Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megjöttek a fiatalok! Több jövőbeli szupersztár is lehet az idei újoncok között

David Bereczky

Publikálva 19/10/2021 - 17:06 GMT+2

Szerda hajnalban elkezdődik az NBA-szezon, ennek kapcsán érdemes áttekinteni az újoncokon, ugyanis az elmúlt évek egyik legsikeresebb draftosztálya lehet az idei.

Cade Cunningham

Fotó: AFP

Vannak legendás draftok a NBA történetében, talán a két leghíresebb az 1984-es és a 2003-as.

Előbbin olyan játékosokat választottak ki, mint Hakeem Olajuwon, Michael Jordan, Charles Barkley, vagy John Stockton. Utóbbi drafton pedig az első öt választás közt volt LeBron James, Carmelo Anthony, Chris Bosh és Dwayne Wade. Emellett az 1996-os draft is legendás, ekkor olyan játékosok kerültek a ligába, mint Kobe Bryant, Steve Nash, Allen Iverson vagy épp Ray Allen. Érdekesség, hogy a három leghíresebb drafton kelt el az elmúlt évtizedek három legmeghatározóbb játékosa: Jordan, Bryant és James.
picture

Az 1996-os draftosztály (Kone Bryant, Steve Nash, Ray Allen)

Fotó: From Official Website

Az úgynevezett draftosztályokat nem csak a legnagyobb sztárok alapján érdemes vizsgálni, hanem az úgynevezett mélységük alapján is. Ez azt jelenti, hogy a hátrébb kiválasztott játékosok közül később hány lett meghatározó kosárlabdázó a ligában. Például a 2003-as draft eleje nagyon erős volt, de későbbi választások közül nem sokan váltották meg a ligát.
Habár az idei az elmúlt évek egyik legerősebbjének tűnik, valószínűleg nem lesz mérhető a már felsorolt három legendás esztendőhöz. Talán a 2018-as drafthoz lehet majd hasonlítani (itt kelt többek közt Deandre Ayton, Luka Doncic és Trae Young), persze az efféle találgatás mindig elég bizonytalan, valódi válaszokat majd csak évek múlva fogunk kapni az idei draft erősségét illetően.
Annyi biztos, hogy az idei drafton amellett, hogy kiválasztottak 4-5 olyan játékost, akik képesek lehetnek arra, hogy egy franchise playerré váljanak, a későbbi választások is nagyon jónak tűnnek, és az elmúlt évek egyik legmélyebb draftja lehet.
picture

Cade Cunningham

Fotó: AFP

Cade Cunningham már jóval a draft előtt egyértelmű várományosa volt az 1/1-es picknek. Végül a Detroit Pistonst érte az a szerencse, hogy kiválaszthatta az első helyen. Ugyan elég gyenge egyetemi csapatban, az Oklahomában játszott, de képességei miatt fel sem merült, hogy ez hátrányosan érintené őt a drafton. Elképesztő méreteivel, 203 centis magassága, és 213 centis karfesztávjával az a fajta wing-irányító lehet, akiről a mai csapatok álmodnak. Vannak akik Luka Doncichoz, vagy Ben Simonnshoz hasonlítják, mondjuk az ausztrállal ellentétben ő dobni is tud, méghozzá a triplavonalon túlról is. Cunningham már most kész játékos, és minden adott hozzá, hogy korszakos kosárlabdázóvá váljon. A bemutatkozását nehezíti, hogy sérülten kezdi a szezont, de ennek ellenére ő az Év újonca díj első számú várományosa.
A draft második választása szintén egy irányító volt, JalenGreent a Houston Rockets választotta ki, szokatlan módon ő az elmúlt szezonban nem egyetemen, hanem a G-Ligában játszott, a Toronto Raptors fiókcsapatánál. Green elsősorban pontszerző egyes, sok triplavállalást várhatunk tőle, emiatt lehet, hogy a mezőnyszázaléka nem lesz a legfényesebb, de esélyes lehet arra, hogy ő átlagolja a legtöbb pontot az újoncok közt. Nem tűnik akkora tehetségnek, mint Cunningham, de egyértelműen franchise player válhat belőle.
picture

Jalen Green

Fotó: AFP

Volt idő, amikor az volt a darftolás alapelve, hogy végy egy jó centert. Ezek az idők elmúltak, és az idei választásokon is látszik, hogy a csapatoknak az a legfontosabb, hogy olyan játékost találjanak, akinek a kezébe lehet adni a labdát, akár első számú labdakezelőként is. A Cleveland Cavaliers ennek ellenére centert húzott az 1/3-as pickkel, amiben nem volt semmi meglepő, hiszen EvanMobleyt nagyjából ide is várták.
Mobley kiemelkedő magasember lehet az NBA-ben, 213 centi, viszont elég vékony testalkatú. Képes leütni a labdát, és a festéken kívülről is van játéka, néha hármasokat is vállal, de e tekintetben még nem áll készen az NBA-re, egyszer lehet belőle triplázó center, de még fejleszteni kell játékának ezt az aspektusát. Az mondjuk elég érdekes, hogy Mobley pont Clevelandbe került, ugyanis a Cavs kerete tele van magasemberrel, a monstre Harden cserében ide került Jarrett Allen, idén nyáron pedig elhozták Chicagóból Lauri Markannent, és a bajnok csapat utolsó hírmondójaként itt van az a Kevin Love is, akinek szörnyű szerződését a Cavaliers évek óta próbálja elcserélni, eddig sikertelenül.
picture

Evan Mobley

Fotó: AFP

A legtöbben az első négy választás közé várták JalenSuggst, de a Raptors nem őt, hanem ScottieBarnest vitte el, aki egy jól védekező, jól passzoló hármas-négyes poszton bevethető játékos. Így az Orlando Magic választhatta ki Suggst az ötödik helyen, aki szintén kiemelkedő irányító lehet. Suggs tavaly az egyetemi döntőig vitte a Gonzaga csapatát, Orlandóban azért majd meg kell küzdenie a percekért, hiszen több játékos is van ezen a poszton, de így is ő tűnik a legtehetségesebb irányítónak a csapatban.
A későbbi választások közt is vannak érdekesek, például a Warriors által kiválasztott Jonathan Kuminga (1/7), vagy épp az Orlandóba kerülő német Franz Wagner (1/8), aki már az évek óta az NBA-ben játszó bátyja, Moritz csapattársa lesz.
Az európai játékosok az elmúlt pár évben kicsit visszaszorultak a drafton, a 2010-es évek közepén még általában minden évben volt legalább egy, de inkább több. Idén Wagner volt az egyedüli európai a top 15-ben, mellette egy török és két spanyol játékos választottak ki az első körben.
Minden évben érdemes figyelni a legígéretesebb újoncok csapatait, ez erre az évre különösen igaz, még akkor is, ha az adott játékos viszonylag gyenge csapatban szerepel. Az idei draftosztály ugyanis tele van olyan fiatalokkal, akik az első pillanattól kezdve komoly hatással lehetnek csapatuk játékára, illetve az erősebb csapatokban is vannak olyanok, akik gyorsan hasznos kiegészítő emberekké válhatnak.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés