Május harmadik hétvégéje finoman szólva sem marad majd meg kellemes emlékként a Barcelona drukkereknek. Labdarúgó csapatuk - az Atletico elleni hazai 1-1-es döntetlen után - lemaradt a bajnoki címről, majd a csapat edzője is távozott, kosarasaik pedig szörnyű verést (62-100) kaptak az ősi rivális, az egy hete a bajnokságban még legyőzött Real Madridtól (ahol nyolc játékos is dobott hárompontost) az Euroliga sorozat péntek esti elődöntőjében. Vasárnapra némileg javult a helyzet, hiszen a 20 pontig jutó Juan Carlos Navarro vezetésével a katalánok legalább a bronzot megcsípték a milánói négyes döntőben a párharc elején még vezető CSZKA Moszkva ellen. Érdekesség, hogy egy éve ugyanebben a párosításban rendezték meg a sorozat bronzmeccsét, ám akkor Navarro remeklése ellenére az oroszok nyakába került végül érem.

A bronzmeccs hősét, Juan Carlos Navarrót pénteken a madridiak valósággal levették a pályáról

Fotó: Eurosport

Vasárnap este aztán pokoli hangulatban rendezték meg Milánóban az idei Euroliga sorozat döntőjét, ahol a tavaly is döntőző (akkor nagy esélyesként az Olympiakosztól 20 pontos vezetése ellenére is vereséget szenvedő) Real Madrid az első félidőben szinte végig vezetett a három esztendő után ismét fináléba jutó, sárga mezbe öltözött szurkolói által fanatizált Maccabi Tel Aviv ellen. A riválisát az Euroliga idei kiírásában mindkétszer legyőző Real vezetett ugyan 11 ponttal is, ám az elődöntőben mínusz tizenötről felálló izraeli csapat most sem hagyta magát, egy utolsó másodperces triplával a nagyszünetre két pontra (33-35) zárkózott fel.
Kosárlabda
Hanga Ádám volt a mezőny legeredményesebbje első bajnokiján a Reallal
20/09/2021 12:11
A harmadik negyedet a Real ugyan egy gyors hármassal kezdte, ám 41-40-nél már a támadó lepattanókat igencsak intenzíven szedő Maccabinál volt az előny. A hihetetlen tempót hozó negyedben oda-vissza változott a vezetés, miközben mindkét oldal továbbra is hibátlanul dobta a büntetőket. Az utolsó szünetre a Real mehetett el kétpontos előnnyel (55-53), de már ekkor sejthető volt, hogy izgalmas utolsó negyedünk lesz. Az utolsó húsz perc a 2013/14-es Euroliga sorozat MVP-jének választott Sergio Rodriguez hármasaival kezdődött, de három perccel a vége előtt 67-67-nél egy újabb időkérésnél konstatálhattuk, hogy nem lehet tudni, ki lesz a bajnok. Két gyors Maccabi kosár után az utolsó percre 73-69-el fordultak a csapatok, Rodriguez és Bourousis büntetőivel azonban újra egál volt az állás. A végén húsz másodperce és labdája volt a Maccabinak a győzelemhez, de az izraeliek nem tudtak élni az eséllyel, csak egy kétségbeesett távoli dobásra futotta tőlük, így 73-73-nál jöhetett az ötperces hosszabbítás.

Milánóban nem csak a Maccabi Tel Avaiv kosarasai, de az együttes szurkolói is fölényben voltak

Fotó: Eurosport

A sok megszakítás és a tengernyi büntető miatt közel fél óráig (!) tartó ráadásban a Maccabi színesbőrű játékosai villogtak, akik a kimaradt madridi hárompontosok mellett pontosan dobtak mezőnyből, így az európai elit kosárlabda sorozatban már kilenc döntőt is elbukó izraeliek most hatodszor nyerték meg a sorozatot és ezzel utolérték a szintén hat sikert számláló CSZKA Moszkva - Olympiakosz párost. Az örökrangsort mostani 98-86-os veresége ellenére továbbra is a nyolc sikert számláló Real Madrid vezeti. A spanyol csapat ugyanakkor 1995 óta nem tudott felülni Európa trónjára,  és sorozatban második döntőjét veszítette el, szurkolói így katalán társaikhoz hasonlóan összességében szomorúan hagyhatták el a milánói csarnokot. Más kérdés, hogy a madridi klub jövő szombaton a labdarúgó BL-döntőben azért kárpótolhatja magát. Érdekesség még, hogy az elmúlt hét szezonból ötször is győztes görög sztárcsapatok (Olympiakosz, Panathinaikosz) már a negyeddöntőben - egyaránt 2-3-al - kiestek, így most a Final Fourban nem volt képviselőjük.
A férfi kosárlabda Euroliga sorozat legutóbbi tíz győztese:
2014 - Maccabi Tel Aviv (izraeli)
2013 - Olympiakosz (görög)
2012 - Olympiakosz (görög)
2011 - Panathinaikosz (görög)
2010 - FC Barcelona (spanyol)
2009 - Panathinaikosz (görög)
2008 - CSZKA Moszkva (orosz)
2007 - Panathinaikosz (görög)
2006 - CSZKA Moszkva (orosz)
2005 - Maccabi Tel Aviv (izraeli)
Kosárlabda
"Óriási elégtétel volt az ex-csapatomat megverni, amely már nem akart engem"
13/09/2021 15:00
Kosárlabda
Egy elnökváltás kellett, hogy megkapja a neki járó tiszteletet a WNBA aktuális bajnoka
24/08/2021 17:21