Járvánnyal teli őszön vagyunk túl, és reméljük, hogy a folytatás már a pályán és nem a tesztállomásokon dől el. A tavasz nagy kérdései: befogható-e még a Ferencváros, és mire megy a jelentősen átalakult Diósgyőr?

Kisvárda-Mezőkövesd, szombat 14:30

A két tipikus középcsapat kelet-magyarországi rangadójával kezdődik az első teljes 2021-es forduló. Mozgásuk mégis ellentétes irányú: a Kisvárda – noha többször volt a dobogó közelében – rosszul zárta az őszi szezont, az elmúlt öt fordulóban nem tudott nyerni, ekkor ráadásul összesen egy gólt lőtt. Az utolsó fordulóban egy csúnya, 3:0-ás vereségbe szaladt bele Székesfehérváron.
UEFA Bajnokok Ligája
Erősebb csapat a Liverpool, de a Realt eddig sem zavarta, ha lefocizták a pályáról
EGY ÓRÁJA
Holtversenyben a Budafokkal ők lőtték a legkevesebb gólt, viszont a Ferencváros és a Fehérvár után ők kapták a legkevesebbet, a téli átigazolási szezonban azonban mégis a védelembe igazoltak bolgár, brazil és szerb légióst.
Igaz, utóbbi, Lazar Cirkovic a Partizan Beograd játékosaként szerb bajnok. Ennek ellenére az még mindig nem látszik, mi lesz a mostani Kisvárda igazi arca. A Mezőkövesd ugyanúgy szerb és grúz légiósokat igazol, de Pintér Attila legalább beismerte: a magyar játékosok anyagilag megfizethetetlenek. A csapat előnye viszont, hogy az új edző érkezésével egyre stabilabb, a szezont zsinórban három győzelemmel zárták.
Egymás elleni mérlegüket tekintve furcsa, hogy a Kisvárda többször verte idegenben a Mezőkövesdet, mint tette azt otthon. Ezt mindösszesen egyszer sikerült eddig, 2019 májusában. A két csapat között viszont nincs akkora nagy különbség, hogy ne jelentsen egy kicsi előnyt a hazai pálya, még így szurkolók nélkül is.

Puskás Akadémia - Ferencváros, szombat 17:00

A koronavírus által terhelt nehéz rajt után kezdett talpraállni a tavalyi szezon bronzérmes felcsúti egyesülete. Az újabb mélypontot az október jelentette, amikor az MTK, de még a sereghajtó Diósgyőr ellen is 3:0-ás vereséget szenvedtek, de a folytatás is eléggé pepita volt. Meglepő módon így is a negyedik helyen telelt a csapat, amelyik még decemberben pontot lopott Fehérvárról, a végén mégis kikapott Mezőkövesden. A felkészülés jól telt: a fiókcsapat Csákvár után az Újpest és a Haladás is gyengébbnek bizonyult, a Puskás Akadémia pedig 9 gólt lőtt.
A Ferencváros felkészülése is jó volt, ráadásul Spanyolországban töltötték az edzőtábort, bár igaz, a szokatlanul hideg spanyol január nem éppen a meleg égövi edzéseknek kedvez. A zöld-fehérek ősze mindezek mellett jól telt, vereség nélkül és két döntetlennel 9 pont előnnyel vezették a tabellát úgy, hogy a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben is részt vettek. A folytatásra három új játékos érkezett. Gera Dániel és Katona Máté átigazolásáról már a hét elején írtunk, azóta azonban a csapat leigazolta a norvég Molde amerikai jobbhátvédjét, Henry Wingo-t, akinek érkezése két magyar válogatott, Botka és Lovrencsics helyét veszélyeztetheti.
Fradi-MTK csere, érkező Dárdai és egyéb érdekességek - így indul az NB1 tavaszi szezonja | Eurosport
A szokásosnál korábban, már január 23-án visszatér az NB1, az alábbi cikkben összefoglaljuk az egy hónapos szünet legfontosabb kérdéseit. A koronavírus-járvány miatt kicsit megcsúszott őszi szezon az átlagosnál később ért véget, a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság miatt pedig korábban kezdődik a tavaszi, bármilyen furcsa is leírni ezt a szót jelenleg, az év leghidegebb napjaiban.
A tetemes előnyt az idei első mérkőzésen, a nyárról elhalasztott, Diósgyőr elleni találkozón pofon követte, hiszen a Fradi szerdán elkönyvelte a szezon első vereségét az utolsó Diósgyőr ellen, hazai pályán. Ebből a szempontból nézve nehezen engedheti meg magának a listavezető, hogy két egymást követő fordulóban pontot veszítsen. Márpedig a Ferencváros Felcsúton győzni elég régen és eddig csak egyszer tudott. A 2015 áprilisi győzelem óta hatszor jártak itt, de egyszer sem sikerült elhozni a három pontot.

Újpest FC - MOL Fehérvár FC, szombat 19:30

Hiába teljesített jó szezont a fehérvári csapatban Lyes Houri, Loic Nego vagy a házi gólkirály Ivan Petriyak, a Vidinél a pohár inkább félig üres, mind teli, és hegy elveszített bajnoki cím esetében valószínűleg inkább az elszalasztott lehetőségek félévének fogják tartani 2020 őszét. A nyitányon Zalaegerszegen elkövetett 3:3, a paksi vereség vagy a hazai, Puskás Akadémia elleni döntetlen jelenti inkább a fonákot a csapat alapvetően jó teljesítménye mellett. Még csak azt sem lehet mondani, hogy rendkívüli módon megviselte volna őket a járvány, vagy hogy az európai selejtezők idején botlottak volna nagyokat. A középhátvéd Boban Nikolov pótlása egyelőre várat magára, de Kovács István sérülésből való visszatérésével vagy Dárdai Palkó leigazolása segíthet a csapaton tavasszal, ahogy még mások érkezése is várható.
Újpesten a legnagyobb érkező név az új edző. A karácsony előtti napon pótolt mérkőzés után Predrag Rogan vezetőedző jelentette be, hogy ez volt az utolsó mérkőzése. Helyére a Vasassal 2016-ban bronzéremig jutó, majd később az első osztályból kivezető Michael Oening érkezett, ezenkívül a 20 éves nigériai belsővédő érkezése zavarta meg az újpesti csendet. A felkészülés sem sikerült: a Gyirmót elleni győzelem után vereség a Honvédtól, majd sima zakó a Győr és a Puskás Akadémia ellen. Nem jó előjelek a lila-fehérek háza táján, de adjunk időt a német szakembernek, akit támadó focit ígér, és azt mondja: egy ilyen új játékstílus elsajátításához két év kell egy csapatnak... Az Újpest két decemberi győzelmével ugyan elkerülte a kieső zónát, de ugyanolyan könnyű lesz visszamenni ugyanoda, főleg egy ilyen erősödő Fehérvár elleni meccs után.

Budafok-MTK, vasárnap 13:30

Két rendkívül fiatal csapat találkozik egymással az első tavaszi fordulóban. Hogy az MTK gyakran beépíti tizenéves játékosait, nem meglepő, ráadásul mostanában – ahogy ők fogalmaznak – a Salzburg mintájára külföldi fiatal tehetségekre is figyelnek. Az már kevésbé van szem előtt, hogy a 70 év után az NB1-be visszatérő Budafokban kapják a második legtöbb játékpercet a 21 éven aluli futballisták. A két újonc első NB1-es meccsét (legalábbis ebben az évezredben) a Hidegkuti Nándor Stadionban nyerte 2:1-re a Budafok, de talán a visszavágón is a vendégek az veszélyesebbek.
A hazaiak jól kezdték az őszi szezont, és úgy tűnt, elkerülheti őket a kiesés. Ez persze még most is lehetséges, de a szezon második felében zsinórban nyolc meccsen nem tudtak nyerni, ezzel pedig a 11. helyen állnak. A tavaszt a Ferencváros és a Fehérvár egy-egy kölcsönjátékosával folytatják. Az MTK azonban újonc létére is a harmadik helyen áll a tabellán. Noha két játékosa Ferencvárosba távozott, az onnan érkező Varga Roland (a fenti képen jobbra) valódi erősítés lehet, ahogy az U19-es csapatból feljövők beépítése sem tűnik lehetetlen feladatnak. A már a nagy csapatnál játszó 19 éves belső védő, Varju Benedeket a 17 éves Bíben Barnabás követheti. De mi lesz vasárnap? Noha az MTK-nak nincsenek nagy kimagasló sikerei és mély gödrei, éppen ez a kiegyensúlyozottság hozhat eredményt akár már az idei első fordulóban.

Paks-Diósgyőr, vasárnap 15:45

Az októberben érkező új edzővel, Bognár Györggyel egy látványos támadófocit játszó csapatot láthattunk Pakson, a december azonban nem sikerült jól. Novemberben még bravúros győzelemmel verték a Fehérvárt, a Ferencváros elleni 1:3 azonban kicsit megakasztotta a gépezetet, így zsinórban három vereséggel fejezték be a szezont. Aggodalomra talán azért nincs még ok, a csapat a hatodik helyről inkább felfelé tud tekinteni, a jelenlegi erőviszonyok mellett nem valószínű, hogy ismét az utolsó pillanatban kell kiharcolni a bent maradást. Komolyabb játékosmozgás nem volt a télen, a csendes, nyugodt építkezés időszaka jöhet.
Annál nagyobb volt a mozgás Diósgyőrön. A tulajdonos- és azt követő vezetőedző-váltásról fentebbi cikkünkben írtunk, a számos eszéki játékos érkezése és az ő beépítésük mindenképpen időt igényel. A hazai mezőnyben ismeretlen Zoran Zekic mindenesetre a szerdai mérkőzésen jól ráijesztett a Ferencvárosra, a volt újpesti és fehérvári Asmir Suljic góljával idegenben nyertek. Ez persze nem jelenti azt, hogy a miskolciak a folytatásban 180 fokos fordulatot vesz. Inkább Churchill szavaival élhetünk: „Nem ígérhetek mást csak vért, erőfeszítést, könnyeket és verítéket!"

Honvéd-Zalaegerszeg, vasárnap 18:00

A viharos őszt megélt budapesti csapat decemberben szintén edző kérdést élt át, miután kiderült: az utolsó négy meccsre beugróként beszálló Pisont István a szezon végéig biztosan marad. A feladat mindenképpen adva van: a jelenleg 10. helyen álló csapatot bent tartani az első osztályban, és mint címvédő, minél tovább haladni a Magyar Kupában. A támadó szekcióban ehhez mindenképpen jól jön Bőle Lukács és Nagy Dominik igazolása, de ott van a friss igazoltak között Wisła Kraków középhátvédje, Lukas Klemenz, aki a tavalyi szezonban még sokat játszott, ősszel azonban már csak négyszer lépett pályára.
A Zalaegerszeg is hektikus őszön van túl, de az biztos hogy ellenfeléhez képest kevésbé volt veszélyben. Az új szerzemények közül Futács Márkó igazolások jól jöhet, a védelemben Kálnoki Kis Dávid azonban aggasztóan keveset játszott az ősszel. Az első tavaszi fordulóban kiderül, mennyire volt véletlen a Honvéd utolsó fordulós győzelme, Pisont István mennyire tudja mentálisan stabilizálni a csapatot. A felkészülési időszak mindenképpen a Honvédnak telt jobban. Ha ez már ennek az előjele, nem lenne meglepő egy újabb győzelem piros-feketében.
Labdarúgás
Távozik a brazil közönségkedvenc a Ferencvárostól
10 ÓRÁJA
Serie A TIM
A csőd széléről a váratlan bajnoki címig: így állt talpra három év alatt az AC Milan
TEGNAP 17:32