Kedden este három találkozóval kezdetét vette az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság (NBA) új, immáron 69. szezonja. Éppen ezért itt van az ideje annak, hogy újra összegezzük az elmúlt hét történéseit:
- A hét legszomorúbb híre Steve Nash-hez kötődik, aki hátsérülése miatt kénytelen lesz kihagyni az idei szezont. A 2005-ben és 2006-ban is a liga legértékesebb játékosának választott kanadai irányító már az előző évben is küzdött hasonló gondokkal, akkor az alapszakasz 82 találkozója közül csak 15-ön tudott pályára lépni. Mivel Nash jelenleg hároméves szerződésének utolsó szezonját tölti a Lakersnél, nem lenne meglepetés, ha a következő idényre már a 42. életévét is betöltő klasszis hamarosan a visszavonulását is bejelentené.
- Az új évad máris hozott egy rekordot az NBA-ben, méghozzá az idegenlégiósok vonatkozásában. A 30 csapat kereteiben ugyanis összesen 101 szerződtetett külföldi található, ami több, mint a tavalyi rekord (92). A légiósok összesen 37 országot képviselnek, közülük Kanada (12), Franciaország (10), Ausztrália (8) és Brazília (7) viszi a prímet. A mostani rekord különösen annak tükrében mutat jelentős hangsúlyeltolódást, hogy a 2000/01-es évadban még csak 45 külföldi állampolgár pattogtatott a televízión keresztül immáron 215 országban közvetített kosárlabda ligában.
Liga Endesa
Hanga Ádám bajnok lett a Barcelonával
3 ÓRÁJA
- Újra a Dallas Mavericks csapatában játszik José Juan (vagyis JJ) Barea. A 2011-es bajnokcsapatban is játszó puerto ricói klasszis a veteránoknak járó minimum összegért, 1,31 millió dollárért írt alá erre az évre. Barea korábban öt évig volt a Mavs játékosa, fontos része volt a három évvel ezelőtti bajnoki címben is.
- Az NBA nyitónapjának meccsei közül a bajnok San Antonio Spurs és a továbbra is - az immáron 17. szezonját kezdő - Dirk Nowitzkivel felálló Dallas Mavericks összecsapása emelkedett ki, ahol nagyszerű találkozó végén a Spurs 101-100-ra győzött. A meccsen többször is változott a vezető csapat személye, a végén a 23 pontig és 4/4 hármasig jutó Tony Parker triplája fordította meg végleg az eredményt. A Spurs ötödször is győzelemmel nyitotta meg azt a szezont a ligában, amelynek címvédőként rugaszkodhatott neki.
- Sajnos már az első játéknap is hozott egy csúnya sérülést, a Los Angeles Lakers 108-90-es vereséget szenvedett a Houston ellen. Kobe Bryant visszatérése mellett viszont rossz hír a Lakers rajongóknak, hogy Julius Randle NBA-bemutatkozásakor rögtön sípcsonttörést szenvedett. A találkozó krónikájához tartozik még az a jelenet, amikor Bryant a korábbi csapattárs (mellesleg az akkor sem igen szívlelt) Dwight Howarddal akasztotta össze a bajszát.
- Tizenöt éves börtönbüntetésre ítélték a korábbi NBA sztárt, Daron "Mookie" Blaylockot. A most 47 éves ex-játékost ugyanis bűnösnek találták egy halálos közlekedési baleset okozásában, amelynek során egy 43 éves nő az életét veszítette. Az ítélet még nem végleges, mert az államügyészhez fellebbezést nyújtottak be a védőügyvédek. Blaylocknak korábban többször is meggyűlt a baja a törvénnyel ittas vezetés miatt, most azonban nem volt a vérében alkohol a sajnálatos baleset idején. Az egykori kosaras 1992 és 2002 között játszott a New Jersey Nets, az Atlanta Hawks és a Golden State Warriors színeiben, 1994-ben pedig az All-Star gálán is részt vett.
NBA
Hosszabbításban buktak el Curryék, a Memphisé az utolsó hely a rájátszásban
22/05/2021 08:10
NBA
Extra izgalom vagy profitéhségből elkövetett igazságtalanság?
18/05/2021 11:11