Dončić 22 évesen döntőbe viheti Szlovéniát a Team USA ellen

Sergő Z. András

Frissítve 02/08/2021 - 23:43 GMT+2

Férfi kosárlabda-torna csoportkör után és negyeddöntők előtt.

Luka Doncic, frente a Pau Gasol (Eslovenia-España) - Juegos Olímpicos Tokio 2020

Fotó: Getty Images

Hiába rontott első meccsén a Team USA, és végzett így negyedikként a csoportkörben, könnyebb sorsolásával meglehet a címvédés. Még ha ehhez a franciáknak és a szlovénoknak is lesz néhány szava.

„– Ez már nem a Dream Team. – Nem Barcelónában vagyunk 1992-ben. – Az NBA is tele van európai sztárokkal. – Fáradtak az amerikaiak, lám-lám ki is kaptak.”
Ilyen és ehhez hasonló vélemények érkeztek az elmúlt hetekben a férfi olimpiai kosárlabda-torna kimenetelét illetően. Különösen, miután a francia válogatott az első játéknapon megverte az Egyesült Államokat. Hiába a sok, az olimpiáig eljutni sem tudó európai nagy csapat, akik azonban kint vannak, nekik most itt van a lehetőség.
A kosárlabda-torna lebonyolítási rendje kissé szokatlan. A három négycsapatos csoport küzdelmei után eredményeik alapján rakták sorba a 8 továbbjutó csapatot: a csoportok első és második helyezettjeit, illetve a két legjobb harmadik helyezettet. Az így kiemeltekre és nem kiemeltekre osztott mezőnyt pedig vasárnap egymás ellen sorsolták.

A forduló meccse a londoni olimpiai döntő visszavágója

A módszer egyértelmű vesztese Spanyolország, amely egy utolsó fordulós, éles ki-ki meccsen maradt alul Szlovéniával szemben, és így veszítette el a csoportelsőségért folytatott harcot. Nem kiemelt csapatként pedig „természetesen” megkapta a még utolsó kiemelt, szintén nem csoportelső Egyesült Államokat. Ugyanakkor ez a párharc tűnik a legkevésbé biztosan megjósolhatónak, hiszen mindkét oldalon kijöhet az a klasszis teljesítmény, amire az ellenfélnél adott esetben nincs válasz. Márpedig néhány sztár már a 8 között búcsúzik – vagy a Gasol testvérek Rudy Fernandezzel és Ricky Rubióval vagy Kevin Durant, Khris Middleton és Damian Lillard lesz az.
Hiába a felkészülés során elszenvedett vereség az itt, az olimpiai tornán egyébként leszerepelt Nigériától vagy a vereség már élesben Franciaországtól, az Egyesült Államok azóta javuló tendenciát mutat: még ha Irán és Csehország ellen is. Könnyen lehet, hogy a franciák elleni vereséget be kell tudni annak, hogy kulcsemberei még az NBA-nagydöntőről, az időeltolódással küszködve léptek pályára.
picture

FRA-USA

Fotó: AFP

A spanyoloknak pedig mindenképpen javulnia kell a Szlovénia elleni játékhoz képest.

Nem jó jel a spanyoloknak az sem, hogy utoljára 2002-ben tudták legyőzni az USA-t, akkor a világbajnokság 5. helyéért játszottak egymás ellen.

Egy minden motivációtól megfosztott amerikai válogatott volt az, most azért kicsivel több hajtja őket. Legalábbis Kevin Durant csapatkapitányt biztosan: utolérheti az eddigi egyetlen háromszoros olimpiai bajnok Carmelo Anthony-t. A spanyoloknak sem kell persze plusz motiváció, mint közel húsz év után újra megverni a címvédőt. Pau Gasol a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón így nyilatkozott:
„Ez egy egyedülálló és különleges lehetőség, amiért meg kell küzdenünk. A lehető legnagyobb önbizalommal és elszántsággal kell szembenéznünk velük. Egyedülálló lehetőség, hogy győztesként fejezzük be a mérkőzést.”
Egy biztos: a legtöbb talán a spanyol védelmen múlik: amíg az USA támadójátéka még mindig a leghatékonyabb, a spanyolok védelmével csak a franciák és a szlovének veszik fel a versenyt.

Van a spanyol-amerikai, és van a másik három

Való igaz, a négy negyeddöntőből kiemelkedik a fentebb említett, a másik háromban legalább kettő könnyebben megjósolható.
Az eddigi legjobb teljesítményt az olimpiai újonc Szlovénia nyújtja. Nemcsak, hogy megnyerték csoportjukat, hanem a legtöbb támadó jellegű statisztikát is ők vezetik. Ugyanúgy az egyéni statisztikáka élén is a legtöbb területen Luka Dončić áll, akár a támadást, akár az ellene való védekezést illetően.

Az NBA-t már két éve megőrjítő szlovént első olimpiáján sem nyomja a teher, számai káprázatosak. Ha így folytatja, Mike Tobey-val karöltve döntőbe viheti csapatát. 22 évesen.

Valószínűleg ha őt kivennénk a csapatból nagy bajban lennének, Szlovénia mégsem teljesen egyszemélyes csapat: jó százalékkal száll be a támadásokba Vlatko Čančar és a jóval rutinosabb Zoran Dragić is. Ellenfelük az a Németország, akik éppen befértek a legjobb nyolcba: Andreas Obst és Maodo Lô kinti dobásainak hatástalanítása nem volna szabad, hogy gondot okozzon a szlovénoknak.
picture

A videó, amire minden kosárrajongó várt: két percnyi zavartalan Luka Dončić varázslat

Ott pedig várhatóan Franciaország lehet az ellenfél, akik a legjobb nyolc között az utolsó olimpiai kvótát megszerző Olaszország ellen lépnek pályára. Hogy a taljánok az utolsó selejtezőtornán Belgrádban verték meg a riói döntős Szerbiát, erős meglepetés volt, Tokióban azonban ez már senkit nem érdekel. A papírforma pedig a franciák győzelmét jósolja, akik az amerikaiak elleni győzelem után sem álltak le: Csehország 20, Irán pedig 17 pontot kapott. Önbizalomból semmi hiány, a legjobb formát talán a két dobóhátvéd, Evan Fournier és Nando de Colo mutatja. Azonban kétségtelenül nekik van a legnehezebb sorsolásuk: akármennyire is verhető Olaszország, várhatóan Szlovénia és utána talán az Egyesült Államok már jóval kevésbé.
Ausztrália és Argentína játssza az utolsó negyeddöntőt, és valószínűleg ennek a párharcnak a győztese fogja a folytatásban a legkevesebb problémát okozni az ellenfeleknek. Az ausztrálok rendre ott vannak a végjátékban, de különösen sosem esélyesek a döntőbe jutásra. Így volt ez öt évvel ezelőtt is, és nagyjából ez a realitás most is: továbbjutás, majd vereség az Egyesült Államok ellen és a bronzmeccsen is. Könnyen elképzelhető, hogy ez lesz tehát az utolsó mérkőzése Luis Scolának. Argentína 41 éves veterán játékosa már ott volt a 2004-es olimpiai bajnok csapatban is. 11 évvel idősebb az utána következő legidősebb csapattársnál, még az eddigi három meccsen többet játszott mindenki másnál, és dobószázalékai is neki a legjobbak. Ha mindezekkel négy közé vezeti a dél-amerikaiakat, akik Szlovénia és Spanyolország mögött csak harmadikként jutottak a nyolc közé, talán az lesz a torna eddigi legnagyobb sztorija.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az olimpia legfontosabb híreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés