A svájci-olasz sportvezető meglátása szerint a leghangosabb tiltakozók - az európai és a dél-amerikai kontinentális és országos szövetségek - féltik a helyüket a sportágban, ezért nem támogatják a tervét.

"Akik ellenzik, azok most a sportág csúcsán vannak. Ez a világ minden részén és minden ágazatában így van, hogy a fent lévők nem akarnak változást, hiszen nekik nem érdekük" - jelentette ki Infantino az afrikai konföderáció kairói kongresszusán, ahol pénteken (ma) a kontinens szövetségei várhatóan támogatásukról biztosítják majd a sportvezetőt a kétévenkénti vb-rendezéssel kapcsolatban.
"Félnek, hogy ha változás lesz, az veszélyeztetni fogja a vezető helyüket" - tette hozzá a FIFA elnöke. Kiemelte, a két konföderáció eddig elért eredményeiért dicséret jár, mert mindenki számára követendő példát jelentenek, ugyanakkor "nem zárhatják be az ajtót" a többiek előtt, akiknek "reményt kell adniuk".
Allsvenskan
A Malmö szurkolói megszállták a pályát
6 ÓRÁJA
"Több lehetőséget kell biztosítanunk a változásra, arra, hogy akár az afrikai futball is csillogjon a labdarúgás legnagyobb színpadán" - fogalmazott a sportvezető.
A négy helyett kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie, többeknek viszont éles ellenkezés volt a reakciójuk. Bírálta a tervet az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség is, továbbá az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások. A magyar szövetség jelezte, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezéssel kapcsolatban. Legutóbb a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is hangot adott aggodalmának.
A FIFA december 20-án tanácskozást rendez a témában. A 2026-os vb-t 32 csapat helyett már 48 válogatott részvételével rendezik meg Kanadában, Mexikóban és az Egyesült Államokban.
Ballon d'Or
Van-e egyáltalán értelme a ködös kritériumokon alapuló Aranylabdának?
7 ÓRÁJA
Premier League
Az MU győzelemmel rajtoló új vezetőedzője szerint csapata sokkal jobban teljesített, mint várta
7 ÓRÁJA