3 hetes válogatott szünetre megy el a bajnokság, de előtte még vár ránk pár rangadó. A Ferencváros – Paks zöld-fehér találkozóján egy nagyon nehezen és egy jól motivált csapat találkozik, a Puskás Akadémia pedig egy 6 pontos meccsen rúghatja el magától a Fehérvárt.

Újpest - Kisvárda, szombat 14:45

Előző meccsek: Puskás Akadémia - Újpest 2:1, Honvéd - Kisvárda 0:1
Foci-vb
Hidegrázós öltözői jelenet, ami a foci-vb legnagyobb fordulatát hozta – videó
2 ÓRÁJA
Hosszú negatív sorozatot megszakítva érkezik Újpestre Supka Attila együttese, hiszen az elmúlt idők legrosszabb formájában lévő várdai csapat fontos 3 pontot hozott el a kiesés szempontjából komoly ellenfél kispestiektől. Ráadásul a hét közben – mondjuk jelentősen tartalékos – Zalaegerszeg ellen nyerni tudtak a Magyar Kupa negyeddöntőjében. Az elmúlt hetek legfontosabb történése Kisvárdán azonban nem a pályán történt.
A csapat vezetői a futballisták feleségeit vetették be, kérve őket, hogy lessék a játékosok minden kívánságát, segítsenek nekik „a munkára koncentrálni”.
Noha a kupában egy hatost rúgtak, a bajnokságban azért még egyelőre kérdés, megoldódik-e a csapat sűrű gólszerzési problémája.
Mondjuk nem az Újpest védelme a legacélosabb. 51 kapott gólja és -19-es gólkülönbsége a legrosszabb az NB1-ben, ez mégis elég a 8. helyre. Nagy zakók mellé egygólos győzelmek. A lila-fehérek Michael Oenning év eleji megérkezése után megjárták a legmélyebb bugyrokat, majd szép lassan elkezdtek emelkedni a kiesési zónából, amit a múlt heti felcsúti vereség szakított meg. Az első félidőben még tartották a lépést a dobogóért küzdő hazaiakkal, tehát tulajdonképpen partnerek voltak sokáig. Az eltiltott Tallo még nem, de az enyhe sérülésből visszatérő Simon Krisztián már játszhat, ami akár döntő faktor is lehet. Az Újpest az idei bajnokságban még nem tudta megverni ellenfelét, most meglehet.

MTK – Zalaegerszeg, szombat 17:00

Előző meccsek: Diósgyőr – MTK 0:0, Zalaegerszeg – Ferencváros 2:2
Mondhatnánk, hogy a Zalaegerszeg nagy skalpot szerzett legutóbbi fordulóban, de ettől még komoly bajban vannak. Az elmúlt öt meccsen 4 pontot szerzett Boér Gábor csapata, ezzel a bajnokság jelenleg legrosszabb formáját tudhatják magukénak. A nemrég még (in)stabil középcsapat képét mutató zalaiak nagyon közel kerültek a kieséshez, és az elmúlt hetek mutatott játéka alapján könnyen lehet, hogy a Diósgyőr mellett nekik a legkisebb az odds a kiesésre. A hétközi kupameccsre kis híján feltartott kézzel érkeztek Kisvárdára, és 6:1-es vereséggel indultak vissza az ország másik végébe. Noha az MTK hazai pályán nem a legjobb (valójában rosszabb, mint idegenben), és most egyébként sincs sokkal erősebb formában mint zalai ellenfele, a vendégeknek mégsem ez a meccs lesz, amit feltétlenül meg kell nyerni. Fogadják még hazai pályán a Diósgyőrt, a Budafokot és a Honvédot is...
Mert noha az MTK tényleg kínosan sok pontot hullajt el mostanában, azért még mindig ott van a dobogó várományosai között. Jelenleg 5 pont hátrányban van a 3. helyezett Fehérvártól, annál több van még hátra a szezonból, hogy ez ne legyen szempont. Főleg, hogy Michael Boris vezetőedző a mentális motiválás nehézsége mellett furcsa módon továbbra is a bennmaradás szükségességéről beszél, és arról, hogy 45 pont esetén ez meglehet. Most 35-nél járnak a budapesti kékek, de a jó formában lévő Schön Szabolcs és az ismét válogatott meghívót kapó Varga Roland támadó játékával ez nem irreális elvárás nyolc forduló alatt.

Diósgyőr – Honvéd, szombat 19:30

Előző meccsek: Diósgyőr – MTK 0:0, Honvéd – Kisvárda 0:1
Két nem jó szájízű csapat találkozik szombat este Miskolcon. A hazaiaknak múlt héten is meg lett volna a lehetőség a győzelemre (igaz, legalább annyi helyzetet hagyott ki az MTK is), de a Honvéd is elkerülhető vereségen van túl, gól nélküli döntetlen állásnál nem jó dolog gólt kapni a 92. percben. Mivel egyik csapat sem volt már érdekelt a Magyar Kupában hétközben, így volt idő mindent átgondolni. A Diósgyőr tulajdonos-, edző- és a fél csapat cseréje után sem találja az előrét. Van ugyan néhány meglepetésszintű bravúrgyőzelem a Ferencváros vagy a Fehérvár otthonában, de stabilan, legalább rövidtávon képtelen elkerülni a vereségeket.
Nem sokkal a bajnokság vége előtt talán állíthatjuk, hogy itt kell leginkább készülni a kieséssel.
A Honvéd esetében egy fokkal jobb a helyzet. A tabella 9. helyét elfoglalva, 2 ponttal megelőzve a kieső helyen álló Budafokot annyira azért nem lehetnek nyugodtak, az elmúlt időben azonban két fontos győzelmet is arattak: egyet Felcsúton, egyet az MTK ellen „hazai” pályán (valójában az MTK stadionjában), ezzel kicsit az új edzővel, Horváth Ferenccel is ráálltak a bennmaradás útjára. A jellemzően állandó felállású védelem mellett előre a továbbra is jó formában lévő Gazdag Dániel biztosítja a gólokat. Mentálisan sokat jelentene egy idegenbeli győzelem, pláne, ha a szezonból hátralévő néhány meccsre még vissza tudna térni a védelembe a koronavírusból felépülő Baráth Botond is.

Mezőkövesd – Budafok, vasárnap 14:05

Előző meccsek: Paks – Mezőkövesd 2:2, Budafok – Fehérvár 1:2
Akárhogy is nézzük, a Mezőkövesd már 12 forduló óta veretlen, ami az eddig lezajlott bajnokság csaknem fele. Ha most vasárnap nem kap ki hazai pályán a Budafoktól, amire újfent nagy esélye van, ez a szám ténylegesen eléri az 50 %-ot. A borsodiak helyzete azonban ettől függetlenül nem annyira jó, az elmúlt öt találkozóból csak egyet tudtak megnyerni hazai pályán a küszködő Zalaegerszeg ellen. A döntetlenek között volt nyerhető, például a diósgyőri, de volt sokat érő, a Ferencvárost fogadva. Mindenesetre az eddig keveset rúgó és keveset kapó együttes mostanában kettesével lövi a gólokat, de gyakran meg is kapja ugyanazt az adagot. Az elkövetkezendő fordulók feladata tehát a stabilizálni a védelmet, erre a mostani és a következő hazai mérkőzés is megfelelő lehet a Kisvárda ellen.

Cseri Tamás, a Mezőkövesd csapatkapitánya (jobbról a második) továbbra is válogatott kerettag.

Fotó: Eurosport

A Budafok három közelmúltbeli veresége ellenére is a 7. legjobb formában lévő csapat, az elmúlt 10 meccs alapján azonban csak a 10., tehát mondhatni, javuló formában vannak. Mindezek ellenére továbbra is vonal alatt várják a folytatást, így valószínűleg el kell kezdeni priorizálni a meccseket. Csizmadia Csaba fiatal csapata fogadja még a Diósgyőrt és a Honvédot, illetve megy Zalaegerszegre is, talán ezeken a meccseket biztosíthatja be a bennmaradást. Bármennyire is szimpatikus focit játszik az újonc, nem lesz könnyű dolga.

Ferencváros – Paks, vasárnap 17:00

Előző meccsek: Zalaegerszeg – Ferencváros 2:2, Paks – Mezőkövesd 2:2
A Fradi mostanában kettesével hagyja el a pontokat, így csipegeti a morzsát az MTK és a Zalaegerszeg is. De valószínűleg ennek az az oka, hogy a matematikailag még mindig nem, de gyakorlatilag már bajnok hazaiak megtehetik. A legjobb tizenhat között otthon búcsúztak a kupától, így az utolsó fordulókra nehéz lesz bármire is motiválni a csapatot. De lehet nézni a jó oldalát: már most, márciusban el lehet kezdeni építeni a csapatot a júliusi BL-selejtezőre és a jövő szezonra. A két új védő, Henry Wingo és különösen Samy Mmaee nagyjából bevált, az MTK-tól igazolt két fiatal, Gera Dániel és Katona Máté azonban egyelőre nem nagyon jutott játéklehetőséghez.
A hétvége zöld-fehér rangadója mindenesetre Bognár György, a vendégek vezetőedzője nélkül fog zajlani, aki példátlanul súlyos, öt meccses eltiltást kapott, miután a Mezőkövesd elleni meccsen összeszólalkozott a negyedik játékvezetővel, és két perc alatt két sárga lapot osztottak ki neki. Mivel 8 forduló van hátra a bajnokságból, ez akár a végső helyezést is befolyásoló tényező lehet, mindenesetre Bognár ismét megígérte, hogy nem foglalkozik többet a bírókkal. Öt fordulón át biztosan. Mindemellett a Paks formája sem az igazi, elmúlt öt meccsükből csak egyet tudtak megnyerni, a vasárnapot illetően mégis nagyon fogadkoznak. Bognár István, a csapat irányítója így nyilatkozott a klub weboldalán:
„Meggyőződésem, hogy a legutóbbi egymás elleni találkozónkon játszottunk eddig a legjobban a bajnokságban, több gólt is szerezhettünk volna… Most is hasonló játékra készülünk, persze most mi leszünk idegenben, de ez sem okozhat gondot, mindenki játszott már a Groupama Arénában. Kiváló összecsapásra számítok, és mint azt láthattuk már, a Fehérvár és még a DVTK is tudott nyerni a Fradi otthonában, tehát egyáltalán nem nézünk lehetetlen feladat elé. Jó játékkal maximálisan meglehet az esélyünk.”
Való igaz, a decemberi paksi találkozó kissé érdemtelenül lett 1:3, az Üllői úton pedig keveseket kell külön motiválni. Nyílt sisakos, jó meccsre lehet számítani, ahol a vendégek nem fogják betolni a buszt a kapu elé.

Puskás Akadémia – MOL Fehérvár FC, vasárnap 19:15

Előző meccsek: Puskás – Újpest 2:1, Budafok – Fehérvár 1:2
A fordulózáró Fejér megyei rangadó egyben országosan is első számú találkozó lesz ezen a hétvégén. A felcsúti csapat már elég régóta az ország legjobb formájában lévő együttese, hiszen ha csak a bajnokság eddigi második felét vennénk figyelembe, ők lennének a bajnokok. A Honvéd ellen nemrég ugyan volt egy meglepetésvereség, az elmúlt tíz mérkőzésből azonban így is hetet megnyertek. A jó formát a válogatott behívók visszaigazolják: Alexandru Baluta a román nemzeti 11-be kapott meghívást, Tóth Balázs kapust és Géresi Krisztián csatárt pedig Marco Rossi kereste fel a jó hírrel. Géresi ráadásul évekig sérült volt, mielőtt télen Fehérvárról Felcsútra igazolt volna, és rendszeres játéklehetőséget kapott volna Hornyák Zsolt vezetőedzőtől. Könnyen meglehet az újabb győzelem. A jelenlegi öt pontos előny ezzel nyolcra nőhet. Hét fordulóval a vége előtt így szinte kizárt, hogy a Fehérvár elérje a második helyet.
Rossi az új vb-selejtezős keretébe a Puskás Akadémiából két játékost is meghívott | Eurosport
Marco Rossi szövetségi kapitány 26 fős keretet hirdetett a magyar labdarúgó-válogatott márciusi világbajnoki selejtezőmérkőzéseire. A behívott játékosok között hosszú idő után újra ott van a télen a Ferencvárostól az MTK Budapesthez igazolt Varga Roland, valamint először kapott meghívót a Puskás Akadémia két futballistája, a támadó Géresi Krisztián és a kapus Tóth Balázs.
Fehérvárra a hét közepén megérkezett a kupa továbbjutás, ez pedig mentálisan segíthet az egyébként elég rossz formában lévő csapaton. A nagy gödör után azonban egy kicsit jobb a helyzet: legutóbbi három bajnoki meccsén veretlen Szalai Tamás együttese, és noha a Paks ellen nyerhető találkozón buktak két pontot, Budafokon már hozták a kötelezőt, még ha az újonc ellen a 84. percben bekövetkezett öngóllal nyerni nem is nagyon adhat okot jogos önbizalomra. Ezen, a válogatott szünet előtti utolsó mérkőzésen szintén nehéz kérdés a motiválás. Áprilisban Szabics Imrével már egy új csapat fog alakulni.
Foci-vb
Ma a foci-vb-n: a Neymar nélküli (?) Brazília és a CR-rel szereplő Portugália is tovább robogna
2 ÓRÁJA
Foci-vb
Foci-vb: Egy szinte ismeretlen cserecsatár mentett pontot a németeknek
10 ÓRÁJA