Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hogyan szívass meg egy csapatot, egy cserével, kétszer

Péter Babos

Frissítve 02/05/2022 - 12:00 GMT+2

A Boston Celtics a vártnál sokkal könnyebben, 4-0-s összesítéssel söpörte ki a Kevin Duranttel és Kyrie Irvinggel felálló Brooklyn Netset. Önmagában persze ebben semmi különös nincs, de a két csapat elmúlt 9 éve, egy csere óta összefonódott. Nem is akárhogyan.

Jayson Tatum a Cetics vezére ebben a rájátszásban is

Fotó: Getty Images

Az első kör leginkább várt párharca a Boston Celtics-Brooklyn Nets volt az NBA idei rájátszásában. A találkozók többsége szoros csatát hozott, összesítésben azonban söprés, vagyis 4-0 lett a vége. A két csapat története azonban sokkal izgalmasabb egy sima Playoff párosításnál.

Paul Pierce, Kevin Garnett és Jason Terry
Történetünk 2013-ban kezdődött. A Boston egy első körös kiesés után – 2:4 a New York Knicks ellen – nyáron a keret átalakításán dolgozott. A 2008-as bajnokcsapat pillérei Kevin Garnett és Paul Pierce még a rosteren voltak, de koruk már fejtörést okozott a csapat általános igazgatója Danny Ainge számára. A Big Ticket 36, míg The Truth 35 éves volt ekkor.

A Nets 2010 óta az orosz Mikhail Prokhorov kezében volt. Az akkor még New Jersey Nets egy tisztességes szezont tudott le a 2012-13-as idényben, hetedik meccsen estek ki ugyan abban a fordulóban mint a Celtics, ők a Chicago Bulls ellen. A csapat már rendelkezett három sztárnak számító játékossal. Deron Williamst a liga top irányítói között tartották számon, Brook Lopez egy 20 pont, 10 lepattanós centerként remekelt, Joe Johnson pedig a bajnokság egyik legjobb shooting guardja volt - fun fact: Iso Joe a Celticsnél kezdte illusztris pályafutását. Ezen a nyáron költöztek át Jersey-ből Brooklynba és az NBA önjelölt Abramovicha az európai labdarúgásra jellemző galaktikus gárdát akart felhúzni az új városban.

Az "öregektől" szabadulni akaró Celtics és a nagy neveket kereső Nets egymásra talált és létrehozták a NBA történetének egyik legnagyobb volumenű cseréjét.

A Nets Garnettet, Pierce-t és Jason Terry-t kapta, míg a Celtics Gerald Wallace, Keith Bogans, Kris Humphries és Tornike Shengelia mellett három védetlen első körös draftcetlit zsebelt be és megkapta a jogot arra, hogy kicserélje a saját első körösét a Netsével 2017-ben, ha azzal jobban jár (már pedig jobban járt – a szerk.). Miután Garnett és Pierce nem csak bostoni, de NBA legendának is számított az első twitter reakciók arról szóltak, hogy a Nets mennyire lehúzta a Celticset, pedig mind kiderült ez éppen fordítva történt. Doc Rivers elhagyta a süllyedőnek tűnő bostoni hajót és Los Angelesbe tette át a székhelyét, a Clippers vezedőedzője lett. A Celtics Brad Stevensszel pótolta a távozó trénert.





A fent látott reakciók tévesnek bizonyultak, ugyanis a Nets minden volt, csak szupercsapat nem. Prokhorov az NBA-ből épphogy csak visszavonuló Jason Kiddet nevezte ki vezetőedzőnek, a csapat csak hatodik lett keleten és bár az első körben kiütötte a harmadik kiemelt Toronto Raptorst, a LeBron James és Dwyane Wade által vezetett Miami Heat már megálljt parancsolt a Brooklynnak. Garnett és Pierce összesen átlagoltak kereken 20 pontot és nyilván valóvá vált, hogy profi pályafutásuk legjobb napjai már a hátuk mögött vannak. A nagy bukta után Pierce már azon a 2014 nyarán lelépett Washingtonba, Garnett nagyjából fél évvel később került Minnesotába. Deron Williams és Brook Lopez teljesítménye is drasztikusan visszaesett, így a Nets kénytelen volt megszabadulni tőlük és újjáépíteni a teljes csapatot, draftcetlik és fiatal tehetség nélkül. Az orosz tulaj végül 2019-ben adta el a franchise-t anélkül, hogy nagyra törő álmai valaha is beteljesültek volna.


A Celtics 2014-ben James Youngot választotta ki a Brooklyntól kapott első cetlivel. Ez nem sült el túl jól, Young nem tudott megragadni az NBA-ben és hamar kiderült róla, hogy nem üti meg az elvárt szintet. Nem úgy, mint a következő két draftolt Jaylen Brown (2016) és Jayson Tatum (2017). A Nets tragikus szereplésének köszönhetően mindketten a Brooklyn által küldött pickkel került Bostonba. A sors iróniája, hogy Tatum 29,5 pontot átlagolt a Nets ellen, Brown pedig 22,5-et, ők voltak a fő letéteményesei a Celtics 4-0-s sikerének.

Így pedig ez a csere az NBA egyik legegyoldalúbb cseréjeként híresült el.

A Kyrie Irving szál

A csere összefonódik Kyrie Irving személyével is, ez újabb közös pont a két franchise között. Irving 2017-ben kérte elcserélését a James által – a pályán és pályán kívül is – vezetett Cleveland Cavalierstől. A Boston lépett és Isaiah Thomas, Jae Crowder és Ante Zizic mellett éppen a Netstől kapott – kronológiailag utolsó – első körös ment Clevelandbe. A Cavs a 2018-as drafton Collin Sexton játékjogát szerezte meg a cetlivel. Irving két évet töltött Bostonban, azonban nem mondható sikeresnek ez az időszak.

A Celtics ugyan 2018-ban főcsoportdöntőbe jutott, de egyrészt ott pont a Cavstől kaptak ki hét meccsen, másrészt Irving csak a rájátszás első körében tudott játszani, sérülését követően ő csak a kispadról nézte végig, ahogy Brown, Tatum és Rozier 2010 óta nem látott magasságba repíti a csapatot. A következő idényben pedig az első fordulóban már megállította a Bucks a Bostont, sima 4-1-gyel. Ez a párharc arról híresült el, hogy miután a Celtics legyőzte a Milawukee-t az első mérkőzésen, Pierce már TV-s szakértőként kijelentette, hogy a széria eldőlt...Ezután a Celtics sorozatban négyszer kikapott és kiesett. Természetesen ő nem erre gondolt.



Irving ezután 2019 nyarán lelépett a Netsbe, amely Sean Marks zseniális munkájának köszönhetően a vártnál sokkal hamarabb lett újra tényező a ligában a katasztrofális csere után. Irvingnek azért még sikerült magát megutáltatnia magát mindenkivel Bostonban, ugyanis nem sokkal lelépése előtt még szerelmet vallott a Boston szurkolóknak a Gardenben és megígérte a szezon után hosszabbítani fog a zöld-fehérekkel…..



A történelem pedig ismételte önmagát a tranzakció idején mindenki a Netset ünnepelte, de a Celtics nevetett a végén.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés