Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az MVP Jokicnak nincs párja, játékban és emberségben sem

Szabó Bence

Frissítve 13/06/2023 - 11:27 GMT+2

Nikola Jokic kedd hajnalban megint parádés játékkal járult hozzá a Denver Nuggets győzelméhez a Miami Heat ellen, amivel csapata megnyerte az NBA nagydöntőjét. A szerb játékos hihetetlen számokat produkált a rájátszásban, az alapszakasz után a döntő MVP-címét is elvitte, a győzelem pillanatában mégis tudott szerény maradni, első útja pedig a vesztes csapat kispadjához vezetett.

Nikola Jokic

Fotó: AFP

A Denver sztárja megint egyedit nyújtott, több tekintetben is.
Nikola Jokic történelmet írt. A Denver Nuggets sztárja az éjjel megint vezető szerepet játszott abban, hogy csapata legyőzte a Miami Heatet az NBA nagydöntőjében, és ezzel 4-1-re módosítva a párharc állását behúzza a bajnoki címet.
A szerb játékos az éjjel 28 ponttal, 16 lepattanóval és 4 assziszttal zárt a 94-84-re végződő mérkőzésén, ezzel azonban még átlag alatt is teljesített a saját űrszámaihoz képest. A teljes rájátszásban 30 pontot, 13,5 lepattanót és 9,5 asszisztot átlagolt, vagyis a (!) tripladuplás átlagtól is alig fél gólpasszal maradt el. Ezzel ráadásul ő lett az első, aki mindegyik kategóriában élen zárta a rájátszást.
Ezek után nem is lehetett kérdés, hogy a döntő legértékesebb játékosa (MVP) is Jokic lesz. A Denver centere 2005 és Tim Duncan óta az első játékos lett a posztján, aki elnyerte ezt az elismerést, egy történelmi tett pedig itt is összejött. A szerb lett ugyanis az NBA történetének leghátrébb kiválasztott játékosa, aki MVP címig jutott a nagydöntőben, 2014-ben még csak a 41. helyen kelt el a drafton.
A 28 éves játékos afelé is jó úton halad, hogy minden idők legnagyobbjai között emlegethessük. Két alapszakasz MVP-címe (5 All-NBA és 5 All-Star szereplés mellett) után most bezsebelte a döntő legértékesebbje elismerést, de ami jóval fontosabb, végre egy bajnoki gyűrűt is szerzett. Nem csak magának, hanem a Nuggetsnek is, ahol az 1976-os csatlakozásuk óta először ünnepelhetnek bajnoki címet az NBA-ben.
Nem csoda, hogy a hazai pályán megnyert ötödik meccs végén a denveri közönség teljes őrületben volt, ahogy megkezdődhettek az ünneplés pillanatai. Jokic azonban valamit még itt is meg tudott villantani a nagyságából: a szerb játékos nem csatlakozott egyből az ünneplő társakhoz, hanem a vesztes Miami kispadja felé vette az irányt, ahol mindenkivel lepacsizva vigasztalta az ellenfelet. A Heat meseszerű rájátszás-menetelését látva abszolút kiérdemelt reakció, mégis olyan alázatra vall, amire a legnagyobbak közül sem sokan képesek.
És mindezek után még a mikrofonba is tudott nagyot mondani. Ezek voltak Jokic első szavai a győzelmet követően:
Elvégeztük a munkát, most már mehetünk haza.
Forrás: Marca
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés