Arról egyelőre nem született még tudományos kutatás, hogy Pep Guardiola megszólalásaival mennyire képes konkrét mozgalmat gerjeszteni, a mostani eset hatására azonban talán a méltán híres és sokat emlegetett brit tudósok közül valaki belevág a projektbe. A Manchester City katalán trénere ugyanis már február derekán 

kongatta a vészharangokat

 a márciusi válogatott szünet kapcsán, azon aggódva, vajon milyen egészségügyi következményekkel járhat a játékosok elengedése. Az akkor még távolinak tűnő potenciális veszélyforrás immáron elérhető közelségbe került, jövő héten ugyanis világszerte találkoznak a nemzeti válogatottak, hogy ki-ki saját kontinensén vágjon bele, vagy épp folytassa a katari világbajnokság selejtező sorozatát.


A COVID-19 vírus brit mutánsa 2021-ben jócskán átírta a nemzetközi labdarúgás körülményeit, a csapatok napi formája mellé, új elemként bevezetve a vírushelyzet szerinti besorolást. Az elmúlt hetekben láthattuk, amint az RB Leipzig és a Borussia Mönchengladbach egyaránt Budapesten fogadta pályaválasztóként a Bajnokok Ligájában a Liverpoolt és a Manchester City-t, majd azt is, hogy ezen párharcok visszavágóit is a Puskás Arénában játszották le. Arra is akadt példa, hogy az Atletico Madrid hazai pályája a bukaresti Nemzeti Stadion volt a Chelsea ellen, szintén az európai elitsorozatban. A furcsa esetek eredője közös: a vírus brit mutánsa a legtöbb európai országot fokozott óvatosságra inti, aminek gyakorlati megnyilvánulásaként az Egyesült Királyságból érkező személyeket a legtöbb ország kéthetes karanténra kötelezi. Mindennek tetejébe Németország és Ausztria egyenesen be sem engedi a briteket, a BL-csaták mellett ezért fogadta szintén nálunk a Tottenhamet a Wolfsberger AC az Európa Ligában.

000_93B777.jpg

Fotó: Eurosport

Labdarúgás
Cristiano Ronaldo letiltotta az egyik focis portált, mert úgy érezte, alulértékelték őt
EGY ÓRÁJA
Mint ahogyan kivételek a Bajnokok Ligája mérkőzések alkalmával sem voltak, úgy a világbajnoki selejtezők sem eshetnek külön elbírálás alá. A PL kluboknak tehát mérlegelniük kell, hogy kik azok a játékosok, akiket úgy is elengednek válogatottjaikhoz, hogy a visszatérés alkalmával számolniuk kell egy tíznapos izolációval. A brit csapatokkal találkozó válogatottaknak meg azt kell szem előtt tartaniuk, hogy egyes játékosokra nem számíthatnak a szigetországi mérkőzések alkalmával, mivel klubjaiknak nem fér bele, hogy egy válogatott meccs miatt további két hétre elveszítsék kulcsjátékosaikat. Ha még ez sem lenne elég, vonjuk be a képbe az Európán kívüli utazásokra kényszerülő játékosokat, valamint klubjaikat, és csavarjuk meg mindezt az országonként változó szabályozásokkal.
A fentiek tükrében nem meglepő, hogy az idő előrehaladtával, és a vírushelyzet eszkalálódásával egyre többen adnak hangot aggodalmuknak, visszhangozva tulajdonképpen Guardiola szavait. A Bayern München sportigazgatója, Hasan Salihamidzic például kerek perec kijelentette, hogy a bajorok nem járulnak hozzá Robert Lewandowski Anglia, valamint David Alaba Skócia elleni idegenbeli válogatottbeli szerepléséhez. A magyar válogatottal egy csoportban szereplő Lengyelország március 31-én a Wembley-ben lesz Anglia ellenfele, a Szabics Imrét egyelőre még a kispadján tudó Ausztria pedig március 25-én vendégeskedik a glasgow-i Hampden Parkban. A blokkolás oka rendkívül egyszerű: Németország számára Anglia és a teljes Egyesült Királyság ún. "mutációs zóna", az onnan visszatérőkre ezért kéthetes karantén vár. Amennyiben a Bajnokok Ligája címvédőjének játékosai pályára lépnének a fenti mérkőzéseken, azzal egészen biztosan kizárnák magukat csapatuk RB Leipzig és Union Berlin elleni Bundesliga találkozóikról, valamint a PSG elleni negyeddöntő mindkét találkozójáról. A Bayern vezetősége pedig erről értelemszerűen hallani sem akar:
„Nem járulunk hozzá a pályára lépésükhöz. Ha változna valami, mérlegeljük, hogy tudjuk-e támogatni.”  - erősítette meg főnöke véleményét a Bayern vezetőedzője, Hansi Flick.

Lewandowski és Alaba küzd a labdáért a Lengyelország-Ausztria Európa-bajnoki selejtezőn

Fotó: Eurosport

A másik kontinensre való utazásokban rejlő veszély húrjait pengette meg az FA-Kupában elődöntőbe jutó Southampton menedzsere, Ralph Hasenhüttl. A Liverpool kölcsönjátékosaként a szenteknél szereplő Takumi Minamino ugyanis a szombati mérkőzést követően várhatóan útra kel, hogy ott lehessen a japán válogatott Dél-Korea elleni barátságos (!) mérkőzésén Yokohamában. Annak ellenére, hogy a FIFA ezúttal a klubok hatáskörébe helyezi, elengedik-e játékosaikat a nemzeti csapatokhoz, a Southampton mestere azzal számol, hogy Minamino biztosan útra kel.
„Őszintén szólva elnézve, hogy mennyire nehézkes manapság az utazás, és hogy milyen kacifántos módon kell visszatérjen egy-egy játékosunk, ezt az utat most teljesen nonszensznek érzem. Miközben mi az országot sem hagyhatjuk el, ők egy világjárvány idején keresztül repülik a világot. Akkor tudom csak elfogadni a dolgot, ha a játékosok, visszatérve a válogatottaktól, a rendelkezésünkre tudnak állni. Bízom benne, hogy ez így is lesz.”

000_1HV4NI.jpg

Fotó: Eurosport

Szintén a Premier League-hez kötődik a liverpooli Naby Keita esete, akinek szövetsége megállapodott a klubbal a játékos hazai kötelezettségeivel kapcsolatban. Guineára alapesetben egy Mali és egy Namíbia elleni Afrikai Nemzetek Kupája selejtező vár március 24-én, valamint 28-án, közben a Liverpool viszont számítana a középpályásra az április 4-én esedékes Arsenal elleni idegenbeli bajnokin. Annak érdekében, hogy az Afrikából való visszatérés alkalmával előírt tíznapos izoláció "beleférjen", Keita csak Mali ellen lép pályára a válogatottban, majd azonnal visszatér Angliába. 
A fenti kiragadott példák egyelőre az eddig ismert aggályokat és megoldásokat képviselik, a következő napok azonban jó eséllyel sok hasonló nyakatekert kivitelezéseket is hozhatnak. 
via Goal.com & Sky Sports
World Cup Qualification CONMEBOL
Kukásmellénnyel integetett a zászlót otthon hagyó partjelző egy VB-selejtezőn
6 ÓRÁJA
Labdarúgás
Német válogatott védőt igazol az Inter
8 ÓRÁJA