Igen, Görögországról lesz szó, és nem gazdasági témakörben írok.
Napra pontosan egy évtizede győzött a görög válogatott a Franciaország elleni negyeddöntőben, és jutott története során először nagy torna elődöntőjébe. A folytatást ismerjük, erősen „minimalista” (mások szerint nézhetetlen) játékkal, az egyenes kieséses szakaszban három 1-0-s győzelemmel megnyerte a 2004-es portugáliai Európa bajnokságot.
Tíz év telt el. Azóta a csapat öt nagy tornából négyen jelen volt, játszott Eb-negyeddöntőt, és most játszik majd (története során először) vb nyolcaddöntőt is. Mindezt klasszis játékos nélkül, hiszen a jelenlegi keretben is csak Sokratisról mondható el, hogy egy nagy bajnokság élcsapatának (Dortmund) oszlopos tagja. És két szövetségi kapitány ténykedésével. Otto Rehhaggellel és Fernando Santosszal. Az állandóság tehát adott, és még van valami, ami nem változott: a „minimalizmus”.
Labdarúgás
"Ez az 1-1 30 éve a válogatott egyik legnagyobb eredménye"
EGY ÓRÁJA
Tíz éve sem vitte túlzásba a görög válogatott: a csoportból egy győzelemmel, és még csak nem is jobb gólkülönbségének, hanem több lőtt góljának köszönhetően jutott tovább. Most sem lehetett volna kevésbé visszafogottabb, vagy, ha úgy tetszik: hatékonyabb. Kezdődött egy két félidős góltalansággal és sima 3-0-s vereséggel Kolumbia ellen, majd jött újabb két félidős góltalanság Japán ellen. És amikor mindenki azt hitte, hogy a harmadik dupla nullát is behúzzák, jött egy gól az első félidőben és mikor is máskor, ha nem a ráadásban. És miből, ha nem másból, mint büntetőből.

Fotó: Eurosport

Hat félidő, egy megnyert 45 perc, összesen két gól. Ennyi elég is volt a csodához. A továbbjutáshoz.
Mert ez félig-meddig már csoda-kategória.
Akkor, amikor fél Európának búcsút inthettünk, mert sorra esnek ki a sokra hivatott válogatottak: Spanyolországnak, Angliának, Bosznia-Hercegovinának, Horvátországnak és Olaszországnak is vége. És komoly veszélyben van Svájc, Portugália és Oroszország is.
Nos, akkor elmondhatjuk, hogy meg kell menteni a vén kontinenst. Ebben pedig élen járhat Görögország.
Hiszen következik Costa Rica. Aztán akár Mexikó és az Egyesült Államok „testén” át vezethet az út a döntőbe.
Veretesebb névsor volt tíz éve: Spanyolország, Franciaország, Csehország és Portugália.
Akkor sikerült. Most miért is ne?
Euro 2020
Skócia járt pórul a D csoportból, már csak négy hely kiadó
12 ÓRÁJA
Euro 2020
Anglia egy félidő alatt lerendezte a meccsét, Modricék a skótok kiütésével másodikak
12 ÓRÁJA