Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nézd élőben a labdarúgó Ázsia-kupa döntőjét Jordánia és Katar között!

Eurosport Magyarország

Frissítve 10/02/2024 - 15:53 GMT+1

Elérkezett a döntő napja a 18. Ázsia-kupán, ahol a győzelemért a címvédő és egyben házigazda katari válogatott Jordániával csap össze a losaili stadionban. A találkozó magyar idő szerint 16:00-kor kezdődik, és az Ázsiai Labdarúgó Szövetség ingyenesen elérhető élő közvetítést biztosít hozzá. Nézd itt a Jordánia-Katar döntőt!

A jordán válogatott Salem Al Ajalin és katari válogatott Hassan Al-Haydos az Ázsia-kupa-trófeával

Fotó: AFP

Két arab csapat párharcát izgulhatja végig a közönség, ahol papíron az otthon játszó katariak az esélyesek. A címvédő azonban a torna előtt több váratlan botlást is elszenvedett, így a szakértők óvatosan fogalmaztak velük kapcsolatban.
Ennek ellenére Katar nagyon simán, három győzelemmel jutott tovább a csoportból, és még gólt sem kapott a Tádzsikisztán, Kína, Libanon hármastól.
A folytatásban szoros meccseket játszottak, a nyolcaddöntőben Palesztinát 2-1-re, a negyeddöntőben Üzbegisztánt 1-1-es döntetlen után csak büntetőkkel, majd a legjobb négy között Iránt 3-2-re verték.
Jordániának ellenben erősen rezgett a léc a csoportkörben, miután csak Malajziát tudták megverni, Dél-Koreával döntetleneztek, a csoportot megnyerő Bahreintől pedig 1-0-ra kikaptak. Végül legjobb harmadikként biztosították a továbbjutást, az egyenes kieséses szakaszban viszont komoly meglepetéseket okoztak.
A legjobb 16 között kiejtették Irakot, aztán Katar csoportellenfelét, Tádzsikisztánt verték, majd az elődöntőben a rendszeres vb-résztvevő Dél-Koreát búcsúztatták 2-0-val.
Az 1956-ban létrehozott Ázsia-kupán csak 1972 óta rendeznek klasszikus értelemben vett döntőt, és Katar a hatodik olyan nemzet, amely egymást követő két tornán bejut a fináléba.
A rekorder ilyen tekintetben Szaúd-Arábia, ők 84 és 2000 között egyhuzamban öt döntőben voltak érdekeltek, és ebből hármat meg is nyertek. Rajtuk kívül Irán ('72, '76) és Japán (2000, '04) volt képes megvédeni a címét, míg Kuvait a '76-ban megnyert finálé után '80-ban kikapott, Ausztrália pedig 2011-ben elbukta a döntőt, 2015-ben viszont bajnok lett.
Míg Katar az esélyesség terhével játszik, Jordánia a torna meglepetéscsapataként felszabadultabban léphet pályára. Nekik ez az Ázsia-kupa már így is nagy siker, hiszen korábban még elődöntőt sem játszottak.

Nézd itt élőben a Jordánia-Katar döntőt:

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés