A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fejlesztési testületét vezető Arsene Wenger szerint kétévente kellene megrendezni a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot is.


A 71 éves francia szakember - aki az elnök Gianni Infantino egyik legfontosabb tanácsadója - úgy fogalmazott, a mostani rendszer igazságtalan a játékosokkal szemben, és sokkal nagyobb szerepet kéne kapnia a fontos tornáknak.
"Ha bárki megnézi a világbajnoki kereteket, az átlagéletkor 27-28 év. Mivel a tornát csak négyévente rendezik meg, nagyon kicsi az esély a duplázásra, ugyanis ezek a labdarúgók a következő tornán már 32-33 esztendősek. Ezért is gondolom, hogy kétévente kellene lennie a világbajnokságoknak" - jelentette ki Wenger.
Foci-vb
Messi két kihagyott, Szczesny két kifogott büntetővel áll a vb-ken, de nem ők az egyetlenek
28 PERCE
A korábbi vezetőedző korábban élesen kritizálta az európai szövetség (UEFA) által életre hívott Nemzetek Ligáját, ami helyett szerinte a kontinensviadalokat is kétévente kellene megrendezni.
"Minden mást meg kellene szüntetni, és csak olyan tornákat szervezni, amelyeknek igazi tétje van" - tette hozzá Wenger, aki szerint csökkenteni kéne a selejtezőkre szánt válogatott szünetek számát is, amely a nemzeti bajnokságok elől veszi el az időt.
"Az egyik lehetséges megoldás a kvalifikáció összetömörítése: ahelyett, hogy a játékosok szeptemberben, októberben, novemberben, márciusban és júniusban is elutaznak, egy, vagy maximum két hónap alatt kellene lebonyolítani ezeket a találkozókat" - fogalmazott a francia tanácsadó.
Véleménye szerint a legideálisabb forgatókönyv az lenne, ha mondjuk októberben lejátszanák az összes selejtezőt, utána pedig a labdarúgók a klubcsapataikra tudnának összpontosítani.
"A szezon végeztével pedig jöhetnének a válogatott tornák. Ez nem forradalom, hanem egy átfogó fejlődés fontos lépése lenne" - mondta Wenger, akinek ötlete, hogy a jövőre télre eső világbajnokság miatt március és november között játsszák a klubszezont, nem kapott túl nagy támogatottságot.
"Ez az én álmom, de egyszerűbbé is tenné a dolgokat. Ne felejtsük, a nyári szünet abból az időből, több mint száz évvel ezelőttről származik, amikor a játékosok még nem voltak profik" - emlékeztetett a szakember, aki szerint a jövő évi vb után legalább négyhetes szünetre lenne szükség, akkor viszont a húszcsapatos bajnokságokat nem lehetne normálisan befejezni.
"A legfontosabb azonban, hogy bármilyen versenynaptárt fogadnak el, a játékosoknak legalább négyhetes szünete legyen, mert ennyi időre szükségük van a feltöltődéshez" - zárta Wenger.
A FIFA a közeljövőben vizsgálja felül a következő idényekre vonatkozó nemzetközi versenynaptárat.
MTI
Foci-vb
Collina elégedett a megnövekedett játékidővel, úgy érzi magát tőle, mint egy jó koncerten
EGY ÓRÁJA
Foci-vb
A futballtól idegen döntésekkel sokkolna a FIFA a 2026-os világbajnokságon
4 ÓRÁJA