Általános tény, hogy egy magára valamit is adó, komoly sikereket megcélzó futballkub nem állhat meg egy jó edző és egy ütőképes keret szimbiózisánál, szükség van ugyanis egy olyan háttéremberre, aki egy kicsit mindenki felett, mégis mellérendelő szerepkörben terelgeti a bábukat.

A teljesség igénye nélkül ilyen neves sportigazgató a sevillai Monchi vagy a pontos szerepkörét tekintve ismeretlen, mégis a Chelsea valamennyi fontos döntésénél bábáskodó Marina Granovskaia is. A német futball élesszemű sportigazgató guruja az a Sven Mislintat, aki 2006-2017 között dolgozott a Borussia Dortmundnál, ténykedése pedig két bajnoki címet, Német Kupa-győzelmet és Bajnokok Ligája-döntőt is hozott. A hangzatos eredmények mellett pedig ugyancsak neki köszönheti a Dortmund, hogy olyan játékosokban látta meg a bennük rejlő potenciált, akik később a csapat húzóemberei lettek, később pedig komoly haszonnal tudták őket értékesíteni. Mislintat felfedezettje volt többek között Kagawa Shinji, Pierre-Emerick Aubameyang valamint Ousmane Dembele is.
2017-ben az Arsenal részéről jó ötletnek tűnt Mislintat Londonba csábítása, aki az átigazolásokért felelős pozícióban kezdett el dolgozni. A német azonban rosszkor került rossz helyre, hiszen éppen abban az időben érkezett észak-Londonba, amikor már bizonyos volt, hogy Arsene Wenger ideje kitelt a csapatnál. A vezetőség ráadásul Raul Sanllehi személyében egy plusz embert is Mislintat nyakára hozott, a német körül pedig szépen fokozatosan elfogyott a levegő. Nem keltett így különösebb meglepetést, hogy bő egyévnyi munkát követően, 2019 februárjában elváltak a felek útjai. Mislintat nem maradt sokáig munka nélkül, rögtön aláírt ugyanis az akkor a Bundesliga 2-ben szerénykedő VFB Stuttgarthoz, ahol sportigazgatóként visszaült abba a székbe, amelyikben a legjobban érzi magát. A várt hatás nem is maradt el, a csapat visszajutott az első osztályba, ahol stabilan teljesít, jelenleg ugyanis a kilencedik helyen áll.
Copa del Rey
Nyögvenyelős Real-győzelem, jöhet a negyeddöntő
12 ÓRÁJA

Sven Mislintat

Fotó: SID

A minap a Kicker podcast adásának nyilatkozó szakember abban a szerencsés helyzetben van, hogy a Jürgen Klopp mellett eltöltött éveket követően egy esztendőt Arsene Wenger mellett is eltölthetett az Arsenalnál. Nyilatkozatában Mislintat vállalkozott arra, hogy sorrendet állít fel közöttük annak függvényében, hogy melyikük képes inkább a maga oldalára állítani, és magával ragadni az általa edzett állományt.
“Azok közül, akikkel együtt dolgoztam, azt kell mondjam, hogy Klopp az. Számomra ő maga a fejlődés mértékegysége, aki kijelölte azt a szintet, ahova a Dortmundot el kellett juttatnunk.”

Jurgen Klopp Bundesliga

Fotó: AFP

Sven Mislintat nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott, vakon megbízik Kloppban és az ötleteiben, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem néz utána egy-egy javaslatnak a korábbi főnökétől. Példaként a Liverpool fiatal hátvédjének, Nathaniel Phillipsnek az esetét hozta fel, akit személyesen Klopp ajánlott az akkor már Stuttgartban dolgozó Mislintat figyelmébe 2019 nyarán. A személyes megtekintést követően a játékos két félszezont is Németországban töltött, majd ezt követően a mostani idényben immáron a Liverpoolban is tíz bajnokin és egy FA-kupa-találkozón jutott szóhoz.
Az interjúban Mislintat arról is beszélt, hogy annak ellenére, hogy angliai szerepvállalása igencsak rövidre sikerült, amelyet egyesek akár bukásként is értelmezhettek, ő maga ingergazdag időszakként tekint arra a periódusra. A Dortmund után ugyanis egy tradicionális angol nagy klubnál, az Arsenalnál dolgozhatott, ahol ráadásul egy olyan elismert szaktekintély volt a menedzser, mint Arsene Wenger. Némi hiányérzet is maradt ugyanakkor benne, hiszen Wenger mellett van még egy nagyöregje a szigetországi és a világfutballnak, akinek az oldalán szívesen eltöltött volna legalább egy évet:
“Ha rábökhetnék egy másik korábbi nagy edzőre, akivel együtt dolgoznék, akkor az Sir Alex Ferguson lenne.”

Sir Alex Ferguson, Jose Mourinho, Arsene Wenger

Fotó: Getty Images

Sven Mislintat egészen biztosan nem fog már együtt dolgozni a két már visszavonult edző legendával, Jürgen Klopp-pal azonban akár még keresztezhetik az útjaik egymást. Abban biztosak lehetünk, hogy a Dortmund felemelkedéséhez nagyban hozzájáruló szakember szemei nem lettek homályosabbak, így ne csodálkozzunk, ha Szabics Imre korábbi csapata, a VFB Stuttgart a jövőben egyrészt stabil középcsapattá válik a Bundesligában, másrészt pedig elkezd jobbnál jobb játékosokat adni a német első osztályba.
Forrás
Serie A TIM
Van, amikor megéri edzőt váltani, de azért ez nem csodaszer
17 ÓRÁJA
Premier League
Cristiano Ronaldo hisztizett a lecserélésekor, az MU edzője is reagált a viselkedésére
18 ÓRÁJA