Ázsia nem végez előkelő helyen a kontinensek listáján, ha azt vizsgáljuk, hogy hány kiemelkedő kosárlabdázót adott a világnak, sőt, e tekintetben elég egyértelműen az utolsó helyen áll a földrészek között. Ezért is elengedhetetlen, hogy olyan játékosok tűnjenek fel az NBA-ben, mint a 2000-es évek elején Yao Ming, vagy a tavaly a ligába kerülő 22 éves japán erőcsatár, Rui Hachimura.


Ha rangsoroljuk a földrészeket, hogy milyen hatással voltak a kosárlabdára, Észak-Amerika első, és Európa második helye megkérdőjelezhetetlen. A harmadik hely már kérdésesebb, elsősorban a válogatott eredmények és a történelem miatt Dél-Amerikát lehetne idetenni, de az NBA-be érkezett játékosok terén az elmúlt években nem annyira jeleskednek. A ligába elsősorban a 2000-es évek közepén érkezett nagyobb kontingens innen, főleg az argentin, 2004-ben olimpiai bajnok aranygenerációnak köszönhetően, akik közül sokan letették a névjegyüket az USA-ban. Nagyjából ugyanekkor érkezett még néhány kiváló brazil játékos is, elsősorban magasemberek. 
Az elmúlt évek azonban NBA szempontból inkább az afrikai kosárlabdázókról szóltak, persze sok Afrikában született játékos később máshol lesz válogatott. Azonban ha azt is figyelembe vesszük, hogy a liga történetének valószínűleg legjobb USA-n kívüli játékosa, Hakeem Olajuwon Nigériából származik, és ott is nőtt fel, akkor azt sem túlzás kijelenteni, hogy ha a világ kosárlabdázására nem is, de magára az NBA-re nagyobb hatással volt Afrika, mint Dél-Amerika. 
Kosárlabda
Nyert a Lakers, egyre közelebb vannak a rájátszáshoz
TEGNAP 07:31

fiba-world-cup-2023-min.jpg

Fotó: Eurosport

Még önmagában Ausztrália is előrébb helyezhető, mint Ázsia, ezt négy olimpiai és egy világbajnoki negyedik hely, valamint az elmúlt másfél évtizedben az NBA-be folyamatosan áramló, és ott megragadni képes játékosok nagy száma indokolja. Ázsia főleg kínai játékosokat adott az NBA-nek, ez is inkább a pekingi olimpiát megelőző években volt jellemző, amikor Kína sok sportágban ugrásszerű fejlődést ért el. Az innen érkező játékosok áramlása azonban az utóbbi évtizedben szinte teljesen megszűnt. Sok más sportághoz hasonlóan itt is elmaradt az a sikeresség, amit a 2008-at megelőző évek ígértek.
Pedig több ázsiai országban nagyon népszerű a kosárlabda. A kontinensen a legsikeresebbnek  a kínai válogatott mondható, amely már többször is járt vb-n vagy olimpián a legjobb nyolc között, és 16-szor nyerte meg az Ázsia-kupát. Eredményesnek tekinthető még Irán, valamint a Fülöp-szigetek, utóbbi a világ azon kevés országainak egyike, ahol a kosárlabda a legnépszerűbb sportág.

hachimura-japan-usa-vb-min.jpg

Fotó: Eurosport

Az ázsiai kosárlabda fejlődése ezekben az években jobban szem előtt van, mivel az előző világbajnokság Kínában volt, a következőt pedig a Fülöp-szigetek, Japán és Indonézia közösen rendezi majd, 2023-ban. Ez utóbbi esemény, illetve a jövő évi olimpia miatt is fontos, hogy Japánnak története során először olyan játékosa van, akiben egy komolyabb NBA-karrier is benne lehet. Ő a tavalyi draft kilencedik választottja: Rui Hachimura. Hachimura a Washington Wizardsban töltötte első, újonc szezonját. Az elsősorban erőcsatárként bevethető játékos édesanyja japán, édesapja pedig benini származású. Gyerekkorában baseballozott, ahogy sokan mások is Japánban, ugyanis a szigetországban a baseball népszerűsége messze meghaladja kosárlabdáét, és a fociéval vetekszik. Az MLB-ben eddig 61 japán játékos mutatkozott be, volt köztük alapszakasz- és World Series MVP is, így kijelenthető, hogy a távol-keleti ország valódi baseball nagyhatalom. Hachimura azonban mégis a kosárlabdát választotta, 18 évesen átkerült Amerikába, ahol a neves Gonzaga egyetem játékosa lett. Itt három évet játszott végig, majd az első Japánban született kosárlabdázó lett, aki elkelt a drafton.

rui-hachimura-dc-washington-min.jpg

Fotó: Eurosport

Hachimura előtt már voltak japán játékosok a ligában, de egyik sem zavart sok vizet, köztük az előző két évben a Memphis Grizzliesben játszó Yuta Watanabe sem, ő messze nem olyan tehetséges, mint Hachimura, az eddigi két évében 15-20 meccsre fért be a Memphisbe, egyébként a Grizzlies G-League csapatában játszik. Watanabe, ha meg is tud ragadni az NBA-ben, jóval kisebb karriert futhat be, mint a Wizards négyese. Hachimura ugyanis már most csapata harmadik legtöbb pontot dobó játékosa, remek lepattanózó, és idén beválasztották a liga második újonc ötösébe.  
Ha távol-keleti magasemberekről, vagy egyáltalán kosarasokról beszélünk, akaratlanul is mindenkinek Yao Ming jut az eszébe. A 230 centiméteres óriást a 2002-es drafton elsőként választotta ki a Houston Rockets, így Ming lett az első olyan 1/1-es, aki nem az amerikai felsőoktatási rendszerből érkezett, hiszen korábban otthon játszott a kínai bajnokságban. Minget nemcsak  magassága röpítette idáig, pályafutása alatt igazolta, hogy nem véletlenül bíztak benne Texasban. Amellett, hogy a liga legmagasabb játékosa volt a korában, jó keze, feje volt a játékhoz és méreteihez képest nem is volt lassú.

yao-ming-rockets-min.jpg

Fotó: Eurosport

Persze elismertségében az is közrejátszott, hogy gyakorlatilag egy személyben tette borzasztó népszerűvé az NBA-t a világ legnagyobb piacán, Kínában. Ezért is érinti olyan érzékenyen a ligát, hogy miután tavaly ősszel Daryl Morey, a Rockets akkori GM-je egy Hong Kongot támogató tweetet osztott meg, Kína nagyjából egy évre beszüntette az NBA-meccsek közvetítését az állami televízióban. Ez súlyos kiesést jelentett a ligának, ami szintén erősítette a később a koronavírus miatt kialakuló pénzügyi válságot. A tény, hogy az NBA ennyire függ egy külföldi ország piacától a nemzetközi játékosok tömeges érkezése előtt elképzelhetetlen volt.
Ming 8 All-Star meghívása, és az 5 All-NBA csapattagsága nemcsak ennek a piacnyitó szerepnek szólt. Erre képességei és eredményei alapján is maximálisan rászolgált, a liga egyik utolsó olyan klasszikus centereként, aki elsősorban a palánknak háttal játszva rendkívül domináns tudott lenni, annyira, hogy a csapata támadójátéka sokszor teljesen köré épült.
Sajnos a sérülései nem engedték, hogy teljesen kiteljesedjen, és valami igazán nagyot alkosson a playoffban. A szintén sokszoros All-Star csapattársával, Tracy McGradyvel a liga egyik legizgalmasabb, de legsérülékenyebb duóját alkották.
A Ming méretű játékosok általában csak a magasságuk miatt vannak fenn a pályán, de más képességük ezt nem igazán indokolja, ennek köszönhető, hogy mára már eléggé ki is koptak a ligából. A kínai center azonban olyan kombinációját adta a méretnek és a képzettségnek, amit se előtte, se utána nem láthattunk. Kiváló keze volt, amit az is bizonyít, hogy karrier szinten 80% felett büntetőzött, ami egy hátvédtől se számítana rossznak, emellett pár év után a tempó dobás is megjelent a játékában. Ezenkívül védekezésben is jól kihasználta méreteit, mind a blokkok, mind a lepattanózás terén.

beal-john-wall-wizards-min.jpg

Fotó: Eurosport

Hachimura képességei és adottságai alapján nem hasonlítható Yao Minghez, de jó újonc szezont futott, és ideális esetben benne is van egy párszoros All-Star karrier. Fejlődnivalója még bőven van, a tempó dobása lehetne konzisztensebb, és az se ártana, ha megjelenne a hárompontos a repertoárjában. Védekezésben viszont elengedhetetlen, hogy fejlődjön, ugyanis ez egyelőre gyenge pontja a játékának, ami az ő posztján nagy probléma, mivel egy magasembernél fontosabb, hogy jó védő legyen, mint egy hátvédnél. A helyzet nem katasztrofális, az újoncoknál ez elég gyakori, de a következő években rendbe kell rakni játékának ezt az aspektusát, az adottságai pedig megvannak ehhez. A fejlődésre könnyen lehet, hogy lesz tere Washingtonban, ugyanis a horrorisztikusan túlfizetett John Wall rengeteget sérült, Bradley Beal pedig könnyen lehet, hogy a következő szezontól már nem lesz a Wizards játékosa. Ebből pedig az is kisülhet, hogy a Wizards a senkiföldjét jelentő gyenge középcsapat státuszból az újraépítkezés felé veszi az irányt, és így a japán játékos a következő szezontól akár a csapat elsőszámú emberévé is válhat.
A sportág népszerűsítése terén nem várhatunk Hachimurától olyan szerepet, mint Yao Mingtől, de mindig izgalmas, amikor egy új ország lép be az NBA világába, ez pedig rendszerint egy sztárrá váló játékos személyén keresztül tud megtörténni.
NBA
Így zajlott Kobe Bryant és Michael Jordan utolsó üzenetváltása
15/05/2021 12:28
Kosárlabda
Rekordáron vették meg az NBA-legenda mezét
09/05/2021 12:09