Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fél éves halasztás után, egy éves csúszással indul az európai csapatok leggyűlöltebb kontinenstornája

Szabó Bence

Publikálva 08/01/2022 - 14:01 GMT+1

Az Afrikai Nemzetek Kupája az európai klubok számára nyűg, de a kontinens legnagyobb sztárjai érdekes csatákat ígérnek. Már ha végül megrendezik a tornát, amit az időjárás és a koronavírus miatt már többször is új időpontra tettek, az utóbbi pedig most is problémákat okoz a rendező Kamerunnak.

Egypt's forward Mohamed Salah celebrates after scoring a goal during the 2019 Africa Cup of Nations (CAN) football match between Egypt and DR Congo at the Cairo International Stadium on June 26, 2019.

Fotó: Getty Images

Eredetileg 2021 júniusára írták ki a tornát, a januári időpont ismét konfliktusokat szült a sűrű európai klubszezon közepén.

Ha volt valami, amit egy minden korábbinál sűrűbb, az utóbbi egy hónapban egy újabb koronavírus hullámmal megbolondított szezonban a hátuk közepére sem kívántak az európai topligák – különösen az angol Premier League – csapatai, az egy kontinensbajnokság a világ másik felén, amire kénytelenek elengedni a játékosaikat. Márpedig most ez a helyzet, és mivel Európa-bajnokságot és Copa Americát az előző nyáron rendeztek, ezért természetesen az Afrikai Nemzetek Kupájáról van szó, ami vasárnap startol Kamerunban.
Ennek a konfliktusnak a feloldására találták ki, hogy a két évente megrendezésre kerülő tornát a 2019-es kiadástól kezdve nyaranta tartják, mint minden más kontinentális viadalt. A szervezők nem számoltak viszont azzal, hogy nem minden lehetséges rendező ország klímája felel meg ennek a tervnek. Így esett, hogy a soros Kamerunban a nyári esős évszak elől menekülve az eredeti 2021 júniusi időpontról előrehozták a tornát 2021 januárjára, ahonnan viszont a koronavírus miatt végül 2022 elejére tolták el.
Utóbbi problémától azonban az egyéves csúsztatással sem sikerült megszabadulni, sőt. A szervezőknek az elmúlt egy hónapban folyamatosan cáfolnia kellett, hogy ismét elhalasztják majd az Afrika Kupát a növekvő esetszámok miatt. Végül csak szigorú intézkedéseket vezettek be, 80%-ban korlátozták a nézőszámot, ráadásul csak oltottak szurkolhatnak majd a helyszínen, ami furcsa helyzetet eredményezhet, tekintve, hogy a lakosság alig 2%-a kapta meg mindkét adag vakcinát…
Több válogatott már a csoportkör kezdete előtt beleszaladt egy komolyabb fertőzéshullámba, az újonc Gambia két felkészülési meccsét is lemondta, de sok a fertőzött a már a tavalyi kézilabda világbajnokságon is ezzel küzdő Zöld-foki Szigeteknél is.
picture

Robert Lopes története jól illik a kontinenstorna hangulatába (Fotó: SkySports)

Fotó: Other Agency

Ha már zöldfokiakról van szó, érdem megemlíteni a hátvéd Roberto Lopes történetét, aki Írországban született, de felmenői révén szerepelhet az afrikai csapatban, amire az akkori szövetségi kapitány, Rui Aguas 2018-ban egy portugál nyelvű Linkdin-üzenetben hívta fel az akkor félamatőr játékos figyelmét. Lopes először spamnek vélve az üzenetet nem reagált, Aguas azonban kitartó volt, angolul is megírta levelét, a játékos ezután pedig már örömmel vágott bele az afrikai kalandba.
Na de mennyire érinti a verseny az európai csapatokat? Eléggé, ha azt nézzük, milyen nagy nevű és fontos játékosaikat lesznek kénytelenek nélkülözni a következő szűk egy hónapban. A legnagyobb sztárok egyértelműen a Premier League-ből érkeznek a tornára: a Liverpool két talán legfontosabb támadóját, Sadio Manét és Mohamed Salah-t veszíti el, de a Manchester City Riyad Mahrez, a Chelsea pedig előszámú kapusa, Edouard Mendy nélkül lesz kénytelen játszani januárban.
Mások, mint a Watford csapata viszont belementek a keménykedésbe és nem engedték el Emmanuel Dennist a nigériai válogatottba, hosszas huzavona után pedig végül nekik adtak igazat.
Épp ezért viszont akadnak kifejezetten erős kerettel érkező csapatok a tornán. A nagy esélyes a címvédő Algéria, ahol egyértelműen Mahrez a legnagyobb sztár, de nagyon egységes és masszív a keret, ezt jelzi a 34 meccsre nyúló veretlenségi sorozatuk is. Érdemes lesz figyelni Szenegálra is, ami Mané és Mendy mellett a Napoli védőjét, Kaidu Koulibalyt is a csapatban tudja, de a rendező Kamerun és a több sztárját nélkülöző Marokkó is a favoritok között lehet.
picture

Algeria Mahrez

Fotó: Getty Images

A másik végletet képzik azok a kiscsapatok, amik a torna 24 résztvevőre bővítésével kaptak lehetőséget, mint a már említett Gambia és a szintén újonc Comore-szigetek. A kibővített csoportkör egyúttal azt is jelenti, hogy az Eb-hez hasonló formátum alapján a harmadik helyezettek többsége is továbbjut, vagyis nem feltétlenül kell öldöklő küzdelemre számítani már a torna elején.
Mondanánk, hogy ennek fényében a csoportkör első fordulóját akár nyugodt szívvel ki is hagyhatják a nézők, de sajnos itthon ez az egész tornára igaz: egyetlen csatorna sem csapott le a közvetítési jogokra, így Magyarországon nem lehet majd tévében követni a meccseket. Mi azért a legfontosabb és legkirívóbb eseményekről igyekszünk majd beszámolni.
Forrás: BBC és SkySports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés