Hétfő hajnalban játszották az NBA döntőjének ötödik mérkőzését, az alapszakasz-győztes San Antonio Spurs 3-1-es vezetéssel fogadta a Miami Heat csapatát. Az előző két, egyaránt Miamiban rendezett mérkőzésen a Spurs villámrajtokat vett, és az összecsapások egésze során képes volt megőrizni az elején megszerzett előnyt.
Ez a mérkőzés pontosan ellentétesen kezdődött, a Miami kezdett sokkal jobban három és fél perc után 8-0 volt az állás, öt és fél percet követően pedig már 10 pont fölött volt a Heat előnye. Elsősorban LeBron James villogott az első negyedben, 17 pontig jutott, a vendégek pedig már 16 ponttal is vezettek. A játékrész hajrája inkább a Spursnek sikerült jobban, végül 29-22-es Heat vezetés zárta az első negyedet.
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Japan - France - Kosárlabda – Olimpiai főhírek
3 ÓRÁJA

LeBron James 17 pontos első negyeddel kezdett

Fotó: Eurosport

A második játékrész első felében megmaradt a nagyjából 6-8 pontos különbség, ám a Miami egy szörnyű időszakot élt át ezután, több mint négy percig nem szereztek pontot, a Spurs pedig egy 14-0-s sorozattal megfordította a mérkőzést. Azok után, hogy egy negyedet követően a Miami vezetett hét ponttal, az első félidő végén már a San Antoniónál volt az előny, 47-40 volt az eredmény, a Heat mindössze 11 pontra volt képes a második negyedben.
A pontszegény játék folytatódott a második félidő elején is, több mint négy percet kellett várni az első jó mezőnykísérletre, és mivel a Miami a harmadik negyed első felében 2 pontot szerzett, tovább nőtt a Spurs előnye, 18 perccel a vége előtt Mills hármasával már 17 pont volt a különbség. A harmadik játékrész a csereirányítóról, Patty Millsről szólt, aki 14 pontot szerzett a negyedben, amely 77-58-as Spurs-vezetéssel zárult.

Patty Mills 14 pontot szerzett a harmadik negyedben

Fotó: Eurosport

Jól kezdte a negyedik negyedet a Heat, gyors öt ponttal 14-re csökkentette hátrányát a vendég csapat, ám ennél közelebb már nem tudott kerülni a Spurshöz, 20 pontos különbség állandósult, az idei szezon utolsó negyede pedig gyakorlatilag érdektelenné vált. A végeredmény 104-87 lett, két szoros mérkőzés után a párharc utolsó három találkozóját simán nyerte a San Antonio, amely teljesen megérdemelten szerezte meg története ötödik bajnoki címét, ezzel visszavágva az egy évvel ezelőtti vereségért.
A hazaiaknál ezúttal is Kawhi Leonard volt a mérkőzés legeredményesebb játékosa, 22 ponttal és 10 lepattanóval, és azok után, hogy az első két mérkőzésen összesen jutott 18 pontig, háromszor is 20 pont fölött zárt, ő lett a döntő legértékesebb játékosa. Ginóbili 19, Mills 17, Parker 16, Duncan pedig 14 ponttal zárta a döntőt. A túloldalon hiába jutott el 31 pontig és 10 lepattanóig LeBron James, a kezdőcsapat többi tagja összesen 32 pontot szerzett, és a padról sem érkezett igazán komoly támogatás.

Tim Duncan ötödször lett bajnok

Fotó: Eurosport

A Spurs három nagy sztárja közül Tim Duncan ötödször lett bajnok, amivel egy nagyon szűk körbe került be, ő lett az NBA történetének 26. ötszörös bajnok játékosa. A másik két veterán, Tony Parker és Manu Ginóbili négyszeres bajnok lett, Duncan 15, Parker és Ginóbili pedig 11 évvel első bajnoki címe után tudott ismét a csúcsra jutni. És persze ki kell emelni Gregg Popovichot, aki szintén ötödször vezette bajnoki győzelemig a Spurst, és harmadszor lett idén az év edzője a ligában.
Tokyo 2020
A videó, amire minden kosárrajongó várt: két percnyi zavartalan Luka Dončić varázslat
20 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Slovenia - Argentina - Kosárlabda – Olimpiai főhírek
EGY NAPJA