Tanguy Kouassinak mindene megvolt Párizsban, mégis hátat fordított nevelőklubjának. A Paris Saint-Germain krónikus tehetség-megtartási gondokkal küzd, újabb kudarcuk mégsem kizárólag őket minősíti. Elemzés.

Már akkor gyanítani lehetett, hogy valami nincs rendben Tanguy Kouassi körül, amikor egy őszi, Galatasaray elleni BL-csoportmeccs után a mindig mosolygós és vidám Thomas Thuchel arcáról pillanatok alatt fagyott le a mosoly, amikor Kouassi profi szerződéséről kérdezték.
"Megmutattuk, hogy minden bizodalmunk benne van" - mondta a vezetőedző. "Megérdemli, hogy játsszon, nem ajándékba kapta a lehetőséget. Ez egy jó pillanat számára, hogy elgondolkodjon, és ő is bízzon bennünk és a klubjában. Nagyon reméljük, hogy aláírja az első profi szerződését. Most rajta és az ügynökén múlik, hogy megoldást találjanak."
Euro 2020
Büntetőt hibáztak a spanyolok, Lewandowski a legjobbkor villant
3 ÓRÁJA
Tuchel szerint a labda Kouassi térfelén pattogott, csakhogy Kouassi egy akkorát ütött vissza, hogy a labda Németországban landolt: 2019 év végén már arról szóltak a hírek, hogy hamarosan a Lipcse fog rá lecsapni. Hogy végül a Bayern Münchenhez került, váratlan is, meg nem is. Kouassi ezzel a döntésével azokhoz a párizsi fiatalokhoz csatlakozik, akik már akkor elhagyták a fedélzetet, mielőtt a hajó egyáltalán elindult volna. 
Edinson Cavani, a félreértett legenda | Eurosport
Egy héttel Thiago Silva távozásának bejelentése után a Paris Saint-Germain Edinson Cavanitól is megválik. A klub szakmai igazgatója, Leonardo nemrég megerősítette, hogy az uruguayi támadó szerződését nem fogják meghosszabbítani, így a jelek szerint a PSG történetének gólkirálya 33 évesen a hátsó ajtón lesz kénytelen távozni.
Kingsley Coman (Juventus), Dan-Axel Zagadou (Dortmund), Claudio Gomes (Manchester City), Moussa Diaby (Leverkusen), Christopher Nkunku (RB Lipcse), Stanley Nsoki (Nizza), Arthur Zagre (Monaco) és Thimothy Weah (Lille) nem várták meg, míg klubjuk - jogilag korlátozott, maximum hároméves időtartamú - első szerződésüket az orruk elé tolhatta volna. A francia szabályozás is sántít a kérdésben, de a felek sem könnyítették meg egymás dolgát.

Idő előtt lefújt meccs

A PSG menedzsmentje a vörös szőnyegen kívül mindent letett a játékos elé: játékidőt kapott a francia bajnokságban, játszhatott Bajnokok Ligája-mérkőzésen, megkapta a kellő dicséretet minden szereplőtől, és Thiago Silva szerződésének lejárata is lehetőséget adott, hogy ő legyen a sorváltás főszereplője. Nem mentek bele olyan szkanderbe, mint a délebben lévő társak – az Olympique Marseille egy hasonló sorsú játékosát, Isaac Lihadjit keményebb eszközökkel próbálta megfegyelmezni, őt egyszerűen csak kihagyták a nevezésekből.
A helyi sajtó (Le Parisien) értesülése szerint Kouassit a döntésében erősen befolyásolta személyes tanácsadója, Hakim Hamouche. A játékos pályáját három személyes tanácsadó egyengeti, akik közül kettő is az LV Sports Management ügynöki hálózat tagjai, ők ketten még nevelőedzői voltak a Fontaiebleau-nál. Hamouche-nak azonban bejáratott útja van a PSG-hez, korábban már Antoine Bernede és Jean-Kévin Augustin eligazolásában is fontos szerepet vállalt.
Leonardo, a PSG szakmai igazgatója privátban többször is kifakadt az öntörvényű ügynökre.
Modric szerint Mbappénak el kell hagynia a PSG-t, hogy uralhassa a labdarúgást | Eurosport
A Real Madrid aranylabdás középpályása, Luka Modric szerint Kylian Mbappénak el kell hagynia a Paris Saint-Germain-t, hogy dominálni tudjon még magasabb szinten. A világbajnok franciát folyamatosan összehozzák a Real Madriddal, és honfitársával, Zinedine Zidane-nal, aki a Real vezetőedzőjeként szívesen látná őt a csapatában.

Ma még kitűnik – de holnap már nem biztos

Kouassi egy igazi nyers tehetség, a PSG utóbbi szezonjának egyik felfedezettje. 2002 júniusi születésű, első évében összesen 1085 percet játszhatott a különböző francia tornákon, ezalatt három gólt is szerzett. Készségei szabad szemmel is kiugróak, magas, nyurga testalkatához jó súlypontemelkedés is társul. Ez a statisztikákban is megmutatkozik: elvonatkoztatva attól, hogy kis elemű a minta, párharcai 69%-át megnyeri, a fejpárbajokban ennél is jobban teljesít (73% megnyert) és az ún. “lose-ball-duels”-ek, vagyis az olyan labdaszerzési helyzetekben, ahol nagyjából egyelő eséllyel nyerheti meg a párharcot a két szembenálló játékos, Kouassi 62%-ban szokott nyerni.
Kouassi játéka védőként is gólerős, vérmes - és mégis ellentmondásos. Mivel jó az ütemérzéke és szereti bedobni magát a fizikai helyzetekbe, akár feljebb is játszhat a védelemnél – Thomas Tuchel többször is alkalmazta labdaszerző / mélységi irányító középpályásként. Mivel tudja vezetni a labdát és képes észrevenni helyzeteket, sokszor kimondottan jó érzékkel tud mélységi vagy keresztpasszokat szórni. Ugyanakkor a mozgása (innen a “nyers”-jelző a “tehetség” mellett) néha töredezett, ami vagy rossz helyezkedésben, vagy elkapkodott döntésekben mutatkozik meg, így hajlamos néha könnyű labdákat is az ellenfélnek ajándékba adni. Rengeteg adottságából a technikája még bőven csiszolható.
Kérdés ilyenkor, hogy a fiatal játékos hol tart: képességeinek még gyúrható szakaszában, ahol már így is feltűnően jó a saját korosztályában, vagy valójában már a saját határait tapossa, csak korához képest előrehaladott állapotban van. Csapda lehet az is, hogy mivel belső védő és középpályás poszton is bevethető, többprofilú játékosnak mutatkozik, hosszú távon viszont egyik posztot sem tanulja el igazán és a senki földjén reked. Kouassi mindenesetre egy érdekes alap, akivel - kellő játékidővel és szakemberi segítséggel - lehet dolgozni. 
Nem csak Németországban a legjobb: megállíthatatlannak tűnik a Bayern München | Eurosport
Hansi Flick kinevezése óta látványos formajavuláson ment keresztül a Bayern München. Olyannyira, hogy már koronavírus-járvány előtt is a Bajnokok Ligája egyik legnagyobb esélyesének számított, és nagyon úgy tűnik, hogy a karanténban sem kényelmesedtek el a játékosok. Németországban már a bajorok fejére került a korona (no pun intended), de Európában is pokoli nehéz lesz megállítani őket.
Hogy ehhez a Bayern München a jó úti cél, az erősen vitatható. Ismert, hogy Münchenben egy megbízható “hatost” keresnek, ahol egyelőre még senki nem vetette meg a lábát igazán: Jérome Boateng, Javi Martínez és Corentin Tolisso sem tudott gyökeret verni abban a pozícióban. Két probléma is felmerül ezzel kapcsolatban: ha ígéretesnek is számít, ilyen konkurencia mellett egyáltalán nem biztosított, hogy elég lehetőséget fog kapni a fejlődéséhez; és arra sincs garancia, hogy a védelemben is szót fog kapni Benjamin Pavard vagy Lucas Hernandez mellett. 
A Bayern várhatóan a jövő játékosát látja benne. Ha viszont Kouassi annak látta volna magát, valószínűleg maradt volna Párizsban.
Euro 2020
Gól? Nem gól? Öngól? Hat gól? Tűzijáték a Németország-Portugália meccsen
6 ÓRÁJA
Labdarúgás
Egyre csak fogyasztja az edzőjelölteket a vezérét kereső Tottenham
6 ÓRÁJA