Mit gondolhatnak a magyar futballról külföldön? - merül fel talán sokakban a kérdés. Amikor láttuk, hogy a SkySports3 is élőben közvetíti a Magyarország – Észak-Írország Európa-bajnoki selejtezőt, úgy döntöttünk, azon keresztül figyeljük a történéseket, így kialakíthatunk erről a kérdésről egy bizonyos képet.
A jó választás már a kezdőrúgás előtt egyértelművé vált, hiszen a CNN-ről is ismert Kate Abdoban gyönyörködhettünk, aki a Celtic korábbi mesterét, Neil Lennont köszöntötte szakértőként a stúdióban. A játékosként negyvenszeres északír válogatott egyből odaszúrt nekünk, mondván nem érti, miért is vagyunk 34.-ek a FIFA világranglistáján (a válasz egyszerű, jól kell ellenfelet választani a barátságos meccsekre!). Tegyük hozzá, Romániát sem tartja annyira erősnek, mint amilyen korábban volt - ebben itthon is mindenki egyetért vele.
Kapcsolták Michael O'Neillt is. A szövetségi kapitány azt mondta, valóban olyan csoportba kerültek, amelyben meg lehet szerezni a harmadik helyet. Idegenben a közelmúltban értek el jó eredményeket (döntetlen Portugáliában és Izraelben), és szükségük is lesz hasonlóra, mivel a sorsolásuk nem túl kedvező: első négy meccsükből hármat a három legnagyobb rivális – Magyarország, Görögország és Románia – otthonában kell megvívniuk.
Labdarúgás
Nem számíthat a Hertha egyik alapemberére Dárdai a hajrában
5 ÓRA
A helyszínen helyet foglaló kommentátor, Daniel Mann elsőként a gyönyörű Budapestet, a gyakorlatilag új stadiont emelte ki, valamint azt, hogy noha nem sok minden köti össze a két válogatottat, az egészen biztosan, hogy harminc év után juthatnak ki egy nagy tornára, és mindkettő hisz abban, hogy ez most sikerülni is fog.
A mieink összeállításánál tökéletesen tisztában voltak vele, hogy senki sem számított a három védős rendszerre, gyanították, Pintér Attila azért választotta ezt, mert az északírektől öt védőt várt. (Más kérdés, hogy négy lett belőle.) Elmesélték, hogy Gulácsi korábban a Liverpool játékosa volt, és most debütál tétmeccsen a válogatottban, Balogh Balázsnak ez az első mérkőzése a nemzeti csapatban, figyelni kell a jó formában lévő Nikolicra, és a Watfordban szereplő Tőzsér is ismerős lehet. A szakkommentátor, az 53-szoros válogatott Gerry Armstrong Dzsudzsákot emelte ki, mondván hazánk legdrágább játékosa, 19 millió eurót fizetett érte a Dinamo Moszkva. Tőle várták, hogy a baloldali - úgynevezett - wing-back (a védelem előtt, de a középpályás sor mögött, a szélen helyezkedő, a támadásokat is segítő védő) legyen, ám hamar konstatálták, Balogh kapta meg ezt a szerepet.
Az első félidő közben a leginkább arra a mondatra kaphattuk fel a fejünket, amely a Videotonról szólt, mondván „az adófizetők pénzéből is fenntartott klub, melynek Orbán Viktor miniszterelnök is nagy rajongója.” (Amikor a második félidőben feltűnt a képernyőn, egyből felismerték, majd hozzátették, sok pénzt fordított a labdarúgásra, és "haverok" Putyinnal.) A negyvenedik percben még a vénaszkenneres sztori is előkerült. Elvégezték a házi feladatukat, az egyszer biztos.

Fotó: Eurosport

A játékkal kapcsolatban túl sok jót nem említettek, egyedül attól tartottak, hogy a nagy számok törvénye miatt előbb-utóbb lesz egy olyan szögletünk, ami igazán számítani fog. Elsősorban a „sokoldalú, kemény” Vargát dicsérték, a félidő vége felé pedig azt mondták, a harmincadik perc környékén volt egy jó negyedóránk, azt leszámítva viszont akadozó volt a játékunk. Sajnos egyet kell értenünk velük.
A játékrész hajrájában Ward, majd Evans szerezhette volna meg nekik a vezetést. „Ennél nagyobb helyzet nem lesz.” – jött a gyors mérleg, majd a hármas sípszó.
Neil Lennon nem lett a barátunk. A szünetben hamar helyre rakott minket: „Azt gondolom, Magyarország nem valami nagyszerű. Észak-Írország megnyerheti ezt a mérkőzést. Viszont nemzetközi szinten ki kell használni az olyan lehetőségeket, amik adódtak a vendégek előtt.” Elemzésében kiemelte, hogy a bal oldaluk sebezhető, amiben fejlődniük kell, hogy a mieink kapuja előtt nagyobb legyen az önbizalmuk.
Priskin Tamást régi ismerősként köszöntötték a kommentátorok – a Nikolicot váltó támadó szintén megfordult Angliában. A hatvanadik percben előbb megállapították, hogy a meccs előtti nagy hangulat után gyakorlatilag csönd van a Groupamában, majd kitértek Szalai Ádámra, és a Pintér Attilával kapcsolatos történetre, melynek végén egy jót kacagtak.

Fotó: Eurosport

Magyarul nem tudnak, legalábbis a Lovrencsics lövése előtti szurkolói óhajt („Pintér takarodj!") nem tolmácsolták. A Lech játékosát, és beállítását jónak ítélte Armstrong, mondván "gyors, elhivatott, minden labdaérintésével a kapura tör."
A 75. percben aztán jött a megváltás: a sokadik szögletből Priskin Tamás megszerezte a vezetést. "Agónia Észak-Írországnak! Dzsudzsáktól nagyszerű volt a beívelés, a vendégek nem sokkal előtte cseréltek, ez okozhatta a zavart." Egy perccel később meg is állapították, micsoda különbséget hozott ez a találat, hiszen a szurkolók egyből a csapat mögé álltak.
Hat percig örülhettünk, akkor az ő pillanatuk következett. McGinn találatára rövid a reakció: „Köszönjük, ez így jó is lesz." (Így utólag... Mi is örültünk volna neki.) „Portugáliában is egy fontos gólt szerzett, ez most még meghatározóbb lehet. És hétórányi (!!!) nemzetközi futball után végre újra gólt szerzett Észak-Írország")
Ráadásul nem is egyet... A 89. percben, amikor - Lipták sérülése miatt már emberhátrányban voltunk - Lafferty is betalált, ami a Sky-os kollégák szerint teljesen megérdemelt volt, egy különleges estét jelent Észak-Írországnak, és egy nagyszerű kezdést eredményez Michael O'Neill fiainak.
Észak-Írország négy év után tudott ismét nyerni idegenben, ráadásul hátrányból.
Lennon a stúdióban azt mondta: „Nem gondolnám, hogy Magyarország nagyszerű lett volna. Az északírek még akkor sem estek kétségbe, amikor hátrányba kerültek, és a cserék is jót tettek."
Michael O'Neillt is megszólaltatták: „Sajnos a kapott gól előtt cserélnünk kellett, de különösen örülök annak, hogy így sikerült reagálnunk a történtekre. Hiszem, hogy ebben a csoportban versenyképesek lehetünk. Most Feröer jön otthon, ha ellene is sikerül begyűjtenünk a három pontot, akkor lesz ez az eredmény igazán hasznos. Nem érdekel, hogy mi történt a múltban, mióta nem nyertünk idegenben, most egy nehéz ellenfél otthonában sikerült győzelemmel kezdeni egy új sorozatot" - értékelt a kapitány.
Sajnos, több szót a mieinkre már nem szenteltek... Tegyük hozzá, sajnos érthető. 51 hely a különbség a két válogatott között a FIFA világranglistáján. Ha ez így megy tovább, két év múlva már előttük sem leszünk...
Europa League
Az Arsenalt Bergkamp és Wenger megmentette 25 éve, most ki fogja?
6 ÓRA
Labdarúgás
Gulácsi 2025-ig hosszabbított a Leipziggel
7 ÓRA