Gonzalo Higuaín éveken át volt az európai topligák elit csatára, az utóbbi évek gyengébb teljesítménye után azonban új lendületre volt szüksége. Az argentin sztár ezért David Beckham MLS csapatához igazolt Amerikába, ahol újra élvezné a futballt, miközben klubjának is segítene történelmet írni.


Vannak olyan játékosok, akik olyan régóta tagjai az európai foci elitjének, hogy jelenlétüket a legtöbb rajongó már természetesnek veszi. Ez volt a helyzet az argentin gólvágó, Gonzalo Higuaín esetében is, aki az elmúlt 14 évet a kontinens legnagyobb csapatainál töltötte. A csatár 19 évesen került Európába, azóta pedig többszörös bajnok lett Spanyolországban a Real Madriddal és Olaszországban a Juventus színeiben is. Az évek azonban felette sem múltak el nyomtalanul. 
Az utóbbi szezonokban Higuaín már nem termelte úgy a gólokat, a Milannál és a Chelsea-nél eltöltött rövid időszaka sem volt sikeres és a Juvéhoz visszatérve sem tudott már meghatározó ember lenni. Az argentin játékos így 32 évesen úgy érezte, ideje új lendületet adnia a karrierjének, ezért nyáron a kontinenst elhagyva Amerikába igazolt, ahol David Beckham MLS klubjának, az Inter Miaminek játékosa lett.
Serie A
Akár már a nyáron széteshet a Juventus dominanciáját megszakító Inter
EGY ÓRA
Félelemmel és bizonytalansággal kezdődött, sikeres kísérlet lett a vége - élet a floridai MLS buborékban | Eurosport
Stefano Fusaro, az ESPN riportere egy teljes hónapot töltött el a visszatérő MLS csapataival a bajnokság orlandoi buborékjában, a torna végéhez közeledve pedig személyes hangvételű beszámolóban mesélte el, milyenek voltak a körülmények a külvilágtól elzárt hotelkomplexumban. Hála a még mindig tomboló koronavírus járványnak, nincsenek egyszerű helyzetben a profi csapatsportok Amerikában.
Higuaín, aki a koronavírus járvány miatt fölforgatott, nehéz idényben csatlakozott új klubjához, most az ESPN-nek nyilatkozott az elmúlt hónapok tapasztalatairól. Elmondta, az új közeg mentálisan felfrissítően hat számára az európai évek óriási nyomása után:
"Azt hiszem, a focisták olyanok, mint egy műanyag Coca-Colás üveg: csak öntik és öntik, aztán amikor már nincs bennük több folyadék, mit csinálnak vele? Összetapossák és elhajítják őket. Ugyanígy
halálra facsarják a játékosokat is, ezért szerettem volna kijutni ebből a buborékból egy kicsit.
"

higuain-juve.jpg

Fotó: Eurosport

"Előző évben nem élveztem úgy az elit focit, ahogy az megérdemelné. Valaminek változnia kellett. Most már újra élvezem a meccseket és az edzéseket. Ez boldoggá tesz, mert nagy szükségem volt rá."
Az MLS-t gyakran vádolják azzal, hogy idősödő sztárok sok pénzt keresni is kényelmes tempóban elgurigázni mennek oda karrierjük utolsó éveire, de Higuaín szerint erről szó sincs, alaposan elemezte új klubja helyzetét, játékával pedig nagyon is a csapata segítségére lehet:
"Az MLS nem egy visszavonuló liga, vagy bármi ilyesmi. Láttam, hogy a csapatom rengeteg helyzetet teremet. Pontos adatok nincsenek előttem, de gólszerzési lehetőségekben biztos a legjobb 3-4-ben voltunk a konferencián belül. Ez motivált arra, hogy a pozíciómban segítsek a csapaton."
Döntését megkönnyítette, hogy Blaise Matuidi személyében egy korábbi Juvés csapattársa is a Miami játékosa lett, ráadásul a floridai csapat leszerződtette testvérét, az MLS-ben hosszú éveken át sztárnak számító, 36 éves Frederico Higuaínt is. A közös játék komoly motivációt jelentett mindkettőjük számára:
"
Éveken át csak két-három napot találkoztunk egy évben
, mivel Gonzalo sokkal elfoglaltabb volt nálam, szinte egész évben játszva. Boldoggá tesz minket, hogy újra együtt tölthetjük az időt ennél a csapatnál.
" - mondta el Frederícó a csapat hivatalos videójában. 

higuain-miami.jpg

Fotó: Eurosport

Pályán kívül tehát egyelőre minden jól alakult Higuaín számára, a meccseken azonban még nem tért vissza korábbi formájához. Kilenc találkozón mindössze egy gólt szerzett eddig, a Philadelphia elleni debütálásán pedig egy büntetőt is hibázott. Igaz, a számok azt mutatják, hogy az argentin teljesítménye koránt sem ilyen rossz, lövések és várható gólok (xG) számában is megközelítette az idényben jóval több meccset játszó csapattárai mutatóit. 
Ráadásul a gyenge idénykezdet után feljavulva a Miami kiharcolta magának a lehetőséget, hogy a hétvégén elérje a bajnokság rájátszását. Ott az első körben ráadásul épp a Philadelphia ellen játszhatnának újra.
"Nem volt álomszerű a debütálásom, de a futball úgy hozta, hogy rájátszáshoz segíthetem a Miamit. Ha továbbjutunk a Nashville ellen, ami egy nehéz meccs lesz, akkor a Philadelphia elleni bosszú következik."
Higuaín szerint jelenlegi formájukban bármelyik ellenfélre veszélyt jelenthetnek. Az argentin csatár olyannyira hisz a csapatában, hogy megcélozná a rájátszás megnyerését is, ami korábban újoncként csak Chicago Fire-nek sikerült, még 1998-ban. 
"Nem hiszem, hogy bárki játszani akarna ellenünk, mivel egy versenyképes csapat vagyunk. Isten esélyt adott nekünk a rájátszásra (a többi meccs kedvező alakulásával), most pedig megvan a lehetőségünk történelmet írni."
A menetelést a már említett Nashville ellen kezdheti meg a Miami, magyar idő szerint szombat éjjel. Az oddsok ugyan Beckham csapata ellen szólnak, de a kaotikus 2020-as évben láttunk már nagyobb meglepetéseket is, az újra boldogan játszó Higuaín rutinja pedig a kiélezett pillanatokban nagyot lendíthet a teljesítményükön.
via ESPN
Labdarúgás
Gulácsit jó teljesítménye miatt hazaengedte a Lipcse, kihagyja az utolsó bajnokit
4 ÓRA
Labdarúgás
Agymosott edzők gyülekezetének tartja a PL-t Sam Allardyce
5 ÓRA