Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Enes Freedom fejére vérdíjat tűzött ki a török kormány

Péter Babos

Publikálva 15/01/2023 - 20:23 GMT+1

A New York Post számolt be nemrég arról, hogy az Erdogan által már korábban is támadott Freedomra 500 ezer dollárnak megfelelő vérdíjat tűzött ki a török kormány. A játékos nemcsak hazájával áll csatározásokban, hanem az NBA-vel is, meglátása szerint azért nincsen csapata, mert nyíltan kritizálta a liga legnagyobb piacának számító Kínát.

Enes Kanter

Fotó: AFP

Enes Kanter 2021-ben lett amerikai állampolgár, ezzel egyidőben nem véletlenül megváltoztatta vezetéknevét Freedomra, ami magyarul szabadságot jelent. Törökország már 2016-ban megszüntette az útlevelét, és korábban azért nem utazott aktuális csapata londoni NBA-mérkőzésére, mert attól tartott, hogy Erdoganék nem engedik vissza az USA-ba és letartóztatják őt. Arra viszont csak most derült fény, hogy anyaországa kormánya 10 millió török lírás, nagyjából 500 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki fejére.
picture

Enes Freedom

Fotó: Eurosport

Freedom nem Törökországban, hanem Svájcban született, apja épp a doktoriját csinálta 1992-ben Zürichben. 2011-ben került a draft által az NBA-be, amikor a negyedik helyen kiválasztotta őt a Utah Jazz. Nagy reménységnek tartották ekkoriban, később kiderült, támadásban valóban különleges képességekkel rendelkezik, védekezésbeli limitációi megakadályozták azt, hogy igazi sztár váljon belőle.
Válogatott karrierje meglehetősen rövidre sikerült - nyilván érthető okokból -, 2011-ben még ott volt a törökökkel az Eb-n, 2013-ban már kimaradt, egyértelmű volt, hogy nem kosárlabdatudása miatt. 2015-től Kanter már nyíltan beszélt arról, hogy politikai oka van annak, hogy nem hívják.
picture

Enes Freedom

Fotó: Eurosport

A korábban együttműködő Erdogan és Gülen kapcsolata 2013-ban romlott meg végérvényesen, amikor óriási korrupciós botrány tört ki Törökországban, az elemzők pedig egybehangzóan állítottak, hogy az őrizetbe vételek mögött a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és Fethullah Gülen hitszónok befolyásos vallási mozgalma közötti rejtett harc áll. Kanter akkoriban nem csak szavakkal támogatta Erdogan riválisát, de többször meg is látogatta őt. A viszony 2016-ban romlott meg teljesen, a puccskísérlet után.
Kanter apja - valószínűleg nyomás hatására - nyílt levélben tagadta ki őt, ennek ellenére is kirúgták őt az egyetemről, ahol tanított. Őt magát akkor kapták el, mikor jótékonysági eseményeken vett rész Ázsiában, ekkor bevonták útlevelét és Romániába próbálták száműzni, az NBA közbelépésének köszönhetően visszajutott az Egyesült Államokba. A játékos ezután kitálalt mindenről, azt mondta, hogy Erdogan korunk Hitlere, és csak remélni tudja, hogy a világ tesz majd ellene valamit, sőt, a vezetőt sértő tweetjei miatt négyéves börtönbüntetést szabtak ki rá.
picture

Kanter Freedom

Fotó: SID

A játékos ezután nem utazott a Knicksszel Londonba, attól félt, hogy elrabolják vagy megölik őt, és sajtótájékoztató keretein belül ismét beleszállt a törökök vezetőjébe, amiért cserébe nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene, csak mivel Kanter nem hagyta el az USA-t, ennek sok értelme végül nem lett.
Ez már életveszélyes számomra. Eddig csak a török hírszerzők üldöztek, most már mindenki a pénz miatt.
"Az ismertségem miatt bármit mondok, az sok emberhez eljut és a kormány gyűlöli ezt. Bármit megtennének, hogy elhallgattassanak engem. Most 0-24-ben testőrök vesznek körül, ennek ellenére beszélek, mert nemcsak én vagyok ezen a listán, hanem újságírók, aktivisták és sportolók, akik nem olyan híresek mint én, így még nagyobb veszélyben vannak."
Freedom viszonya az NBA-vel is megromlott azóta, úgy érzi, kizárólag azért nincs csapata jelenleg, mert nyíltan kritizálta Kínát, a liga egyik legnagyobb piacát a világon, emiatt perre készül. "Általában rengeteg ajánlatom volt, amint megnyitott a szabadügynök piac, nem véletlen, hogy most, hogy kiálltam Hong Kong mellett, senkinek sem kellek. Bárkivel beszéltem, egy szemernyi kétségük sem volt, hogy amiatt nincs csapatom, mert felszólaltam Kína ellen."
Jelenleg táborokat tart gyerekeknek, de nem mondott le arról, hogy megmutassa a világnak azt, hogy Erdogan milyen ember.
"Az apámat arcon köpik, ha elmegy vásárolni, az anyám ki sem mer lépni a lakásból. Szeretném megmutatni, hogy Erdogan milyen valójában, és azt, hogy a nyugati vezetők nem tesznek ellene eleget. Fontos a diplomácia, de a világ másik felén emberek vesztik életüket miatta."Freedom 11 év alatt 748 NBA-mérkőzésen lépett pályára a Utah Jazz, az Oklahoma City Thunder, a New York Knicks, a Portland TrailBlazers és a Boston Celtics színeiben, ezeken 11.2 pontot és 7.8 lepattanót átlagolt.

Forrás részben: index.hu
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés