Az olimpiai torna a legtöbb focistának csak teher, Kylian Mbappé viszont gyerekkora óta a párizsi játékokon való részvételről álmodik. A PSG sztárja idén sem hagyta volna ki az eseményt, de csapata megtiltotta neki a szereplést, három év múlva viszont könnyen lehet, hogy a klubjának már nem lesz beleszólása.


A sportágak többségénél teljesen természetes a kijelentés, hogy az olimpia a létező legfontosabb esemény. A négyévente megrendezésre kerülő játékok tényleg a sport ünnepe, ahol versenyzők ezrei mutathatják meg a megszokottnál jóval szélesebb közönségnek, mire képesek. A labdarúgás viszont a kevés kivétel egyike.
Labdarúgás
Mo Salah maga mögé utasította Ronaldót
04/07/2022 12:02
A fociban megszokhattuk, hogy az amúgy is hihetetlenül sűrű klubszezonok és más, jóval fontosabb válogatott tornák, mint a világbajnokság vagy a kontinensbajnokságok mellett az olimpia legtöbbször csak egy nyűg mindenki hátán. Nem véletlen, hogy egyik utolsóként tartja az „amatőr” státuszát, hiszen három túlkoros mellett a keretek csak U23-as játékosokból állnak az eseményen.

Mbappé

Fotó: Getty Images

Épp ezért, amikor egy elismert sztár kiáll a torna fontossága mellett, az mindig meglepő. Előfordul persze, hogy pályájuk csúcsán lévő klasszisok is részt vesznek az olimpián, jó példa erre Neymar esete, aki 2016-ban hazai pályán vezette győzelemre a Brazil válogatottat. Alighanem hasonló forgatókönyv él párizsi csapattársa, Kylian Mbappé fejében is.
A 22 éves támadó hihetetlenül fiatalon tört a sportág csúcsára, még tinédzserként lett világbajnok 2018-ban a francia válogatottal. Az olimpiához kötődő élményei viszont még ennél is régebbre nyúlnak vissza, ahogy arról nemrég a L'Equipe-ben közétett nyíltlevélben mesélt.
„Amikor 2012-ben a londoni olimpiát néztem, akkor jöttem rá, milyen jelentősége van ennek az eseménynek. A játékok a nagybetűs mérce a sportban, a szent grál, amiért minden férfi és női sportoló küzdeni akar, legalább egyszer az élete során.”

Kylian Mbappe

Fotó: PA Sport

"Ekkor van lehetőséged a legnagyobb örömet okozni az embereknek, érzelmeket kiváltani és megtapasztalni. Az olimpiai falu részének lenni egy utánozhatatlan tapasztalat.”
A 13 éves Mbappé szinte mozdíthatatlan volt a képernyő elől a 2012-es játékok alatt, a tévében pedig több olyan eseményt is látott, ami arra inspirálta, hogy egy nap ő is részt vegyen a játékokon.
„Emlékszem a várakozás óráira egy-egy verseny előtt. Türelmetlenül vártam a szuper amerikai kosárcsapat minden meccsét LeBronnal és Kobe (Bryanttel). Látni akartam, mit alkot Usain Bolt a futópályán 100 és 200 méteren.”
Az igazi lökést azonban a focitorna izgalmai és a mostani csapattárs személyes drámája adták meg neki.
„Sok más sportot is követtem, köztük persze a focit, ahol a Neymar vezette brazilokat Mexikó a döntőben győzte le. Ney csalódott volt, de azt mondta, négy év múlva hazai pályán, Rióban nyerni akar.”
„Ekkor mondtam magamnak, hogy én is ott szeretnék lenni. Meg szeretném tapasztalni a párizsi játékok hangulatát. Ez egy erős belső késztetés bennem, mintha arra lennék hivatott, hogy részt vegyek ezen az ünnepen, amit az én országomban, az én városomban tartanak, száz évvel azután, hogy utoljára olimpiát rendeztek Párizsban.”
Felmerül a kérdés, hogy ha Mbappé ekkora rajongója a játékoknak, akkor idén Tokióban miért nem láthattuk a pályán? A válasz viszonylag egyszerű, a PSG nem engedte, hogy ott legyen. A párizsi klub neki és brazil csapattársainak is megtiltotta, hogy a kontinenstornák miatt amúgy is megzavart felkészülésüket tovább rövidítsék a játékokon, így nem lehettek ott az olimpián.

Neymar

Fotó: Getty Images

„Már idén is ott lettem volna, nagy célom volt az olimpia, de hamar kihúzták a szőnyeget a talpam alól.” – mondta erről a támadó.
Három év múlva viszont már nem fogadna el nemleges választ.
"Látva, hogy mit értek el idén a francia csapatok… nyertünk röplabdában, kézilabdában, döntősök voltunk kosárban az amerikaiak ellen. Aranyat szereztek és sikert hoztak az országnak. Remélem, hogy ezt 2024-ben én is megtehetem, az akkor lehetséges legjobb összeállítású csapattal. Az olimpia nem a legnagyobb torna a foci világában, de egyszer a pályafutásd során játszanod kell. Ez megkerülhetetlen, ha igazi szerelmese vagy a sportnak.”
Az is könnyen lehet, hogy eddigre már a csapatának sem lesz beleszólása a szereplésébe, hiszen a szerződése jövő nyáron lejár, jelenleg pedig valószínűbb, hogy az idény végén elhagyja a PSG-t és ingyen a Real Madridhoz igazol. Spanyolországban viszont a csapatok nem tilthatják el a játékosaikat az olimpiáról, legfeljebb kérhetik őket a távolmaradásra. Aligha ez lesz az elsődleges szempont, amit Mbappé figyelembe vesz a csapatválasztásnál, de az elhangzottak fényében nem lenne meglepő, ha szerepet játszana a döntésében a párizsi részvétel biztosítása.
Forrás: Goal
Labdarúgás
Ismét a világbajnok francia támadó a világ legértékesebb labdarúgója
07/06/2022 09:44
Labdarúgás
Mbappé Macrontól is kapott tanácsot a döntése előtt
04/06/2022 10:15