A koronavírus-járvány miatt félbeszakított európai bajnokságok közül elsőként Magyarországon döntöttek úgy, hogy - korlátozott mennyiségben - visszatérhetnek a nézők a lelátókra. Bár a

Magyar Labdarúgó-szövetség szigorú szabályokat vezetett be

, a Magyar Kupa döntőjében a távolságtartásra vonatkozó előírásokat nem mindenhol sikerült betartani, ami a nemzetközi sajtó figyelmét sem kerülte el.


Régen hozott akkora érdeklődést egy Magyar Kupa-döntő, mint a Budapest Honvéd és a Mezőkövesd szerdai összecsapása. A találkozóra nem csak a futballra kiéhezett hazai szurkolók és a két érintett drukkerei voltak kíváncsiak, de a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette azzal, hogy az újraindított futballbajnokságok közül Európában elsőként itthon jelenhettek meg szurkolók a lelátókon, a szerdai összecsapásra pedig 10 ezer jegyet osztottak szét. Ez tehát már komoly tesztje volt annak, mennyit érnek a szurkolásra vonatkozó előírások.
„A járványügyi védekezés fontos eleme, hogy kizárólag minden negyedik széken ülhetnek szurkolók a lelátókon, vagyis minden szurkoló három ülés kihagyásával foglalhat helyet a mellette ülőhöz képest. A Puskás Aréna közösségi területein meg kell tartani a 1,5 méteres távolságot a mérkőzés előtt, alatt és után, ideértve a pénztárakat, a belépési pontokat, a büféket, illetve a mellékhelyiségeket is. A büféknél és a stadion egyéb területein a 1,5 méteres távolság betartását jelölések segítik” - olvasható az MLSZ ajánlójában.
Euro 2020
Miért nem kap lehetőséget az Eb-n az angolok szupertehetsége?
22 PERCE
Története során nyolcadszor lett kupagyőztes a Budapest Honvéd | Eurosport
A Budapest Honvéd története során nyolcadik alkalommal diadalmaskodott a labdarúgó Magyar Kupában: a tavaly is döntős kispestiek 2-1-re győzték le a Mezőkövesd csapatát a Puskás Arénában rendezett szerdai fináléban. A magyar szövetség tájékoztatása szerint mind a tízezer jegy elkelt, amit a járványügyi helyzetben áruba bocsátottak.
Az már a múlt heti bajnokikon is kiderült, hogy gyakorlatban nehéz betartani ezeket a rendelkezéseket, mert a stadionon belül szabadon mozoghatnak a szurkolók. Vagyis elsősorban a fegyelmezettségükön múlik, hogy megmarad-e közöttük a másfél méteres távolság, a lelátókon belül pedig az említett három ülésnyi különbség. A döntő során voltak olyan szektorok, ahol a szokottnál nagyobb távolságok voltak a csoportok között, a kapuk mögötti részeken viszont minden visszatért a régi kerékvágásba, a 444 riportja szerint a büféknél is hasonló volt a helyzet.
A távolságtartással kapcsolatos problémákat még az MTI is elismerte.
"A magyar szövetség tájékoztatása szerint mind a tízezer jegy elkelt, amit a járványügyi helyzetben áruba bocsátottak. A szurkolók többnyire betartották a távolságtartást, ez alól kivételt jelentett a két kapu mögötti rész, ahol táborok foglaltak helyet."
A nagy nemzetközi híroldalak viszonylag ritkán foglalkoznak a magyar klubfocival, a szerdai kupadöntőről azonban több helyen is beszámoltak. A teljesség igénye nélkül a BBC Sport és az ESPN is közölte az AP rövid beszámolóját, amely elsősorban a távolságtartási szabályokkal foglalkozott. "A távolságtartási szabályokat be nem tartó szurkolók tömege előtt ünnepelték a győzelmüket a Magyar Kupa döntőjében a Budapest Honvéd játékosai szerdán" - olvasható a hírben, amely arra is kitér, hogy Djordje Kamber megafonnal vezényelte az ünneplést.

kamber-min.jpg

Fotó: Eurosport

Valamivel nagyobb horderejű cikket szentelt a kérdésnek a Daily Mail nevű brit bulvárlap, amely már a címben is a szokásos hangvételt ütötte meg: "Ez nem távolságtartás! Magyar szurkolók ünnepelték a Budapest Honvéd Mezőkövesd ellen megnyert kupadöntőjét... körülbelül 10,000 néző előtt" - állapította meg a lap újságírója. "Az európai országok közül elsőként Magyarországon engedélyezték a futballkluboknak, hogy megnyissák a stadiont a szurkolók előtt a koronavírus-járványt követően.
Csak a lelátók egy részét nyitották meg a 67,215 fő befogadására alkalmas Puskás Arénában, a szurkolókat pedig arra kérték, tartsák a távolságot. A legtöbben engedelmeskedtek, de a Mezőkövesd-Zsóry szurkolói is közel voltak egymáshoz a kapu mögötti területen a meccs alatt."
Legnagyobb terjedelemben valószínűleg a Guardian foglalkozott a mérkőzéssel, Shaun Walker, a lap közép-kelet-európai tudósítója még a magyar miniszterelnök futball iránti szenvedélyére is kitért riportjában. A cikkben az is említésre került, hogy a távolságtartásra vonatkozó szabályok bejelentését követően többen azzal viccelődtek a hagyományosan alacsony nézőszámokra utalva, hogy Magyarországon évek óta távol tartják magukat a szurkolók a meccsektől. Szerdán ennek nyoma sem volt, a jegyeket gyorsan elkapkodták.
"Durván 10,000 nézőt engedtek be a 65,000 fő befogadására alkalmas Puskás Arénába, és ugyan a távolságtartási szabályok értelmében a nézők minden negyedik ülést vehették igénybe, az ultrák a jegyeken szereplő sorszámokat figyelmen kívül hagyva a kapuk mögött gyülekeztek. A hármas sípszót követően több száz Honvéd-szurkoló ugrott fel és ünnepelt egymás közvetlen közelében, amely jelenet később még botrányos is lehet, amennyiben a következő hetekben ugrást tapasztalnak az új esetek számában" - írta a Guardian.

nézők-hnvéd-min.jpg

Fotó: Eurosport

Nem Magyarország az egyetlen, ahol elgondolkoztak a stadionok részleges megnyitásán, az orosz bajnokságot például nézőkkel indítják újra június 19-től (kötelező lesz a maszk és a kesztyű viselése), de pár héten belül a lengyeleknél is visszatérhet a szurkolás. A nagy topligák közül elsőként újrainduló Bundesliga aktuális szezonja valószínűleg zárt kapuk mögött ér véget, az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöke, Gabriele Gravina viszont úgy fogalmazott, szeretné, ha júliustól legalább korlátozott számban lehetnének nézők a stadionokban.
"Elképzelhetetlen, hogy egy 60 vagy 80 ezer fős stadionban nincs hely a szurkolók egy kisebb csoportja számára a szükséges óvintézkedések mellett"
 - mondta akkor. 
Persze lehet, hogy a Magyar Kupa döntőjét követően ő is más véleményen lesz. 
Euro 2020
Orbán: "lehet esélyünk a bravúrra"
EGY ÓRÁJA
Serie A
A csalódást keltő Eb-szereplés ellenére is lecsapott rá a bajnokcsapat
EGY ÓRÁJA