Lassan a végéhez közeledik az NBA alapszakasza, körülbelül egy hónap van hátra a rájátszásig. Az első hetekben tapasztalható teljesen kiszámíthatatlan meccsek után azért elmondható, hogy valamennyire rendeződtek az erőviszonyok.

A koronavírus is egyre kevésbé érezteti hatását: miután januárban tömegével maradtak el meccsek, az utóbbi két hónapban már alig van olyan mérkőzés, amit nem tudnak megrendezni. Azért történnek szokatlan dolgok, a címvédő Los Angeles Lakersnél az is előfordulhat, hogy annyira visszacsúszik a tabellán, hogy az egész rájátszást kénytelen lesz pályahátrányban végigjátszani.
Amikor 2018-ban LeBron James pályafutása során másodszor is otthagyta Clevelandet és Los Angelesbe igazolt, egy olyan csapatba érkezett, ahol rengeteg nagy potenciállal rendelkező fiatal játékos szerepelt. Ezt a fiatal magot azonban nagyrészt elcserélték Anthony Davisért, tavaly pedig rengeteg öregnek számító kiegészítő embert hoztak a csapathoz. A recept működött, és a James-Davis kettősnek első nekifutásra összejött a bajnoki cím, azonban egy ilyen átlagéletkorú csapatnál fokozottan nagy veszélyt jelentenek a sérülések. Tavaly azonban ezt sikerült elkerülni, idénre pedig megszerezték a 30 év alatti Dennis Schrödert és Montrezl Harellt, akik ebben a szezonban a harmadik és a negyedik legponterősebb játékosai a Lakersnek. A fiatalítás ellenére idén már utolérték a csapatot a sérülések, de nem a kiegészítő emberek dőltek ki, hanem a két sztárjátékos.
NBA
LeBron James vezetésével megint legyőzte a Lakers a Spurst
21 ÓRÁJA
A Lakers a szezon elején a kevés bajnokesélyes egyike volt, amely stabilitást mutatott, és sorra nyerte a meccseit. James MVP-formában játszott, de Anthony Davis teljesítménye némiképp elmaradt a 2020-as önmagához képest (tavaly több pontot átlagolt, mint James, ráadásul jobb hatékonysággal), ez azonban az eredményeken nem látszott. Aztán februárban vádlisérülés miatt Davis kidőlt a sorból, azóta se láthattuk parkettán.
Aztán jött március 20-a, amikor LeBron James bokasérülést szenvedett az Atlanta Hawks elleni meccs második negyedében. A 2018-19-es szezonban hasonlóképpen járt a Lakers, akkor is LeBron James dőlt ki hosszú hetekre, miután megsérült egy karácsonyi mérkőzésen. A csapat ekkor a negyedik helyen állt nyugaton, de mire visszatért „a király”, már nem voltak rájátszást érő helyen, és ezen már James se tudott segíteni, így simán lemaradtak a playoffról. Egyébként hihetetlen belegondolni, hogy LeBron James 18 éve tartó karrierjében nem is volt más teljes szezont befolyásoló sérülése, csak ez a kettő. Ezenkívül minden szezonjában legalább 70-75 meccsen pályára lépett az alapszakaszban, de inkább többön.
2019-ben azonban a Lakers nem számított bajnokesélyesnek, az akkori kerettel egy második kör lehetett volna a maximum. Idén azonban a csapat az egyik fő bajnokesélyes, a mostani keret pedig a szezon előtt még erősebbnek is tűnt, mint a tavalyi, amely bajnokságot nyert.

LeBron James sérülése után, a Hawks elleni meccsen

Fotó: Getty Images

Az elmúlt hetekben a kiegészítő emberekre került a nyomás, hogy tartsák a lépést a nyugati élcsapatokkal, amennyire csak lehet. Persze lehetett tudni, hogy idén nem prioritás a címvédőnek az első kiemelés megszerzése, hiszen egy kaotikus, a járvány által behatárolt szezonban vagyunk, ők pedig októberben még a nagydöntőben játszottak, így alig több, mint két hónap pihenőjük volt az új szezon kezdetéig.
Azért egy ilyen erőt képviselő csapattól merőben szokatlan, ha pályahátrányban kezdi a rájátszást. Ez az eshetőség sokáig fel sem merült, a csapat még Davis kiesése után stabilan a harmadik helyen állt nyugaton, a két meglepetés csapat, a Utah Jazz, és a Phoenix Suns mögött, de James kiesésével megnőtt a top 4-ből való kiesés esélye, sőt ez már valósággá is vált, hiszen jelenleg a Lakers a konferencia ötödik helyén áll.
Ennél azonban van aggasztóbb szcenárió is, ugyanis idén az NBA a tavalyi buborékhoz hasonlóan, úgynevezett play-innel dönt az utolsó két playoff-hely sorsáról, ez egy fajta pótselejtező a főcsoportok 7.-10. helyezettjeinek. A play-inben pedig nem kellemes játszani, hiszen könnyen kipottyanhat bárki, hiszen a mini-torna első két csapata játszik egymással egyetlen meccset, a győztes bejut, a vesztes pedig egy mindent eldöntő találkozó lejátszására kényszerül, a 9. és a 10. közti meccs győztesével.

Dennis Schröder

Fotó: Getty Images

A pesszimistább narratíva szerint tehát a play-inig is visszacsúszhat a Lakers, már abban az időszakban is 7-7-et futottak, amikor még volt James, de Davis már nem. Ehhez képest James sérülése óta némiképp felülteljesítenek, hiszen, ha a március 20-i Hawks elleni meccset is beleszámítjuk, amikor LeBron megsérült, akkor ebben az időszakban 7 győzelem és 9 vereség a mérlegük. Az is sokat segít rajtuk, hogy a cserehatáridőt követő szokatlanul hangos kivásárlási hullám legnagyobb igazolását bonyolították le, amikor megszerezték azt az Andre Drummondot, aki az elmúlt évtized legjobb lepattanózója, és komoly előrelépést jelenthet centerposzton.
James hiányában az irányító feladatokat egyértelműen Denis Schröder vette át, aki erre a szezonra érkezett meg Los Angelesbe a Thundertől, és már eddig is sok karmesteri terhet levett LeBron James válláról. Az ő érkezésének is köszönhető, hogy Jamesnek nem kell 10 assziszt felett átlagolnia idén, hiszen van egy másik játékos is rajta kívül a kezdőben, aki meg tudja csinálni a játékostársak helyzeteit. Most a franchise player hiányában azonban már Schröder átlagol 8 asszisztot meccsenként. Mellette még jó formában játszik a szintén új szerzemény Harell, és a tavalyi playoffban is hasznos kiegészítő emberének számító Markieff Morris.
Az, hogy meddig esik vissza a Lakers, attól függ, hogy a két sztárjátékos mikor és milyen formában tér vissza. Anthony Davis sérülése kapcsán rengeteg homályos hír látott napvilágot. Február közepén még úgy volt, hogy négy hétre esik ki, majd folyamatosan tolták a lehetséges visszatérés dátumát, arról is volt szó, hogy a Lakers keleti túrája után csütörtökön visszatérhet, de ez nem történt meg. Most úgy tűnik, hogy valamikor ezen héten jön el ez a pillanat, de most már mindenki úgy van vele, hogy hiszi, ha látja. Érdekesség, hogy a Brooklyn Nets sztárja, Kevin Durant visszatérésérét is hasonló módon húzták, halasztották, de ő már azóta visszatért csapatához, igaz tegnap este újabb sérülést szenvedett.
A Nets és a Lakers összevetése amúgy is nagyon érdekes, mert amióta James Harden Brooklynba került, azóta sokan ezt a párharcot várják a döntőben, elsősorban a potenciális sztárparádé miatt, hiszen egy ilyen fináléban a liga 15 legjobb játékosa közül öt is jelen lenne (James, Davis, Durant, Harden és Irving). Pont a várt álomdöntő fényében fontos kiemelni, hogy ez a két csapat az egész szezonban kénytelen nélkülözni a legnagyobb sztárjait, hol az egyik hiányzik, hol a másik, így egyáltalán nem lehet összecsiszolódni, ez pedig a rájátszásban kedvezhet a többi bajnokesélyesnek.
Már Davis visszatérése is sokat lendíthet a csapaton, de azért jól látszik az elmúlt másfél évben, hogy LeBron James azzal, ahogy a csapatát mozgatja, és ahogy a társait helyzetbe hozza, sokkal jobban meghatározza a Lakers játékát. James viszont csak később térhet vissza, jelen állás szerint valamikor május elején, ami azt jelentené, hogy csak az alapszakasz utolsó két hetében lépne pályára. Szóval addig tartania kell magát a Lakersnek, és lassítani a visszacsúszás sebességét a tabellán. Jelenleg az ötödik helyen állnak másfél meccsel a negyedik Denver mögött, és két és féllel a hatodik Portland előtt. A hetedik helytől 4.5 mérkőzés választja el őket, ez a pozíció azonban már csak play-int érne, szóval azt, hogy idáig zuhanjon a csapat, mindenképp el kellene kerülni. Már csak a nagyobb nyugalom miatt, hiszen a play-inben egy-két meccsen sokkal inkább kiszámíthatatlan a végkimenetel, mint egy négy meccsig tartó párharcban, még akkor is, ha a Lakers toronymagas favorit lenne.
NBA
Fellélegezhet a Lakers: Jó hírek érkeztek LeBron Jamesről
11/11/2022 - 09:06
NBA
Hiába LeBron James, nem a Lakers a bajnoki cím esélyese
11/10/2022 - 15:29