Szombat éjjel a hatodik mérkőzéssel folytatódott az NBA nyugati döntője, a San Antonio Spurs 3-2-re vezetett a párharcban az Oklahoma City Thunder ellen, az eddigi öt meccset mindig a hazai csapat nyerte, a hatodikra pedig Oklahomában került sor. A mérkőzés előtt kérdéses volt Tony Parker játéka, aki a vádlijával bajlódott, ám a bemelegítés után a stáb úgy döntött, Parker benne lehet a Spurs kezdő ötösében.
A vendégek kezdtek jobban, 6-2-re vezettek, ezután viszont egy 11-0-s hazai sorozat következett, és máris hét pont volt a Thunder előnye. Az első negyed végére egy kicsit közelebb tudott jönni a Spurs, 23-20-as hátrányban volt a tavalyi nyugati bajnok a két évvel ezelőtti nyugati győztes otthonában. A második negyed elején két hárompontossal átvette a vezetést a Spurs, a Thundernél azonban egymás után három tripla is betalált, megint a hazaiaknál volt az előny. A félidő végére az eddigi legnagyobb különbség, 7 pont volt a Thunder előnye, 49-42-nél jöhetett a nagyszünet.
Kosárlabda
Rekordáron vették meg az NBA-legenda mezét
21 ÓRA
A hosszabb pihenő nem tett jót Tony Parker sérülésének, a Spurs irányítója a második félidőre már nem tért vissza. Ennek ellenére remekül zárkózott vissza a vendég csapat a harmadik negyed elején, alig több, mint három perc alatt ledolgozta a San Antonio a hétpontos hátrányát. A harmadik negyed nagy része egy óriási adok-kapok volt, az utolsó másfél percben viszont csak a Spurs szerzett pontot, egy 9-0-s sorozattal zárták le a vendégek a negyedet, és 79-69-es, megnyugtató vezetéssel várhatták a záró játékrészt.

Westbrook betörései állandó veszélyt jelentettek

Fotó: Eurosport

Hiába voltak elég komoly fennakadások a Spurs támadójátékában a negyedik negyed elején, nem igazán tudott közelebb jönni a Thunder, a játékrész felénél még 9 ponttal vezettek a vendégek. A Thunder egy 6-0-s sorozattal megint nagyon szorossá tette a mérkőzést, Ginóbili és Duncan büntetői azonban ismét hatpontos Spurs-előnyt jelentettek. Westbrook és Durant vette kézbe ekkor a mérkőzés folyását, és 58 másodperccel a vége előtt, 97-97-nél utolérte ellenfelét a Thunder. Érdekesség, hogy az egész párharc során ez volt az első döntetlen a negyedik negyedekben. Fél perccel a vége előtt Durant a vezetést is megszerezte, Ginóbili azonban egy hárompontossal visszaszerezte az előnyt. Ezután viszont az argentin nem tudta bedobni mindkét büntetőjét a hárompontos vezetésért, Westbrookkal betörés közben szabálytalankodtak, ő bedobta mindkettőt. Ginóbili kezében volt a továbbjutás az utolsó másodpercekben, dobása azonban kimaradt, hosszabbítás következett.
Másfél perccel a vége előtt még a Thunder vezetett egy ponttal, Westbrook azonban kétszer is dobást hibázott, Duncan pedig büntetőkből és akcióból is kosarat szerzett. Hárompontos vendég előnynél, 16 másodperccel a vége előtt Durant próbálkozott egyenlítéssel, dobása rövid volt, és hiába tette meg azt a szívességet Boris Diaw, hogy négy büntetőből csak kettőt dobott be az utolsó másodpercekben, a Thunder játékosai rendre hibáztak. A végeredmény 112-107 lett a San Antonio Spurs javára, amely története során hatodszor, és sorozatban másodszor nyerte meg a nyugati főcsoportot.

Duncan hét pontja jelentette a különbséget a ráadásban

Fotó: Eurosport

A Spurs legjobbja a 26 pontig jutó Boris Diaw volt, a hajrában azonban Tim Duncan szerepe volt felbecsülhetetlen, aki 19 pontjából hetet a ráadásban szerzett (19 pont - 15 lepattanós, erős dupla-duplával zárt), és Kawhi Leonard is dupla-dupláig jutott (17 pont - 11 pattanó). A mezőny legeredményesebb játékosa Russell Westbrook volt, 34 ponttal, 8 gólpasszal, 7 lepattanóval és 6 szerzett labdával zárta a mérkőzést, viszont volt 7 eladott labdája is. Kevin Durant 31 pont - 14 lepattanós dupla-duplával, és szintén 7 eladott labdával fejezte be a szezont, Reggie Jackson 21, Serge Ibaka 16 pontig jutott, de ezen a négyesen kívül csak Derek Fisher tudott pontot szerezni (5), ami jól mutatja, mennyire hiányzott a mélység a Thunderből.
A nagydöntő magyar idő szerint péntek hajnalban kezdődik Miamiban, idén a rájátszás egésze során a 2-2-1-1-1-es rendszert alkalmazzák a mérkőzések helyszínének kijelölésekor a korábbi 2-3-2 helyett, így az első két meccs Miamiban lesz (péntek és hétfő hajnal), a következő kettő San Antonióban (szerda és péntek hajnal), aztán, ha szükség van rájuk, felváltva jönnek a mérkőzések egészen június 20-áig.
Kosárlabda
Ugyanazzal a csapattal készül a 18. WNBA-szezonjára a zseniális irányító
07/05/2021 08:44
Kosárlabda
Így élte meg Hanga Ádám, hogy „felrobbant” mellette a Barca sztárja
06/05/2021 18:33