A nemrég elhunyt Kobe Bryant nemcsak nagyszerű kosárlabdázó volt, de 

Dear Basketball

 című animációs rövidfilmje révén Oscar-díjas filmes alkotó is. Alábbi összeállításunkban olyanokról lesz szó, akik hozzá hasonlóan mindkét területen jelen voltak.


Érdemes azért tisztázni, hogy alapvetően kétféle hozzáállás van a témában. Az egyik azon sportolók esete, akik a sportban elért sikereik után a színészet felé veszik az irányt. A másik kategória a cameo színészeké. Ők általában csak egy rövid szerepre, egy-egy filmre szállnak be, rendszerint saját néven. Saját magukat alakítva. Ilyen néhány perces megjelenésből sok van: látható volt sorozatokban vagy filmekben többek között Michael Phelps, Scottie Pippen, Larry Bird vagy éppen Kobe Bryant, aki az Amerikában nagy sikerrel futó Modern család egyik epizódjában szerepelt. Ebben a cikkben inkább azokról lesz szó, akik valamilyen tényleges színészi feladatot láttak el.

1. Jacobus Franciscus „Jim” Thorpe, atlétika és amerikai futball


Tokyo 2020
Sorozatban az ötvenedik mérkőzését nyerte meg az amerikai női kosárlabda-válogatott az olimpián
TEGNAP 09:26
A 19. század végén született amerikai őslakos Thorpe élettörténete legalább egy külön cikket érdemelne. Az 1912-es londoni olimpián öt- és tízpróbában nyert aranyérmet, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban elvette győzelmét arra hivatkozva, hogy valójában nem amatőr játékos (korábban játszott a baseball ligában). Egyes vélemények szerint azonban rasszista indíték áll az ügy mögött, ugyanis az Egyesült Államokban 1924-ig nem minden indiánnak volt állampolgársága. A rasszista szándékot az évtized néhány későbbi, felgyújtó hangvételű újságcikke is meg tudja erősíteni.
A baseball mellett az olimpia után komoly amerikai futball karriert futott be a ‘10-es években. 1920-ban első elnöke az Amerikai Profi Labdarúgó Szövetségnek, ami két évvel később megalapította az NFL-t.

002_4046-13.jpg

Fotó: Eurosport

1928-ig sportolt, amikor a nagy gazdasági világválság idején frissen alapított családjával elszegényedett, és a filmezés felé fordult. Általában western filmek Indiánfőnökét alakította, de voltak más kisebb szerepei is. 1951-ben Kertész Mihály rendezésében játékfilm készült életéről Jim Thorpe – All-American címmel, a főszerepet Burt Lancaster játszotta, a sportoló forgatókönyvíróként van feltüntetve.

2. Johnny Weissmuller, úszás, vízilabda


Az 1924-es párizsi olimpia háromszoros és a következő amszterdami játékok kétszeres aranyérmes gyorsúszója Párizsban még az amerikai vízilabda válogatott tagja is volt, nevéhez 67 világrekord fűződik. Az első úszó, aki 1 percen belül teljesítette a 100 méteres gyorsúszást. Az akkor még Magyarországhoz tartozó Szabadfalván született, ezért az első olimpián a már Amerikában született öccse születési igazolványát használta.

076_Tresor_de_Tarzan_1941_RnB_003.jpg

Fotó: Eurosport

Amszterdam után visszavonult, és ő lett a filmvilág Tarzanja. Először 1929-ben szerepelt a Tarzan, a majomembercímű filmben, amit további 11 folytatás követett. 1948-tól szinte 1984-ben bekövetkezett haláláig egy másik karakter, Jungle Jim megformálásán dolgozott.

3. Sonja Henie, műkorcsolya


A már 16 évesen, 1928-ban St. Moritzbaan olimpiai bajnok norvég műkorcsolyázó Lake Placidben és Garmisch-Partenkirchenben is megismételte sikerét, azóta is rekordnak számító 3 aranya mellett pedig 10 világbajnoki és 6 Európa-bajnoki címe van zsinórban egymás után 1931-1936 között. Erre az összefüggő sorozatra csak Katarina Witt volt képes a nyolcvanas években.

043_dpa_18896981.jpg

Fotó: Eurosport

Az 1936-os olimpia után addigi amatőr színészi pályáját profira változtatta, és Hollywoodban próbált szerencsét. Még abban az évben sikeresen szerepelt egy élő jégshow-ban, ezért a 20th Century Fox szerződést ajánlott, és még szintén 1936-ban bemutatták első filmjét, az Egy a millióbólt. Ezután még 12 filmben szerepelt, gyakran saját magát alakítva a következő bő egy évtizedben. Színésznői népszerűségével együtt egyre jobban elterjedt a sportág is, a ma már világszerte népszerű korcsolya show-k vele indultak.

4. Jim Brown, amerikai futball


Az 1957-ben draftolt játékos nyolc évig szerepelt az NFL-ben. A Cleveland Browns 1964-ben győzelemig jutott, háromszor választották meg az év MVP játékosának. Egy évre rá, 29 évesen szögre akasztotta a cipőt.

063_1169820085.jpg

Fotó: Eurosport

Még aktív sportolói pályafutása közben is szerepelt egy filmben, az igazi sikert azonban az 1966-os A piszkos tizenkettő című kalandfilm hozta el. Ebben együtt dolgozott Charles Bronsonnal, a később rendezővé lett John Cassavetesszel és Telly Savalasszal. Brown később főszerepet is játszott kisebb filmekben, de ekkor is közel maradt a sporthoz: edzőt alakított a híres Minden héten háborúban.

5. Carlo Pedersoli / Bud Spencer, úszás vízilabda


Sokak kedvenc spagettiwestern-hős pofozómestere a bontakozó sportkarriert hagyta ott Piedone szerepéért. Világversenyen érmet sosem szerzett, de gyakran a közelében volt. 1949-ben a bécsi Európa-bajnokságon 100 méteres gyorsúszásban 5., váltóban 4. helyen végzett. A Mediterrán Játékokon úszásban ezüst-, vízilabdában aranyérmet szerzett az ‘50-es években. Olasz válogatott pólósként jó viszonyt ápolt a korszakot uraló magyarokkal. Utolsó vízilabda meccsét éppen ellenünk vívta a Margitszigeten. Hogy arcát ne érje kár a hollywoodi szerződés mellé, óvatosságot kért Kárpáti Györgyéktől. A magyar olimpiai bajnok így ír erről Medencék, gólok, pofonok című könyvében.
„A mieink könyörületesek voltak az ellenfél játékosához, megígérték neki, hogy nem bántják, ha a meccset követő vacsorán elénekel nekik egy dalt. A mérkőzés egyetlen lidérces álom volt szegény Pedersoli számára. A magyarok körbeadogatták egymás között, mind a hat mezőnyjátékos elszórakozhatott vele. Az illetőnek a labdával tulajdonképpen nem kellett törődnie, minden figyelmét az olasz fogsorára összpontosíthatta. Pedersoli halálra vált arccal kapkodta a fejét a horgok és felütések elől. Az öklök és könyökök azonban szerencsére mindannyiszor időben megálltak, nem okoztak sérülést. A magyar válogatott végül 7:3-ra nyert, és a győzelmi banketten behajtotta az ígért dalt a később Bud Spencer néven híressé lett főhősünktől.”


6. Paul Newman, autóverseny


A kétszeres Oscar-díjas, magyar szülőktől származó színész elsősorban a vászonról lehet ismerős, 84 tételből álló impresszív színészi filmográfiája mellett azonban 6 rendezéssel is büszkélkedhet. Nagy munkabírású volt, 83 évesen bekövetkezett haláláig folyamatosan alkotott. Kevésbé ismert tény azonban, hogy 1979-ben részt vett a klasszikus Le Mans-i 24 órás versenyen. A német Rolf Stommelen és a szintén amerikai Dick Barbour társaságában 299 kört tett meg, ezzel a második helyen végzett Porsche 935-ös autóban ülve.

7. Mickey Rourke, ökölvívás


Az 1952-ben részben francia és ír felmenőktől származó Philip Andre Rourke-ot talán inkább színészként ismerjük, pedig nem volt ez mindig így. Tizenéves korában ígéretes bokszoló pályája volt Floridában, megküzdött a korábbi világbajnok Luis Rodriguezzel, egy következő meccsére készülve pedig agyrázkódást szenvedett. 1971-ben elszenvedte a másodikat, így fel kellett hagynia az ökölvívással. Színészi karrierje sűrűjében visszavágyott a bokszhoz, ezért 1991-ben ismét, ezúttal már profi ökölvívónak áll.
Rourke olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Steven Spielberg, az Esőembert is dirigáló Barry Levinson, Francis Ford Coppola, de profi ökölvívó pályafutása kezdetén Quentin Tarantino felajánlotta a Ponyvaregény főszerepét is. Legnagyobb hatású alakítása azonban talán A pankrátor című film volt. A Velencei Filmfesztiválon díjazott alkotás ugyanis egy kicsit róla is szól.

8. Éric Cantona, labdarúgás


A ‘80-as és ‘90-es évek egyik legmeghatározóbb játékosát nemcsak a futballpályákon lehetett látni. A különböző francia klubok, majd Angliában a Leeds United és a Manchester United csatáráról még aktív pályafutása alatt videójátékot neveztek el, de szerepelt kisfilmekben és reklámfilmekben is.

000_15T6T8.jpg

Fotó: Eurosport

Több kisebb szerep mellett 2009-ben a világhírű angol rendező, Ken Loach építette köré filmjét. A Barátom, Éric című film egy nehéz élethelyzetben lévő külvárosi 50 éves angol férfiről szól, akinek jó barátja lesz az Éric Cantona által eljátszott Éric Cantona.

8+1. Kobe Bryant, kosárlabda


A Los Angeles Lakers korszakos, mindenki által kedvelt játékosának nem volt sok köze a filmvilághoz, egészen nemrég bekövetkezett haláláig a sportolói pályafutásának élt. 2015-ben a Megjött apuci című vígjátékban kapott kisebb szerepet, a legkülönlegesebb esemény azonban 2018-ban jött. Ekkor jelölték ugyanis a legjobb animációs kisfilm Oscar-díjára a Dear Basketball című, önéletrajzi ihletésű kis művet.
Glen Keane animációs rendező alkotása egy csapásra befogadtatta Hollywooddal a kosárgéniuszt. A kisfilm, aminek Bryant producere és narrátora volt, megkapta a szobrot. A 2020-as Oscar-gála in memoriam blokkja is vele kezdődött.
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Japan - France - Kosárlabda – Olimpiai főhírek
TEGNAP 05:08
Tokyo 2020
A videó, amire minden kosárrajongó várt: két percnyi zavartalan Luka Dončić varázslat
TEGNAP 12:10