Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Warriors-recept: Így építs dinasztiát

Péter Babos

Frissítve 19/06/2022 - 18:35 GMT+2

Péntek hajnalban sikerült a Golden State Warriorsnak Bostonban lezárnia az NBA-döntőjének párharcát, így nyolc év alatt a negyedik bajnoki címét szerezte a csapat. Cikkünkben utána jártunk, hogyan épült fel a dinasztia, amely úgy tűnik még évekig tündökölni fog.

Curry, Green és Thompson

Fotó: AFP

A dinasztia kezdete

A Warriors 2009-ben a liga legrosszabb csapatai közé tartozott. Az alapszakaszt mindössze 29-53-mal zárták, amivel a hetedik picket szerezték meg a drafton. Szerencséjükre ez a hetedik cetlit felért egy elsővel, mivel az ölükbe hullót egy bizonyos Stephen Curry. Ironikus, hogy Steve Kerr - a Golden State jelenlegi edzője - akkoriban a Phoenix Suns GM-jeként dolgozott és igyekezett megszerezni a Dubs választási jogát annyira, hogy Amare' Stoudemire-t is beajánlotta cserébe. Valószínűleg a mai napig hálát ad mindenkinek azért, hogy ez az üzlet nem jött létre. Köszönettel tartozik a Minnesota Timberwolvesnak is, amely az 5. és 6. helyen is irányítót választott, - Ricky Rubiót és Johnny Flynn-t - és így sem sikerült a legjobbat ledraftolnia.
picture

Curry draftolása volt az első dominója a dinasztiának

Fotó: Eurosport

Akkoriban a szurkolók meglepve fogadták a Davidson Egyetem irányítójának kiválasztását, ennek pedig az volt az oka, hogy a gárda már rendelkezett egy ígéretes fiatal guarddal, Monta Ellis személyében. A kérdőjelek csak sokszorozódtak akkor amikor 2011-ben Klay Thompson is a kaliforniaiakhoz került, várhatóvá vált, hogy az egyik "kisembert" el fogja cserélni a franchise. Már a 2011-12-es szezonban elérte ezt a töréspontot a Curry-Ellis duó, Bob Myers GM így döntés kényszerbe került. Nyilván nem árulok el nagy meglepetést, hogy az általános igazgató végül a nagyobb potenciállal rendelkező Curry mellett tette le a voksát, Ellist pedig a Milwaukee Buckshoz cserélte Andrew Bogutért cserébe.
A 2012-es draft aztán egészen kiválóan sikerült a Dubsnak, megszerezték az első körben Harrison Barnest, a 35. pickkel pedig Draymond Greent. Utóbbi mentalitásáról sokat elmond, hogy fel tudja sorolni mind a 34 játékost, akit előbb vittek el a játékosbörzén.
Curry és Thompson rögtön egymásra talált kialakítva ezzel a "Splash Brothers" nevezetű duót és a Warriors 47-35-ös mérleggel zárt Marc Jackson edző vezetésével. A Golden State azonban még nem volt kész. A következő két nyáron fontos alappillérekkel gazdagodott a csapat, előbb megszerezte Andre Iguodalát, aki megadta a fiatal csapatnak azt, amire a legnagyobb szüksége volt, veterán jelenlétet a pályán és az öltözőben - 2015-ben meg döntő MVP -, majd 2015-ben kinevezte Kerrt vezetőedzőnek. Kerr egyéblént játékosként 5 bajnokságot nyert, - hármat a Bullsszal, kettőt a Spursszel - majd utána Phoenixben dolgozott, később pedig TV-s szakértő lett.

Az első nagy siker

A Warriors rögtön az első Kerr-szezonban meg is nyerte a bajnokságot, legyőzve a LeBron James által vezetett Cleveland Cavalierst. A két csapat még sorozatban háromszor mérkőzött meg a fináléban ezután. 2016-ban a Golden State - a 73-9-es alapszakasz rekord után - már 3-1-re vezetett a négy győzelemig tartó párharcban, a Cavsnek azonban sikerült az, ami korábban az NBA történetében sohasem, felállt 1-3-ról és sorozatban három mérkőzést nyert, ebből ráadásul kettőt idegenben, de lehet ezt még fokozni, ugyanis a Warriors az alapszakaszban összesen (!) kapott ki kétszer az Oracle Arénában.
A fájdalmas vereség után a sárga-kékeknek még sikerült tovább erősödnie 2016 nyarán és Harrison Barnest lecserélve Kevin Duranttel vághatott neki az új szezonnak a Dubs. Lehet sokak nem értenek vele egyet, nekem meggyőződésem, hogy ez a Durant-féle Warriors minden idők legerősebb és legjobb csapata. A következő két döntőben a Cavs összesen egy meccset nyert a szupercsapat ellen, úgy tűnt semmi nem állíthatja meg a gárdát a sorozatos bajnoki címek megnyerésében.
picture

KD-vel a Warriors verhetetlennek tűnt a pályán

Fotó: AFP

A sérülések

A pályán az ellenfeleknek nem is sikerült a sérülések azonban közbeszóltak. A 2019-es nagydöntőben a Raptors ellen Durant achillese és Thompson térde is elszállt így a Toronto behúzta története első bajnoki címét. Meggyőződésem az is, hogy ha nincsenek a sérülések akkor meglett volna a three-peat. Persze sportban a ha semmit nem ér, KD pedig 2019 nyarán úgy döntött Brooklynba igazol, sokak számára pedig úgy tűnt, a dinasztia véget ért.

A dinasztia feltámadása

Klay Thompson súlyosabbnál súlyosabb sérülések miatt két teljes szezont kihagyott, a csapat pedig először teljesen lemaradt a rájátszásról, aztán a 2020-21-es szezonban a play-inben vérzett el, előbb a Los Angeles Lakers, aztán pedig a Memphis Grizzlies ellen. Sokan azt gondolták, hogy a Golden State ugyan rájátszásban még lehet tényező, régi fényében azonban hosszú ideig nem fog tündökölni.
Steve Kerr és Bob Myers zsenialításának hála a Warriors ha nem is erősebben, mint valaha, de elég erősen tért vissza ahhoz, hogy újra komoly tényezők legyenek. Amikor Durant eligazolt a Netshez, a Warriorsnak volt annyi lélekjelenléte, hogy nem letolt nadrággal maradtak ott, sign and trade keretében legalább D’Angelo Russellt megkapták a távozó klasszisért cserébe.
Russell csak egy évet játszott az öbölben és rá nem a pályán fognak jószívvel visszaemlékezni a Golden State szurkolói, hanem mert a következő nyáron az ő beáldozásával szerezték meg Andrew Wigginst, ráadásul még egy draftcetlit is nyert a cserében Myers. A kanadainak nem volt túl jó reputációja a ligában 2020 nyarán, igazából már-már csak egy sokat kereső ballasztnak tartották a szakértők a korábbi 1/1-est. Ahogy később kiderült, mint már oly sokszor, az élet most is a Warriorst igazolta. Russell épp egy pocsék rájátszáson van túl, annak ellenére is, hogy a Minnesota Timberwolves hosszú évek rettenetes szereplése után idén végre újra jól szerepelt.
Itt szentelnék egy bekezdést annak, hogy mennyi mindent köszönhet a Warriors a Minnesotának:
- A Timberwolvesnak sikerült két irányítót is húzni egymás után a drafton, és így is hagyták, hogy a legjobb egy hellyel később a Golden Statebe kerüljön
- Amikor Kevin Love elvágyódott Minnesotából, a Warriors felajánlotta nekik Klay Thompsont cserébe, az üzlet végül nem köttetett meg
- D'Angelo Russellért odaadták Jonathan Kummingát és Andrew Wigginst

Wigginsnek láthatóan jót tett a környezetváltozás és a kultúra, mely a Warriorst momentán az összes csapat fölé emeli. Idén életében először All-Star lett, igaz, a tények ferdítése lenne, ha kihagynánk, hogy ebben nagy szerepe volt annak, hogy egy híres K-pop énekes meggyőzte a rajongótáborát, hogy szavazzák be Wigginst a kezdőbe, ez nyilván rámutat a szavazási rendszer hibáira, de azért korántsem volt akkora balgaság voksolni rá, mint mikor Grúzia kishíján beszavazta Zaza Pachuliát. Azt viszont nem lehet elvitatni, hogy ő volt a Warriors második legjobb és legfontosabb játékosa a Celtics elleni idei döntőben. Fontos még az idei idénnyel kapcsolatban, hogy Klay Thompson visszatért 941 nap után, és sokkal jobban, mint azt várni lehetett, de a két legnagyobb találmány az idei szezonban Jordan Poole és Gary Payton II.
Ráadásul fiatalok terén sem áll rosszul a csapat, James Wiseman ugyan egyelőre sérülések miatt semmit sem mutatott a benne rejlő potenciálból, de azért nem véletlen volt 1/2-es 2020-ban, Jonathan Kumminga és Moses Moody ugyan idén még csak epizódszereplő volt a playoffban, de mutatták jeleit annak az alapszakaszban, hogy van bennük kakaó.
A Warriors célja egyértelmű, egyrészt akarják tartani ezt a gárdát, mely meglátásuk szerint tökéletesen strukturált most igéretes fiatalokkal és harcedzett veteránokkal, másrészt még sok-sok bajnokságot szeretnének nyerni....Őszintén ki fogadna ellenük?
Golden State Warriors
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés