Ha három szóban kellene jellemeznünk az Athletic Bilbao csapatát, nem lenne nehéz dolgunk: baszk, baszk, baszk. Elindult a Bajnokok Ligája idei szezonja, és 16 év után az Athletic ismét a résztvevők között van, ami miatt kétely nélkül állíthatjuk, hogy Baszkföld minden lakója BL-lázban ég. A baszk közösségben ugyanis a Bilbao csapata közügy, a nemzeti identitás maghatározó eleme, olyannyira, hogy a csapatban kezdetektől fogva kizárólag a 7 történelmi baszk tartományból származó futballisták játszhattak, és játszathatnak a mai napig.
„Saját nevelésű tehetségekkel és helyi támogatással nincs szükséged idegenekre”- vallják a szurkolók. A klub célja ezzel nemcsak saját kultúrájának erősítése a focin keresztül, hanem a csapat politikai jelentőségének növelése. A csapat baszksága és annak eszmei értéke olyannyira a középpontban áll, hogy a játékos választás kritériuma mellett, a létező összes más módon is nemzeti hovatartozását és elkötelezettségét akarja hirdetni.
Hogy is teszik mindezt?
Labdarúgás
Közel a BL-induláshoz a szezon meglepetéscsapata, az edző mégsem marad
14 ÓRA
A baszk nyelvű, Baszkföldet dicsőítő himnusz mellett mezükön is zászlajuk színeit viselik (piros-fehér). Ha ez már nem lenne így is elég, öltözékükön egyáltalán nem szerepelt semmilyen szponzor neve egészen 2004-ig (nekik a csapat a nemzet jelképe, nem a gazdaságé). Tíz évvel ezelőtt azonban megállapodást kötöttek a baszkföldi kormányzattal, és azóta az EUSKADI feliratot hordják büszkén magukon, ami azt jelenti: Baszkföld. Hát igen, ők a hazájukat reklámozzák.
Baszkföld tehát a BL-ben, és már túl is van első csoportmérkőzésén a Shakhtar Doneck ellen. Habár a meccsen inkább az ukránok akarata érvényesült, a hazaiak tartották magukat, a végeredmény 0-0 lett. Ne higgyük azonban, hogy a baszk bomba utolsó robbanása Nápolyban történt, ahol a tavalyi bajnokság 3. helyén végzett égszínkékeket ütötték ki, ugyanis csoportellenfeleivel (Shakhtar mellett a Porto és a BATE Boriszov) való találkozás egy spanyol liga színvonalához szokott csapatnak nem biztos, hogy a végállomást jelenti.
A csapat erősségéről pedig az is mindent elárul, hogy a spanyol bajnokság két legerősebb klubja, a Real Madrid és a Barcelona mellett egyedül a Bilbao mondhatja el magáról, hogy még soha nem esett ki a La Ligából. Úgyhogy mindenképp érdemes lesz figyelemmel kísérni a Baszk Oroszlánok szereplését, már csak a San Mamés stadion parázs hangulata miatt is.
Labdarúgás
Elhúzódó bajnokavatás, éleződő kiesési csaták
16 ÓRA
Labdarúgás
Fegyveres betörők rabolták ki az AS Roma sztárját
19 ÓRA