A Manchester United 24 éves támadója Giroud-hoz képest jobb mutatókkal rendelkezik, több lehetőséget kap klubjában és jobb sorozatot fut a Bajnokok Ligájában. De ami most megváltozott: jobban is játszik a válogatottban.


Olivier Giroud esetében szinte már eltekintettük attól, hogy idén újra láthatatlan szezonkezdetet fut a Chelsea-ban. Deschamps jó katonája mindig tudta ellensúlyozni a hullámvölgyeit: vagy a válogatottban tanúsított eredményességével, vagy a meggyőző teljesítmények sorával, vagy az egyedi profiljával. Amikor már úgy tűnt, hogy megkérdőjelezhetetlenné válik a helye a csapatban, mostanra úgy tűnik, egy hatalomváltás zajlik a francia válogatottnál.
Nehéz megmondani, mi rejlik Anthony Martial rezzenéstelen arca mögött. Számára a pohár félig teli, vagy félig üres? Élni akar a lehetőséggel? Az mindenesetre biztos, hogy a francia válogatott Portugália ellen a legjobb játékát mutatta a 2018-as Világbajnokság óta, ahol egyébként minden adott volt: magasan jegyzett ellenfél, egy valamekkora komolysággal bíró tét és rengeteg jó egyéni teljesítmény, ahol mindenki az eddig mutatott átlagánál jobban teljesített.
Euro 2020
Szalai Ádám: "Nincs az életemnek szebb ajándéka, mint ezt a csapatot vezetni"
5 PERCE

Anthony Martial.jpg

Fotó: Eurosport

Giroud viszont most nem volt ott a pályán. A Finnország elleni 0-2-es vereség mély nyomot hagyott, Giroud is a résztvevők között szerepelt. Deschamps egy teljes sorcserét eszközölt. 
A francia szövetségi kapitány már nem kísérletezett Portugália ellen. A lehető legerősebb csapatát küldte ki.
Giroud kihagyása nemcsak az előző mérkőzés tükrében érdekes, hanem a korábbi Portugália elleni alkalmat is figyelembe véve. Az odavágón Giroud kezdett, és szinte a teljes mérkőzésen beleolvadt a portugál falba. Most Martial kapta meg a lehetőséget és ha a kapus Rui Patricioval szemben sok helyzetet el is puskázott, a folytonos kimozgatásai és beindulásai révén a támadó részleg előtt több lehetőség nyílt meg, mint korábban. Martiallal egyszerűen jobban játszott a csapat.
Olivier Giroud idén múlt 34. Ha a karrierjét egy gondolatban kellene összesűríteni, az kétségtelenül úgy szólna, hogy soha nem hagyta, hogy képességei és adottságai ellenére leírják. Ahol csak megfordult, kitartott, harcolt és felülkerekedett. 

Olivier Giroud.jpg

Fotó: Eurosport

Most azonban – ismét– érzékeny időszakon megy keresztül. Giroud eddig az angol bajnokságban 33 percet, a Bajnokok Ligájában 27 percet játszott összesen. Anthony Martial ezzel szemben 290 valamint 268 percnél tart, utóbbi sorozatban már két gólt is szerzett.
Nem nehéz belelátni ebben a helyzetben, ahogy gazdát cserél a szimbolikus stafétabot. Martial kerek 10 évvel fiatalabb Giroudnál és ha más erényekkel is van felvértezve, kétségtelen, hogy a legutóbbi Portugália elleni meccs volt eddigi karrierjének legjobbja. Martial 25 válogatottság alatt egyetlen picinyke gólt rúgott, utolsó 22 lövéséből nem született gól. Ugyanakkor az, hogy a francia válogatott most le tudta győzni az Európa bajnokot, amely a meccset megelőzőleg 5 clean sheet, vagyis bekapott góltól mentes mérkőzést húzott le, azt nagyban köszönheti a Manchester United támadójának.
Martial már-már váratlanul előzte be Giroud-t. A levegőben mindig ott lógott, hogy Giroud utódja inkább egy karrierjét ékcsatári pozíció felé terelgető Kylian Mbappé lesz. A fontos találkozókon azonban vagy sérült volt,  vagy nem látta el a rá bízott feladatot. Benzema esetét felhozni is felesleges, ahogy az angol mondja: not gonna happen.

Franciavalogatott.jpg

Fotó: Eurosport

Ha ez önmagában nem lenne elég, a szövetségi kapitány is bevitt pár verbális pengét. Didier Deschamps-nak nem nagyon van ügyetlen nyilatkozata. Ha megszólal és üzen, az nem véletlenül történik. Giroud pedig megkapta a figyelmeztetést.
„Olivier-nak muszáj a kezébe vennie a dolgokat. Először is a klubjánál betöltött szerepét illetően. Tudja, hogy egy fizikailag erős csatár és hogy szüksége van a meccsritmusra, különben vissza fog esni (...). Nyilván az ő érdekes is, hogy ez ne húzódjon el, hogy versenyképes maradjon, de nekünk sem szabad elfelejtenünk, miket élt meg velünk és hogy mire képes még.” – nyilatkozta Deschamps.
Martial esetében viszont már sokkal optimistábban fogalmazott.
„Olyan döntéseket hozok, amelyekről azt gondolom, hogy a francia válogatott javára válnak. Anthony-val minden jól alakult, általa többet tudunk mélységben játszani. A profilja különbözik a megszokottól, de ugyanakkor több opciót is nyújt.”
És egy kis személyesség is belefért.
„Szomorú vagyok, hogy Martial nem tudott gólt lőni, mert megérdemelte volna. Hihetetlen beindulási és gyorsulási képességgel rendelkezik, a tizenhatoson belül sem fagy le. Visszatért a legjobb szintjére.” – zárta Deschamps.
Martial egyértelmű fenyegetést jelent Giroud-ra nézve. A kérdés csak az, hogy az Európa-bajnokság előtti hónapokban is hasonlóan alakulnak-e az erőviszonyok, vagy Giroud újra bebizonyítja, hogy ő kerekedhet felül.
Euro 2020
Világklasszisuk ellenére sokadszorra is a csoportkörben ragadtak a lengyelek
EGY ÓRÁJA
Euro 2020
A csodatevő újra megvillant, de mihez kezdünk majd nélküle?
2 ÓRÁJA