Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bírálta Kínát, ezért mellőzi az edzője - legalábbis ezt állítja az NBA-sztár

Farkasvölgyi Gábor

Publikálva 19/11/2021 - 20:22 GMT+1

A török elnök, Erdogan elfogatóparancsot adott ki ellene miután élesen bírálta, most egy ideje Kína van a bögyében, de úgy tűnik ennek is ő issza meg a levét.

Bírálta Kínát, ezért mellőzi az edzője - legalábbis ezt állítja az NBA-sztár

Fotó: AFP

Enes Kanter, a Boston Celtics játékosa azt állítja, azért nem kap szerepet a csapat vezetőedzőjétől, Ime Udokától, mert nyíltan bírálja a kínai politikai vezetést, és markáns véleményt formál az országban tapasztalható politikai visszaélésekről, illetve az emberi jogok sárba tiprásáról. Kanter vékony jégen táncol, de akik hisznek az összeesküvés-elméletekben, azok akár még hitelt is adhatnak szavainak a mellőzésével kapcsolatban, hiszen a korábbi houstoni általános menedzser Hongkong melletti kiállása is komoly mosolyszünetet eredményezett az NBA és Kína között pár éve.

Enes Kanter úgy gondolja, hogy a mellőzése összefüggésben lehet aktivista szerepével. Kanter keményen beleáll a társadalmi kérdésekbe, korábban Törökország mindenható urát, Erdogant bírálta, amiért cserébe elfogatóparancsot adtak ki ellene, így Törökországba tanácsos nem betennie a lábát. Kanter az utóbbi időben Kínán tartja a szemét, és markánsan kiáll az ott tapasztalható igazságtalanságok ellen, felhívja a figyelmet a kínai ujgurok ellen elkövetett embertelen kínzásokra, az emberi jogok folyamatos sárba tiprására, vagy a rabszolgamunkára. Kanter szerint mindez azt eredményezte, hogy játékperce drasztikusan visszaesett. Hogy a két dolog között van-e összefüggés az jó kérdés, mindenesetre a számok valóban azt mutatják, hogy Kanter jóval kevesebbet játszik, mint az utóbbi pár évben bármikor.
A Boston Celtics magasembere karrierje során ennyire alacsony játékpercet még nem jegyzett. A Svájcban született, ám török felmenőkkel rendelkező Kanter a mostani szezonban átlagosan 7,8 percet kap meccsenként, ami némileg meglepő egy olyan játékos esetében, aki 11.5 pontos, 7.9 lepattanós átlagot produkált karrierje során 21.9 percnyi játékidő alatt.
A Celtics újonc edzője természetesen máshogy látja a történetet:
"Azt mondom mindig a játékosoknak, hogy sok olyan kosaras van a keretben, akik nem játszanak, de játszhatnának, és játszani is akarnak. Amit mindig hangsúlyozok, hogy legyenek felkészültek, legyenek profik, és álljanak készen a játékra. Játékosként én is voltam hasonló helyzetben anno, de a játékidővel kapcsolatos érvelésünk szigorúan a kosárlabdán alapul."
Kanter soha nem ment a szomszédba a szókimondásért, ha úgy találta, hogy valamely társadalmi témában fel kell emelnie a hangját, akkor azt gondolkodás nélkül meg is tette. Így tett a Törökországban tapasztalható politikai visszaélések, emberjogi kérdések ügyében is, aminek következtében kitiltották hazájából.
picture

Enes Kanter #13 - Boston Celtics

Fotó: Eurosport

"Sajnos, ha megnézzük a hazámat, Törökországot, jelenleg nincs szólás-, vallás- és véleménynyilvánítási szabadság, nincs demokrácia, és a török kormány folyamatosan visszaél a hatalmával. Láttam, hogy milyen ereje lehet akár egyetlen tweetnek vagy interjúnak, és úgy gondoltam... mostantól kezdve arra kell használnom a platformomat, hogy jobban felhívjam a figyelmet arra, hogy mi történik".
Az biztos, hogy Kanter játékpercei drasztikusan csökkentek, főleg annak fényében, hogy tavaly a Portland Trail Blazers mind a 72 meccsén játszott, és mérkőzésenként 11,2 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplát átlagolt. Persze az is lehet, hogy Kanter nem illik Udoka rendszerébe. Ami a szakvezetőt illeti, Udoka amondó, hogy Kanter korlátozott játékperceinek csak a pályán történtekhez van köze.
Az igazságot nyilván soha nem fogjuk megtudni, ám az biztos, hogy az NBA és Kína között jelenleg nagyon törékeny a viszony, miután két éve a Houston Rockets korábbi GM-je, Daryl Morey egy tweetben támogatásáról biztosította Hongkongot. Akkor többen Morey mellé álltak, többek között Kanter is, viszont voltak olyanok, akik mélyen hallgattak az üggyel kapcsolatban, így a társadalmi témákban általában megszólaló LeBron James is. Kanter nem is ment el szó nélkül James és a többi sztár félrenézése mellett, a közösségi médiában szólt oda nekik mondván "a pénzt az erkölcs fölé helyezik" ezzel arra utalva, hogy a saját cipőmárkával rendelkező sztárok féltették a Kínából befolyó bevételeiket, ezért inkább mélyen hallgattak a témában.
Jelenleg a helyzet az, hogy miután a közösségi platformjain keresztül Kanter nyilvánosan és folyamatosan kritizálja a kínai kormányt, Kína válaszul a hírek szerint levette a Celtics meccseit a műsorról. Ez nyilván rossz a Bostonnak és nagyon kellemetlen az NBA-nek is. És innen nézve azért talán már mégsem annyira ördögtől való Kanter felvetése...
Via: részben deadspin.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés