatát, aminek eltiltás lehet a vége. Az eredménytől függetlenül arra azért elég kevés esély van, hogy bármelyik német csapat alkalmazná Anfangot a közeljövőben.
Forrás: Deischstube
Ballon d'Or
Alexia Putellas kapta a női Aranylabdát
2 ÓRÁJA
Ballon d'Or
Messi saját rekordját megfejelve hetedszer aranylabdás, Ronaldo a top5-be se fért be
2 ÓRÁJA