A spekulációk persze ezúttal sem alaptalanok, hiszen ahogyan arról már mi is beszámoltunk, Hans-Dieter Flick és Hasan Salihamidzic sportigazgató között finoman szólva is borús a viszony, ez pedig kevés esetben vezethet jóra.
A bökkenő ott van, hogy a bajnoki- és a BL-hajrá küszöbén a tapintható ellentét immáron a csapat teljesítményében, és az elért eredményekben is megmutatkozik. Nem véletlen, hogy a Karl-Heinz Rummenigge és Oliver Hoeness mögött ritkábban megnyilvánuló Herbert Hainer klubelnök is megszólalt a témával kapcsolatban.
„Ebben a történetben a klub az áldozat. Amióta kiderült, hogy üresedés lesz a szövetségnél, és az edzőnk neve felmerült, egyebet sem csinálunk, csak ezt a hírt kommentáljuk.
Labdarúgás
Lewandowski és Ronaldo fej fej mellett üldözi Messit
18/12/2021 11:58
Mi tagadás, Flick kinevezése kézenfekvő választás lenne a DFB részéről. Egyrészt van válogatt tapasztalata, hiszen épp Joachim Löw segítőjeként bőven volt köze Németország 2014-es világbajnoki címéhez. Másrészt ha a szövetség napjaink legjobb német edzőjét keresi, akkor Hansi Flick mellett kevés másik név jöhet szóba. Márpedig a mindenkori német szövetségi kapitány számára általában nem hátrány, ha a közvélemény és a szakma szemében szakértelme és rátermettsége megkérdőjelezhetetlen.
Flick egy kiábrándult, lelketlen társaságot vett át Niko Kovac távozása után, az eredményei pedig magukért beszélnek: Jupp Heynkess 2013-as eredményeit lemásolva megcsinálta csapatával a triplázást, vagyis a bajnoki cím és a kupagyőzelem mellé a Bajnokok Ligája trófeáját is bezsebelte, bónuszként pedig Münchenbe vitte a klubvilágbajnoki címet is.
https://i.eurosport.com/2020/08/24/2869226.jpg
Ki jöhet még szóba?
Napjaink német edzői közül három nevet szokás még emlegetni Löw lehetséges utódjaként. Az elsőszámú szóbajöhető alternatíva a Liverpoolt irányító Jürgen Klopp, aki lassan hat éve dolgozik Angliában, mindezt ráadásul közmegelégedésre teszi. Vezetőedzői tapasztalata jóval gazdagabb, mint Flické, ráadásul jellegzetes habitusát ismerve vele biztosan nem lennének motivációs gondjai a német válogatottnak.
Annak ellenére azonban, hogy az előző két szezon hengerét követően a Liverpool idén korántsem szerepel annyira fényesen, nehéz elképzelni, hogy Klopp körül elfogyjon a levegő. Ráadásul, ha egyszer valaki átveszi tőle a Liverpoolt, az emberi számítás szerint csak Steven Gerrard lehet, aki bár behúzta a skót bajnoki címet a Rangersszel, a Premier League-hez talán még nem bír kellő tapasztalattal.
Az új német edzői generáció első végzős hallgatója Julian Nagelsmann, aki harminchárom évesen immáron a második Bundesliga-csapat kispadján ül, ráadásul a Leipziggel idén bőszen szorongatja a Bayernt. Kinevezése ezzel együtt is meghökkentő lenne, mivel ennyire fiatalon valaki kezébe adni Németország válogatottját igencsak merész lépés lenne a német szövetségtől. Ráaádásul az utóbbi évek relatíve sikertelensége után minden bizonnyal a tapasztalatra helyezik a hangsúlyt a kiválasztásnál.
https://i.eurosport.com/2021/02/17/2996410.jpg
Épp a tapasztalat kapcsán jön a képbe a harmadik jelölt, a magyar válogatottat két éven át irányító Lothar Matthäus. Mellette szól pazar játékosmúltja, ellene viszont gyenge edzői pedigréje: jelentősebb sikerek nélküli magyar és bolgár kapitányság, valamint a Partizan Beograd irányítása. Évek óta nem edzősködik, ellenben televíziós szakkomentátorként igencsak aktív, leginkább a megmondóember szerepkörében tetszeleg.
De akkor ki, ha nem a fentiek?
A Bayern München és a német válogatott sorsa sok esetben keresztezte már egymást. Amellett ugyanis, hogy a bajor klub a német rekordbajnok, a válogatott is hagyományosan a müncheniekre épül. Könnyen elképzelhető, hogy a szövetség is a müncheni sémát követi a kapitány-választás során, ugyanis szó van arról, hogy az U21-es válogatottat irányító Stefan Kuntz neve is a kalapban van.
https://i.eurosport.com/2020/10/08/2909910.jpg
Személye által garantálva lenne az ígéretes fiatalok sikeres beépítése a nagyválogatottba, ha pedig minderre egy sikeres Eb-szerepléssel is rá tud kontrázni, az mindenképpen mellette sorakoztat fel újabb érveket. Erre mindenesetre még a felnőtt Európa-bajnokság előtt lesz esélye, a német utánpótlás Nationalelf ugyanis bejutott a magyar-szlovén közös rendezésű kontinensviadal egyenes kieséses szakaszába.
Herbert Hainer nyilatkozatában azzal is érvelt Flick Münchenben maradása mellett, hogy az edzőnek „megvan a csapata és remek körülmények között dolgozhat, ezeket pedig nem fogja csak úgy odadobni.” Az elnök mondatai mögött észre lehet venni az aggodalmat, amellyel ő maga is menteni próbálja a Bayern szempontjából riasztó helyzetet, Flick távozása ugyanis nagyon is reális lehetőség. Ha azonban Flick átül a válogatott padjára, vajon kivel pótolhatja őt a Bayern?
A fent már említett szimbiózis újabb jeleként itt is nagyjából ugyanazok a nevek kerülhetnek elő, de mind Klopp, mind pedig Nagelsmann esetében nehéz azt látni, hogy bármelyikük is otthagyná aktuális csapatát a Bayern kedvéért. Főleg, ha a válogatottért nem tette meg. Rajtuk kívül pedig német edzők terén nagyjából a lista végére is értünk, a külföldi edző-Bayern München kapcsolat pedig Pep Guardiola kivételével az utóbbi években nem működött (gondoljunk csak Carlo Ancellotti vagy Niko Kovac esetére).
https://i.eurosport.com/2019/08/01/2648451.jpg
A kedd esti PSG-Bayern München Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágója tehát, ha csak közvetetten is, de bizonyos értelemben a Bayern München, sőt, a német válogatott jövő évi szakvezetőjének sorsával kapcsolatban is jelentős téttel bír.
Ha kiesés is lesz a dolog vége, az azt jelenti, hogy a Bayern számára a bajnokság marad az egyetlen olyan terep, ahol nyerhet valamit az idén, intő jel lehet azonban, hogy az Union Berlin elleni hétvégi döntetlennel ötpontosra olvadt az előny a Leipziggel szemben. Az pedig nyilvánvaló, hogy a vezetőedző és a sportigazgató közötti lövészárok mélyítésével a csapat fog a legrosszabbul járni. Kíváncsian várjuk tehát a fejleményeket.
Forrás: Goal.com
Bundesliga
Kimmich januárig nem játszhat a koronavírus okozta komplikációk miatt
10/12/2021 06:21
Ballon d'Or
Lewandowski reagált Messi köszönőbeszédére, amit az argentin az Aranylabda-átadáson mondott el
08/12/2021 16:11