A koronavírus-járvány után visszatérő bajnokságok bevezették, hogy egy csapat ötöt cserélhessen mérkőzésenként. Hol vagyunk már attól, amikor törött lábbal kellett a pályán maradni?!

Közel 170 év telt el azóta, hogy megtörtént az első csere futballpályán. Az Eton College-ban, egy iskolai csapatban. Ennek részletei azonban már a homályba vesznek. Az első írásos emlék 1863-ból van, amikor a Bell's Life in London and Sporting Chronicle című hetilap ezt írta:
„A The Charterhouse 11 játékosa az Old Carthusians-szel játszott, de mivel néhány nagyon várt játékos nem érkezett meg, három cserét kellett bevetni.”
Euro 2020
Büntetőt hibáztak a spanyolok, Lewandowski a legjobbkor villant
3 ÓRÁJA

100 év társas magány

Majdnem egy egész évszázad telt el, mire ismét, immáron szervezett körülmények között szóba került a csere. Az 1954-es világbajnokság selejtezőjében a nyugatnémet Richard Gottinger   léphetett pályára csereként Saar-vidék válogatottja ellen 1953 októberében Stuttgartban. Nyugat-Németország kijutott a vb-re, mi magyarok pontosan tudjuk, hogy meg is nyerték azt, Gottinger azonban a stuttgarti 37 perc után már nem húzta magára a válogatott mezt.
A cserék hiánya pedig sokszor az egészségre is veszélyes volt. A szintén német Bert Trautmann pl. az 1956-os FA-kupa döntőben szenvedett sérülést a Manchester City kapusaként, amikor megsérült a nyaka, miután összefejelt a Birmingham City csatárával, Peter Murphy-vel.
Majdnem egy egész évszázad telt el, mire ismét, immáron szervezett körülmények között szóba került a csere. Az 1954-es világbajnokság selejtezőjében a nyugatnémet Richard Gottinger  léphetett pályára csereként Saar-vidék válogatottja ellen 1953 októberében Stuttgartban. Nyugat-Németország kijutott a vb-re, mi magyarok pontosan tudjuk, hogy meg is nyerték azt, Gottinger azonban a stuttgarti 37 perc után már nem húzta magára a válogatott mezt.
Nem véletlen talán, hogy az 50-es években számos nemzeti bajnokságban bevezették a cserét, az angol szövetség azonban kötötte az ebet a karóhoz, annak ellenére, hogy sok csapatot és játékost hátrányosan ért a változások hiánya. Roy Dwight például – aki amellett, hogy a Nottingham Forest játékosa volt, nem mellesleg Elton John unokatestvére – az 1959-es FA-kupa döntő 33. percében a lábát törte azután, hogy előtte gólt lőtt a Lutonnak. A sérülés után hordágyon vitték le a pályáról, csapata azonban 10 emberrel is nyerni tudott.
Nem úszta meg ennyivel a következő év döntőse. Dave Whelan, a Blackburn Rovers középhátvédje szintén lábát törte, a csapat azonban 3-0-ra kapott ki a Wolvestól. Whelan többet nem játszott a csapatban. Visszavonulása után azonban sikeres üzletember lett, 1995-ben megvette a Wigan Athleticet, 2013-ban pedig megnyerte velük a kupát a Wembley-ben.

1, 2, 3, végül 5 csere


Ezek az ügyek végül rávették az angol szövetséget, hogy Angliában is bevezessék a csere lehetőségét. Majd 10 évvel tehát Trautmann sérülése és küzdelmei után már az angol bajnokikon is lehetett cserélni, de ezzel még egyáltalán nem taktikai okokból éltek a csapatok, így az esetek száma is elég csekély volt.
Kezdetben csak sérülések miatt volt szabad cserélni, de már a 60-as évek végén is gyanús volt, hogy ezt sok vezetőedző taktikai okokra használja. Ilyen volt például Don Revie, a Leeds menedzsere. Hamar engedélyezték is a lehetőséget, először az 1967-68-as szezonban, majd utána az 1970-es, sokak által minden idők legjobbjának tartott mexikói világbajnokságon. A vb egyik legnagyobb hatású cseréje Bobby Charltoné volt, akit a németek elleni negyeddöntőben 70 perc után hoztak le. Kár volt, a német válogatott megfordította a meccset, és nyert 3-2-re.
50 éve nyert vb-t minden idők legerősebb brazil válogatottja | Eurosport
1970. június 21-én Rudolf Glöckner hármat fúj a sípjába, és a mexikóvárosi Estadio Azteca 107 ezres publikuma szemtanúja lett, hogy a brazil futballválogatott végleg elnyeri a Jules Rimet-kupát. Pelé, Gérson és a többiek történelmet írnak. Legtöbben az 1970-es mexikói világbajnokságot tekintik minden idők legjobbjának, de nemcsak ezért mondhatjuk, hogy Mario Zagallo fiai lettek volna a valaha volt legjobb nemzeti 11.
Másoknál jól sültek el a korai cserék. Bob Paisley, a Liverpool korszakos vezetőedzője például rendre jó érzékkel állította be David Fairclough-t. Olyannyira, hogy a játékost ez határozta meg, néhány éve meg is jelent Supersub (Szupercsere) című önéletrajzi írása. Fairclough az 1975-76-os, első, Paisley-vel nyert bajnokságban csak kétszer volt kezdő, mégis 7 gólt szerzett. Az újdonsült bajnokcsapat 1977-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját is, a Supersub pedig a negyeddöntőben fordított az Anfielden kritikus helyzetben - természetesen csereként. Paisley mindezek ellenére nem adott játéklehetőséget sem a Borussia Mönchengladbach elleni BEK, sem a Manchester Uniteddal vívott FA-kupa döntőre sem. Liverpooli pályafutása során 37 gólt szerzett 92 olyan meccsen, ahol kezdett, 18-at pedig 62 olyan alkalommal, amikor csereként lépett pályára. Utolsó gólját a Swansea ellen lőtte ezeken 1983 áprilisában a mérkőzés 86. percében, 10 perccel azután, hogy pályára lépett.

Ole Gunnar, a csodacsere


Néhány évvel azután, hogy Fairclough elhagyta Liverpoolt, bevezették a két csere lehetőségét az 1987-88-as szezonban, majd néhány évvel később ezt háromra emelték. Az 1990-es években azonban talán sokunknak emlékezetes az 1999-es Bajnokok Ligája döntő. A Manchester United akkori játékosa, jelenlegi menedzsere, Ole Gunnar Solskjær a 81. percben állt be a Bayern München elleni döntőben, a Camp Nouban. Mario Basler korai bajor góljára a 91. percben a szintén csereként érkező Teddy Sheringham egyenlített, 2 perccel később pedig a norvég adta meg a kegyelemdöfést, és szerezte meg a trófeát az angol klubnak.
Talán mindenki erre a momentumra emlékszik, de kevesebben tudják felidézni a 3 hónappal korábbi bajnoki mérkőzést a Nottingham Forrest ellen. A United már 4-1-re vezetett a City Groundon a házigazdák ellen, amikor a 71. percben  Solskjær csereként beállt, és 4 gólt lőtt a hátralévő időben, csapata pedig 8-1-re győzött.
Manchester United vs Bayern Munich - Champions League Final 1998/99 | HD. This is Manchester United vs Bayern Munich - Champions League Final 1998/99 | HD. ?...
Solskjær menedzserként sem feledkezett meg a cserékről. Éppen egy hónappal ezelőtt, a Sheffield elleni bajnoki mérkőzésen cserélt egyszerre öt embert, mindet a 80. percben.
via The Guardian
Euro 2020
Gól? Nem gól? Öngól? Hat gól? Tűzijáték a Németország-Portugália meccsen
6 ÓRÁJA
Labdarúgás
Egyre csak fogyasztja az edzőjelölteket a vezérét kereső Tottenham
6 ÓRÁJA