Roissy-en-Brie egy Párizs melletti kis külvárosi település, ahol szinte mindenki hallott már Ibahimról, vagy ahogy ott ismerik: “Grande”-ról. Grande az elmúlt hetekben még ismertebb lett, mióta kiderült, Paul Pogba többször is hozzá fordult segítségért.
Ibrahim ugyanis boszorkány-orvos, vagy marabu, vagy sarlatán, ki-ki hívja, ahogy akarja. A munkaköri leírásába beletartozik, hogy képes átkot szórni, vagy épp átkot feloldani, jószerencsét, bőséget és sikert hozni, vagy egyszerűen csak nyomorba taszítani valakinek az életét. A Párizs melletti közösségben sokan vannak, akik hisznek a módszereiben, mások ugyanakkor pénzlenyúlásnak tartják. Mindenesetre abban az afrikai kultúrában, amelyben Paul Pogba is felnőtt, a boszorkányok meglehetősen népszerű, befolyásos és elfoglalt emberek.
Mint ismert, Paul Pogba testvére, Mathias Pogba állítása szerint Paul 2015-ben 4 millió eurót fizetett a boszorkány szolgálataiért, akit még korábban Serge Aurier és a korábbi válogatott labdarúgó, Alou Diarra mutatott be (mindketten tagadják az állításokat). Mathias szerint Paul “sok apró kérés mellett” arra kérte Grandét, hogy Franciaország nyerje a 2018-ban a labdarúgó-világbajnokságot, valamint 2019-ben “semlegesítse” Kylian Mbappét az elhíresült Manchester United - Paris Saint-Germain meccsen, amelyen a United végül az utolsó percekben rúgott góllal jutott tovább. Mbappé azon a meccsen magához mérten kimondottan ügyetlenül és feszülten játszott.
Foci-vb
Még el sem kezdődött, már alapemberek estek ki sérülés miatt a vb-ről - ők az eddigi hiányzók
16/11/2022 - 14:26
Mathias Pogba azóta előzetes letartóztatásban van, amiért több gyermekkori barátjával 13 millió euró kifizetésével zsarolta Pault. Egy napvilágra jutott SMS szerint Mathias azt üzente Paulnak, hogy “Figyelj, ez nagyon egyszerű. Most vagy átutalod a pénzt, amit kértünk. Vagy hívom Mbappé apját és a világ összes médiáját és elmondom az összes sztorit, Grandéval, mindennel.” Paul Pogba azóta elismerte, hogy igénybe vette a boszorkány szolgálatait, ám szerinte csak az Afrikában végzett jótékonysági munkák kapcsán kért néhány jó karmapontot.

Paul Pogba

Fotó: Getty Images

Boszorkányságról értekezni egy olyan sportágban, ahol egyre nagyobb teret kap az adatközpontú gondolkodás és a mesterséges intelligencia, meglehetősen furcsa dolog. A múltban viszont több olyan történetet is találni, ahol használtak már hasonló módszereket. Sokan még most is ezt teszik. A két kirívó példa a 2002-es szenegáli válogatott és az 1997-es Paris Saint-Germain csapata.
Szenegálban nem csináltak titkot abból, hogy 2002-ben felkérték Ngoy Lingueul Mbaye-t, hogy a torna előtt jószerencsét szórjon a csapatra. Bruno Metsu, az azóta elhunyt szövetségi kapitány ismerte a módszert, de nem nagyon győzték meg a látottak. Ahogy mondta, “talán 2-3 játékos hajlamos ezt elhinni, a többi megmosolyogja. Ha ez a módszer működne, akkor évekkel ezelőtt megnyertük volna az Afrikai Nemzetek Kupáját és a világbajnokságot.”
Szenegál a tornán óriási meglepetésre megverte a világbajnoki címvédő francia válogatottat és egészen a negyeddöntőkig meneteltek. Emmanuel Petit, a franciák középpályása később egy sztorit is megosztott az RMC Sportnak ennek kapcsán. “Egy évvel a 2002-es világbajnokság előtt egy strandon voltam és egy szenegáli árus jött velem szembe. Odalépett hozzám és azt mondta, hogy ‘Nézd, a Vb-t 12 hónap múlva rendezik, Franciaország Szenegállal fog találkozni és Szenegál 1-0-ra fog nyerni, mert a boszorkány-orvosaink erősek Szenegálban. Majd meglátod.’ ”
Nem voltam biztos benne egészen addig, amíg a következő évben meg nem történt.
– tette hozzá Petit.
Emlékezetes volt még a Paris Saint-Germain 1997-es Bajnokok Ligája szereplése, ahol a BL-selejtező körében 3-0-ra kikaptak a Steaua Bukaresttől. Michel Denisot, a klub akkori elnöke elmondta, hogy akkoriban annyira reménytelennek találta a kihívást, hogy igénybe vette egy Sidi nevű boszorkány szolgálatait. Szeánszonként 200 eurót fizetett, Sidi pedig sokáig azt állította, hogy nem tudja megjósolni, mi fog történni. A meccs előtt két nappal azonban megvilágosodott. “5-0-ra fogtok nyerni, ez biztos. Látom a teljes meccset magam előtt. A 4. gólt a 18-as számú játékos fogja szerezni a 41. percben” – mondta Sidi Denisot-nak. A PSG a visszavágón 5-0-ra nyert. Florian Maurice, a 18-as számú játékos rúgta a 4. gólt a 40. percben.
Denisot többször is visszatért Sidihez, még akkor is, amikor már csak a harmadosztályú LB Chateauroux-t vezette. A Francia Kupában aztán egy évben egészen a döntőig jutottak. Ahogy Denisot a “Breves de vies” c. 2014-es önéletrajzi könyvében írta. “Továbbra is használtam a marabu szolgálatait, akkor is, amikor a döntőbe kerültünk. Aztán az utolsó jóslataival már mellélőtt, így aztán visszatértem olyan dolgokhoz, amiket logikus és direkt módon tudtam kontrolállni.”
Franciaországban hasonló misztikus módszerekhez folyamodtak már a Metznél, a Sochaux-nál és a Montpellier-nél is. Az 1998-ban világbajnok labdarúgó Franck LeBoeuf még a Lavalnál focizott, ahonnan egy sztorit megosztott. “A csapattársam, Pierre Aubame (Pierre-Emerick Aubameyang édesapja) nem tudott járni” – mondta az ESPN-nek. “Megesküdött rá, hogy el volt átkozva. Elment több doktorhoz is, de nem javult. Aztán konzultált egy marabuval, aki mindenféle sötét mágiát hajtott végre rajta, aztán egyszer csak meggyógyult. Hihetetlen volt.”
A futballban a heti ritmus és az egyre nagyobb tétek miatt akkora a bizonytalanság, hogy mindig jutni fog hely a természetfeletti módszereknek. A Pogba-ügy arra is rámutatott, hogy nem ő az első labdarúgó, aki ilyen eszközökhöz folyamodott.
Foci-vb
Hihetetlen sztorik, elképesztő teljesítmények, hatalmas meglepetések, megismételhetetlen "leg"-ek
16/11/2022 - 13:07
Foci-vb
Még van 4 nap a vb-rajtig, de megint kiesett egy kulcsember a francia válogatottból
16/11/2022 - 08:32