Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Továbbra is Európa a Dream Team nyakában – vasárnap indul a férfi kosárlabda-torna

Sergő Z. András

Publikálva 24/07/2021 - 22:55 GMT+2

Nagy esélyesek és sötét lovak tornája.

Team USA

Fotó: AFP

A nagy hiányzók és a nagy underdogok olimpiája lehet az idei a férfi kosárlabda-torna. Alig, hogy felocsúdtunk a selejtezők meglepetéseiből, jöhet az első feldobás. Az Egyesült Államok győzelme továbbra sem kérdéses, de mögöttük nagy a tülekedés.

Való igaz, túl vagyunk néhány meglehetősen furcsa olimpiai selejtező-tornán, ahol több meglepő kiesés történt. Nem utazott Tokióba többek között a horvát válogatott, akik pedig rendszeresen ott vannak minden labdajátékon, de nem lesznek ott a riói döntős szerbek és a mindig esélyes litvánok sem. Esélyleső cikkünket az Eurosport szakértő csapata segítségével írtuk: a finn Tiina Sten, a francia Frederic Weis és a spanyol Piti Hurtado egyaránt kosárlabdázó volt.
Ott lesz a tornán azonban Nigéria, akik első afrikai csapatként az olimpiai felkészülés során megverték az USA válogatottját. Hogy az elhúzódó NBA-döntő után mennyire lesz az amerikai csapat Dream Team, ez is a torna egyik nagy kérdése.
Ettől függetlenül persze még mindig ők a favoritok. Van néhány meghatározó játékos, különösen Kevin Durant, Khris Middleton vagy Damian Lillard. Frederic Weis azt mondja róluk:
„Az USA-nak nagy, nagy csapata van, három-négy játékos az NBA miatt későn fog érkezni. Nagyon jó edzőjük van, akivel könnyebb lesz rávenni ezeket a srácokat a csapatjátékra. Veszélyesek lesznek, az biztos. Oké, fáradtak lesznek, de általában van idejük egy kicsit regenerálódni a nagy meccsekig. Nehezíti a helyzetet, hogy Franciaország ellen kezdenek, de Kevin Durant-tel általában ez elég ahhoz, hogy kosárlabdázzanak.”

Jönnek a kihívók Európából

Hiába az afrikai vereség vagy az egyre erősödő távolkeleti jelenlét, az amerikaiak kihívója ezúttal is Európa lesz. Szerbia, Horvátország és Litvánia távollétében Franciaország és Spanyolország kerül fókuszba. Manú Ginobili távozásával már az argentin válogatott sem olyan erős, mint volt korábban.
Pau és talán Marc Gasol búcsútornája lehet ez a mostani, és a spanyol keret összetételét jól mutatja a veterán testvérpár. A négy NBA-s mellett szinte kizárólag a Barcelona és a Real Madrid játékosai vesznek részt, így a csapategység egész biztosan az ibériaiak mellett szól. Érdemes lesz külön figyelni a torna talán legígéretesebb fiatal tehetségét, a még csak 19 éves Usman Garubát. A Real Madrid saját nevelésű kosárlabdázója idén az Euroliga legjobb fiatal játékosa lett, 4-es pozícióban várhatóan értékes perceket fog játszani. A csapatnak Szlovénia, Argentína és japán ellen a papírforma csoportelsőséget mond, de ez egyáltalán nem biztos.
„A spanyolok imádják a kosárlabdát, és jól játszák meg a labdát. Igazi csapat, és régóta együtt vannak. Néhány új játékos érkezik a csapatba, de ők jól be tudnak épülni. Van egy jó edzőjük, aki az NBA-ben dolgozott, szóval mindent tud a kosárlabdáról a világon. Biztos vagyok benne, hogy ők az egyik legjobb csapat, és ha bármelyik csapatra fogadnék, hogy legyőzi az USA-t, akkor Spanyolországra tennék, mert nekik mindenük megvan”
– mondta Hurtado, de egyáltalán nem biztos, hogy túlságosan hazabeszél.
Pau Gasol con la selección española
A fő ellenfél Franciaország lehet, akik a 2000 es sydney-i olimpiai döntő óta várnak egy újabb sikerre. Athén és Peking nélkülük zajlott, Londonban és Rio de Janeiróban 6. helyen végeztek, pedig a francia kosárlabda általában ennél sikeresebb. Kíváló játékosokból most sincs hiány. Ott van például a center Moustapha Fall, akit 218 cm-es termete és képességei miatt Hurtado Pau Gasol francia változatának nevezett, vagy a szintén égimeszelő Rudy Gobert a Utah Jazzből. Kintről pedig Thomas Heurtel és Nando do Colo tehetségére lehet számítani. De vajon megvan-e a csapategység? Frederic Weis szerint ez egyáltalán nem biztos:
„Spanyolországot látva egy olyan csapatot látok, amely hosszú időre győzelemre épült. Amikor francia kosárlabdát látok, nem mindig, szóval ez megijeszt. Spanyolország kétszer verte meg Franciaországot, egyszer Spanyolországban, egyszer pedig Franciaországban. Ha játékosról játékosra nézzük, talán Franciaország jobb, de csapatként, szerintem Spanyolország jobb számomra.”

Vajon lesznek-e váratlan meglepetések?

Ha szigorúan nézzük, már voltak, ahogy azt fentebb említettük a selejtező-tornák során keletkezett eredményekről. Persze sok a bizonytalanság. A meglévő Covid-protokoll talán leginkább a csapatsportokat érinti. A teljes csapatból fertőzés vagy érintettség miatt való kiesés káoszt teremthet, az üres lelátók és a velük való teljesen más atmoszféra pedig a kisebbeknek kedvezhetnek.
Mindenesetre érdemes megemlíteni, hogy az USA után Nigéria válogatottjában van a legtöbb NBA-játékos, az ausztrál-német-olasz hármas ellen pedig nem lehetetlen a nyolc közé kerülni.
picture

Luka Dončić vezéregyéniség az NBA-ben, de vajon mire megy első olimpiáján?

Fotó: EFE

Borsot törhet a nagyok orra alá az Európa-bajnok Szlovénia is. Luka Dončić neve hallatán mondhatják sokan, hogy egy fecske Japánban sem csinál nyarat. Legyen akármekkora NBA-sztár, ez valóban így van, még eggyel azonban már beljebb vannak. A Denver Nuggets dobócsatára, Vlatko Čančar mellett azonban több spanyol bajnoki játékos is van a csapatban.
Az igazi meglepetés azonban a cseh válogatott jelenléte. Kanadában megnyerték az utolsó selejtező-tornát, a házigazdákon túl maguk mögé utasították Görögországot és Törökországot is.
„Ha Satoranskýról beszélünk (a Chicago Bulls hátvédje – a szerk.), ő egy nagyszerű játékos, ezt mindenki tudja. De ott van a többi játékos, mint Ondrej Balvin és Vesely - vannak még nevek, de igazi csapatuk van, és már most küzdenek valamiért. Építkeznek, és most nincs vesztenivalójuk. Nincs vesztenivalójuk, veszélyes csapat lesz”
– mondta Frederic Weis.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben a legfontosabb sporthíreket, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés