A felelősség áttolásában nagy gyakorlata van a portugál edzőnek, most már a játékosoknál is betelt a pohár.

A Tottenham megint nem tudott élni egy nagy lehetőséggel, és csak döntetlent játszott a hétvégén a Premier League-ben a Newcastle vendégeként. Egy sikerrel egy pontra csökkenthette volna a Bajnokok Ligája-indulást jelentő negyedik helytől való három pontos hátrányát a Spurs.
.
Foci-vb
Van ennél rosszabb csapattárs? A közösségi oldalán gúnyolódott a kapus hibáján
2 ÓRÁJA
José Mourinho ismét nem hazudtolta meg magát a meccset követő nyilatkozatában. Amikor arról kérdezték a londoniak menedzserét, hogy miért nem tudta megint megőrizni előnyét csapata a lefújásig, a portugál sokadszorra a játékosaira tolta át a felelősséget:
Az edző ugyanaz, de a játékosok mások.
Mourinho ebben a szezonban néhány labdarúgójával kapcsolatban kevésbé volt elégedett. A Tottenham Hotspur játékosai mostanra teljesen érthetően elveszítették a türelmüket edzőjükkel szemben. Mou
Többször is ujjal mutogat rájuk, és szerinte a játékosai nem elég jók ahhoz, hogy valóban elérjék a négy legjobb hely valamelyikét a PL-ben.
Mourinho következetesen arra panaszkodik, hogy egyes focistái, különösen a védői, egyszerűen nem képesek jobb színvonalon teljesíteni, miközben soha nem kételkedne a munkamoráljukban vagy vágyukban. Legalább.
https://i.eurosport.com/2021/04/07/3024783.jpg
A brit Telegraph szerint a játékosoknak mostanra már elegük van abból, hogy csakis ők a hibásak, hogy irányukba érkeznek a nyilvános kritikák a saját trénerüktől.
Mourinho decemberben ragaszkodott ahhoz az állításához, hogy megváltozott, és hogy ő "a jó viselkedés remek példája". Körülbelül 295 000 font bírságot gyűjtött össze eddig az Angol Labdarúgó-szövetségtől 2004-es első szerepvállalása óta Angliában, ezt azért jó, ha idetesszük.
Az igazság inkább az a saját véleményével ellentétben, hogy a portugál edző most már a Tottenhamnél is eljutott odáig, amit már a Real Madridnál, a Chelsea-nél és a Manchester Unitednél is csinált. Amikor kikapott az aktuális csapatával, felelősöket keresett, de minden önkritika nélkül tette ezt. Előbb-utóbb mindenhol ő lett a rossz zsaru.
https://i.eurosport.com/2021/03/22/3016232.jpg
A második, Chelsea-nél töltött időszakában árulónak nevezte a játékosait, majd kirúgták, mert a 16. helyre esett vissza vele a csapat. A portugál a ManUnited vezetőedzőjeként már négy (!) mérkőzés után rátámadt a futballistáira, éppen a ManCity elleni rangadót követően. Már ott is rászokott arra, hogy szapulja a saját játékosait, és mindig az ő hibájuk volt a vereség, ő akkor is mindig átadta nekik a helyes instrukciókat, csak a focistái nem figyeltek rá.
Márciusban úgy búcsúzott a Spurs az Európa-ligától, hogy a párharc első, hazai felvonásán szerzett 2-0-s előnyről kapott ki 3-0-ra attól a Dinamo Zagrebtől, amelyet a Ferencváros legyőzött a Bajnokok Ligája őszi selejtezőjében.
Korábban még az elterelés nagymestere volt. Magába szívta a feszültséget, levette a nyomást a játékosai válláról, és átvette azt. De egy idő után ezek a tettei is kicsinyes játszmákba fordultak át, és nekiment a saját embereinek is. Akiknek a felkészítéséért ő az egyedüli felelős, senki más. De a felelősséget újra és újra áttolja rájuk.
https://i.eurosport.com/2021/01/31/2982760.jpg
Ahogy Jonathan Wilson írja A Barcelona-örökség - avagy Guardiola, Mourinho és a harc a futball lelkéért című kötetében: "A gondok akkor kezdődnek, amikor a dolgok nem Mou szájíze szerint alakulnak. Ilyenkor nem a klub irányvonalát, hanem a José által kijelölt utat követi."
Ennek újabb példáját láthattuk Zágrábban, Mourinho megkérdőjelezte játékosai hozzáállását, és elnézést kért a klub szurkolóitól a kiesést jelentő zakó után. Mislav Orsic lenyűgöző mesterhármast ért el a meccsen, az utolsó, a Dinamo továbbjutását jelentő gólja a hosszabbításban esett. A portugált lenyűgözte a zágrábiak teljesítménye, be is ment az öltözőjükbe gratulálni.
Mourinho akkor így nyilatkozott a BT Sportnak:
"Ha elfelejtem a hosszabbítás utolsó perceit, ahol tettünk valamit azért, hogy más eredményt érjünk el és továbbjussunk, akkor az első 90 percben és a ráadás első félidejében csak az egyik csapat döntött úgy, hogy mindent kiad magából a pályán. Ők hagytak ott izzadtságot, energiát és vért. A végén még a boldogság könnyeit is otthagyták. Nagyon szerények és elkötelezettek voltak. Dicsérnem kell őket.
A másik oldalon van az én csapatom. Ismétlem, az én csapatom. Nem úgy tűnt, mintha fontos meccset játszanának. Ha egyikük számára sem volt fontos ez a meccs, számomra az volt. A karrierem és a munkám iránti tiszteletem szempontjából minden meccs fontos. Minden otthoni Tottenham-szurkoló számára minden meccs számít. Más hozzáállás szükséges. Az a szó, hogy szomorú vagyok, nem fejezi ki, amit érzek."
https://i.eurosport.com/2021/01/06/2966103.jpg
A folytatásban sem látjuk nyomát a felelősség megosztásának, a jelét némi önkritikának. Ugyanaz a nóta, a nyilvánosság előtt megfedi azokat a játékosokat, akik ő edz és készít fel minden egyes mérkőzésre. Aki elvben nem csak taktikailag, hanem mentálisan is a lehető legjobb állapotban hozza övéit a találkozókra.
"Most hagytam el a Dinamo öltözőjét, ahova dicsérni mentem a srácokat, és sajnálom, hogy nem az én csapatom nyerte a meccset a hozzáállása alapján. Ez több mint szomorú. A futball nem csak azokról a játékosokról szól, akik úgy gondolják, hogy a minőségük jobb, mint másoké. A futball alapja a hozzáállás. Erre megvertek minket. Mondtam a játékosoknak annak a kockázatát, hogy úgy játsszunk, amilyenek vagyunk. Azért történt, mert úgy gondolom, hogy a játékosok csak akkor vették észre, hogy veszélyben vannak, amikor a horvátok megszerezték a második góljukat.”
A Tottenham nyári feladatlistája: megújítani a játékoskeretet, megtartani Harry Kane-t - és itt az ideje, hogy elgondolkodjanak José Mourinho lecserélésén.
Lehet, hogy már előbb lejár a portugál ideje Londonban, ha továbbra is szembeállítja magát játékosaival, és a Tottenham elesik a Bajnokok Ligája kvalifikációs versenyében.
A Telegraph szerint az RB Leipzig menedzsere, Julian Nagelsmann lehet a Spurs első választása Mourinho helyére, ha Daniel Levy klubelnök kénytelen lesz kirúgni őt.
részben via Telegraph
Foci-vb
Foci-vb: Anglia átgázolt Szenegálon, jöhet a franciák elleni rangadó
2 ÓRÁJA
Foci-vb
Mbappé jobb, mint Messi és Ronaldo – Ferdinand szerint most a francia a legjobb
3 ÓRÁJA