Nemenként négy-négy hely kiadó még Tokióra a 3x3-as kosárlabdázóknál. Az olimpián idén nyáron debütáló szakágban a férfiaknál az orosz csapat, Japán, Kína és Szerbia, míg a hölgyeknél az orosz csapat, Kína, Mongólia és Románia számít biztos résztvevőnek a nyolc válogatottat felvonultató tornán.

A maradék pozíciók közül hármat-hármat május végén, Grazban osztanak ki, míg az utolsó lehetőség június elején, Debrecenben lesz – ezen házigazdaként a magyar válogatott is szerepelni fog. A női válogatott egyébként már Ausztriában is szerepel, méghozzá Észtországgal, Fehéroroszországgal, Hollandiával és Srí Lankával egy csoportban.
Ráadásul nem akármilyen körülmények között. Miután eldőlt, hogy Graz ad otthont a tornának (tavaly eredetileg India rendezett volna, a járvány miatt ez meghiúsult), a szervezők a Nemzetközi Kosárlabda Szövetséggel (FIBA) együtt úgy terveztek, amennyiben a helyzet lehetővé teszi, nézőket is beengednek. Eredetileg 2000 fővel számoltak, ám ez a szám a végleges kialakítással együtt 448-ra változott.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 : LeBron James legjobb olimpiai zsákolásai
23/04/2021 10:58

The mind of a 3x3 basketballer by Dusan Bulut

Fotó: Eurosport

Ennek értelmében – ahogy a szervezők fogalmaztak – olyan forradalmi újítás fog történni, mint még soha sehol. A grazi városháza előtt, a főtéren az úgynevezett „Thunderdome” nevű, speciális létesítményben lesznek a meccsek, a nézők pedig tökéletes helyről, egy emeletes szerkezetről követhetik a történéseket. Egy-egy páholyban összesen nyolc fő ülhet, akiket az egészségügyi protokollnak megfelelően elkülönítve engednek be és ki (még a mosdókhoz is), így egymással sem érintkezhetnek, nemhogy a sportolókkal. Ráadásul az ételeket, italokat alkalmazásban rendelhetik meg, amiket aztán egy pincér odavisz az adott asztalhoz, így emiatt sem kell elhagyni az ülőhelyet.
Mivel összesen 56 páholyt alakítanak ki, a 448 fő eléggé korlátozott létszámot jelent, az érdeklődés pedig várhatóan ennél jóval magasabb lesz. Ezért az a döntés született, hogy a jegyigénylés a fair play szellemében heti sorsolás alapján zajlik – az első napra (május 26.) ezen a héten lehet regisztrálni ezen a linken , az pedig, hogy szerencséje volt-e valakinek, a legutolsó sorsoláskor, május 15-én derül ki. Egy páholy egyébként a délutáni etapra 240, az esti etapra 340 euróba kerül.
A grazi tornán 20-20 válogatott 160 sportolója vesz részt.
Tokyo 2020
Atlanta 1996 : USA - Yugoslavia highlights
27/04/2020 08:12
Kosárlabda
Ugyanazzal a csapattal készül a 18. WNBA-szezonjára a zseniális irányító
6 ÓRA