A salzburgi sportpszichológusok nyolc európai topbajnokság közel 600 zárt kapus mérkőzését vizsgálták.

Szurkolók nélkül eltűnik a hazai pálya előnye- vonják le következtetésüket egy tanulmányban salzburgi sportpszichológusok. A kutatók nyolc európai topbajnokság 2018/19-es szezonban, nézők előtt játszott mérkőzéseit hasonlították össze a 2019/20-as idényben, nézők nélkül rendezett meccsekkel. A tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a hazai csapatok arányaiban kevesebb mérkőzést nyertek, valamint nagyobb számban kaptak sárga lapot a hazai játékosok.
A salzburgi sportpszichológusok elsősorban azt vizsgálták, a szurkolók nélkül lejátszott mérkőzések milyen hatással voltak a bírói tevékenységre és mennyire jött ki a hazai pálya előnye. Összesen 1286 mérkőzést elemeztek, az angol, a spanyol, a német, az olasz, az orosz, a török, az osztrák és a cseh bajnokságokból. Az eredményeket, a szabálytalanságok és a sárga lapok számát hasonlították össze. A sportpszichológusok egy korábbi kutatásban arra a konklúzióra jutottak, hogy nézők nélkül kevesebb az erős érzelmi kitörés, valamint a játékosok és stábtagok között is kevesebb kakaskodás zajlott le, újabb tanulmányukban pedig arról számolnak be, hogy a bírók is bátrabban osztották a sárga lapokat a hazai játékosoknak a zárt kapus meccseken.
DFB-Pokal
A Lipcse a Német Kupa győztese
7 ÓRÁJA
A vizsgált találkozók alapján a hazai csapat által megnyert mérkőzések aránya 48,1%-ról 39,8-ra csökkent nézők nélkül, miközben vereségeknél 27,6%-ról 36-ra nőtt ez a szám. A döntetlenek aránya közel azonos maradt.
A bírók által kiosztott sárga lapok száma lényegesen növekedett, a nézők nélküli meccseken 26%-kal nőtt a hazai focistáknak adott sárga lapok száma, miközben az idegenben pályára lépő játékosok esetében mindössze 3%-os emelkedést tapasztaltak.

A bírók által kiosztott sárga lapok száma lényegesen növekedett

Fotó: Getty Images

A kutatók szerint egyértelmű a kapcsolat a sárga lapok növekedése és a zárt kapus meccsek között, úgy vélik, a bírókon kisebb volt a nyomás a hazai szurkolók hiányában, és nézők nélkül objektívebben tudták megítélni a szituációkat. Nézők előtt tehát a bírók akaratlanul is, de előnyhöz juttathatják a hazai csapatot.
Az osztrák sportpszichológusok egyik célja, hogy a bírói képzés során is felhasználhatóvá váljanak kutatásaik eredményei, és a jövőben a bírók olyan jellegű felkészítést kapjanak, amivel jobban ki tudják zárni a szociális nyomást és a hazai közönség hatását.
Forrás: Kurier
Women's Champions League
A Lyon nyerte a női Bajnokok Ligáját
8 ÓRÁJA
Premier League
Hiába hatalmas a tét, Guardiola és Klopp sem érzi úgy, hogy nyomás alatt lennének
12 ÓRÁJA