Donald Sterling, a Los Angeles Clippers kosárlabdacsapat tulajdonosa a barátnőjével folytatott telefonbeszélgetésen rasszista (vagy annak minősíthető) megjegyzéseket tett. Miszerint: „Nagyon zavar, hogy hirdeted, hogy kapcsolatban állsz feketékkel”. ("It bothers me a lot that you want to broadcast that you’re associating with black people.") Ez minden bizonnyal arra utalt, hogy Sterling (házasságon kívüli) barátnője fekete kosarasokkal (konkrétan Magic Johnsonnal) mutatkozik (minimum), de ez nem olyan fontos. Az viszont döntő horderejű, hogy a felvétel nyilvánosságra került, és Sterlinget az NBA örökre eltiltotta a rendezvényeitől, valamint a maximálisan kiszabható, 2,5 millió dolláros büntetéssel is sújtotta.
Innen, Magyarországról nézve, nehéz megérteni, hogy pontosan hogy is van ez. Minálunk elképzelhetetlen, hogy egy klubtulajdonos ne mehessen el a saját csapata meccseire, akármit is tett vagy mondott. Legfeljebb akkor, ha börtönben van. Viszont egy ilyen „piszlicsáré” megszólalás semmiféle következményt nem váltana ki.
Az Egyesült Államok viszont más világ. A súlyos következmények hazája. Ne feledjük, hogy itt nem a hivatalos törvényhozás ítélte el Sterlinget, hanem egy magánszervezet. Ami történetesen az ország egyik kiemelkedő gazdasági szervezete. És Sterling mondata nagyon komoly károkat okozott, hiszen a Clippers szponzorai sorban léptek ki a csapat mögül. Tehát amit mi innen esetleg a véleménynyilvánítás szabadságát túlzottan korlátozó intézkedésnek vélünk, az ott igen komoly gazdasági megfontolású döntés.
Tokyo 2020
Az ausztrálok meglepetésre kiütötték az argentinokat, jöhet az USA
4 ÓRÁJA
Nem arról van szó, hogy hogyan lehet visszaszorítani a rasszizmust. Egy 80 éves ember, aki közismerten mindig is rasszista volt, nem fog megváltozni. Erre még ez a számára szinte aprópénznek nevezhető büntetés sem kényszeríti. Nem is arról van szó, hogy elrettentő értéke lenne a döntésnek. Arról van szó, hogy kellenek a szponzorok, és ehhez Sterlinget ki kell tenni az NBA-ből. Adam Silver, a liga vezetője azt is elmondta, hogy nyomást fog gyakorolni Sterlingre annak érdekében, hogy eladja a csapatot.
Ezzel a súlyos döntéssel az NBA gesztust tesz a liga túlnyomó részét kitevő fekete játékosok felé, és egyszersmind mindent megtesz, hogy visszaszerezze a Clippers és az NBA támogatóit. Nem volt más választás. Sterling meg legközelebb jobban meggondolja, hogy kiben mennyire bízik meg.
Tokyo 2020
Kosárlabda - Tokió 2020 - Olimpiai főhírek
12 ÓRÁJA
Tokyo 2020
A világbajnok búcsúztatásával négy között az amerikai kosarasok - videó
14 ÓRÁJA