Péntek hajnalban rendezték az NBA szokásos éves játékosbörzéjét, a draftot, amelyen az amerikai egyetemekről, és a világ minden tájáról érkező játékosok reménykedtek abban, hogy a liga új komisszárja, Adam Silver, az ő nevüket is kimondja. A szakértők régóta az utóbbi idők egyik legerősebb osztályának nevezték a 2014-est, így nem volt véletlen, hogy óriási várakozás előzte meg a kiválasztás estéjét.
Az NBA-ben furcsa rendszer van, ugyanis a rájátszásról lemaradó 14 csapat részt vesz egy sorsoláson, amelyen az első 14 választás sorrendjét kisorsolják. A tavaly a liga harmadik legrosszabb mérlegével rendelkező, ám elsőként választó Cleveland Cavaliersnek idén még nagyobb szerencséje volt, mindössze 1,7% eséllyel indultak az első helyért a sorsoláson, mégis az ohiói csapat választhatott elsőként.

Andrew Wiggins lett az első választott

Fotó: Eurosport

Kosárlabda
Nyert a Lakers, egyre közelebb vannak a rájátszáshoz
TEGNAP 07:31
És ahogy 2013-ban, úgy 2014-ben is egy kanadai játékos lett a draft első választottja, Andrew Wiggins személyében. Wiggins 19 éves, a Kansasben szerepelt egyetlen egyetemi szezonjában, és tehetségéről már évek óta tudni, tavaly az első választott Anthony Bennett már a kiválasztásakor pedzegette, hogy reméli, idén is egy kanadai játékos lesz az 1/1-es. 17,1 pontot és 5,9 lepattanót átlagolt a Kansas Jayhawks csapatában, kiváló védőnek is tartják, 3-mas poszton, kis csatárként szerepel majd.
Másodikként szintén egy kis csatárt, Jabari Parkert választott a Milwaukee Bucks a Duke egyetemről, róla azt tartják, hogy remek pontszerző, várhatóan már újoncként 20 pont fölött átlagolhat, és visszahelyezheti az NBA térképére a Bucks együttesét, amely az utóbbi években nem tudott meghatározó csapata lenni a ligának. A két kis csatár közül Wiggins inkább a védekezéséről, Parker pedig inkább a pontszerző képességeiről ismert, a legtöbb szakértő szerint mindketten jó helyre kerültek.
Harmadikként a Philadelphia 76ers választott, övék az első kockázatos választás, mivel a Kansas egyetem centerét, a kameruni Joel Embiidet hozták el, aki óriási sztár lehet, de rendkívül sérülékenynek számít. Negyedikként Aaron Gordon, az Arizona egyetem erőcsatára kelt el, ő Orlandóba került, míg ötödikként a Utah Jazz választotta ki az ausztrál Danté Exumot, aki dobó hátvéd poszton jeleskedhet.

A Lakers utoljára a nyolcvanas években választott ennyire korán

Fotó: Eurosport

Két óriási hagyományokkal rendelkező csapat választhatott a hatodik és a hetedik helyen, előbb a Boston Celtics vitte el az Oklahoma State irányítóját, Marcus Smartot, aki a szakértők szerint Rajon Rondo mellett és helyett is tudna játszani, ha a Celtics elcserélné csapatkapitányát, majd a Los Angeles Lakers választotta Julius Randle-t, a Kentucky egyetem erőcsatárát, aki lábsérülése miatt csúszott lejjebb a drafton, mint amire korábban számítani lehetett.
Az első európai játékosra egészen a 12. választásig kellett várni, Dario Šarić, az Anadolu Efes kis csatára a Philadelphiánál játszhat, amikor az NBA-be kerül, erre valószínűleg még két évet legalább várni kell. 16-ikként a Denver Nuggets együtteséhez került a bosnyák Jusuf Nurkić játékjoga (ő a Cedevita Zágrábban szerepel), és még két európai játékos kelt el az első körben: 25-ként a Houstonhoz került a svájci Clint Capela (Élan Chalon) játékjoga, 27-ikként pedig a szerb Bogdan Bogdanovićot (Partizan Belgrád) választotta a Phoenix Suns.

Megható pillanat volt Isaiah Austin színpadra lépése

Fotó: Eurosport

A játékosbörze talán legszebb pillanata nem egy választás bejelentése volt. Az NBA komisszárja, Adam Silver a 15. választás után ugyanis felhívta a színpadra azt az Isaiah Austint, aki ott lett volna a drafton, ám az orvosi vizsgálatok során Marfan-szindrómát diagnosztizáltak nála, ami egy súlyos betegség, elsősorban a szívre veszélyes, és ami miatt Austinnak be kellett fejeznie pályafutását. Silver ugyanúgy jelentette be őt, mint a többi kiválasztottat, ám a csapat neve helyett azt mondta, "Az NBA Isaiah Austint választja". Szép gesztus volt.
Ami a draft melletti legfontosabb kérdést, LeBron James jövőjét illeti, a draft után azt mondhatjuk, a Miami még közelebb került James - és ezzel valószínűleg a nagy hármas másik két tagjának - megtartásához. A Miami Heat - csere után - a 24. helyen kiválasztott Shabazz Napiert szerezte meg, aki egyértelműen hiánypótló, mivel a Heat egyik leggyengébb posztja az irányítóé volt a mögöttünk hagyott évadban. Napier nagyon tapasztalt egyetemi játékos, a draft azon ritka kiválasztottainak egyike volt, aki mind a négy évét végigjátszotta, kétszeres bajnok lett a Connecticut egyetemmel (2011, 2014). Ráadásul LeBron James az alábbit osztotta meg a világgal Napier kiválasztásakor:
My favorite player in the draft!
— LeBron James (@KingJames)
Amellett, hogy a Miami olyan játékos választott, aki egyértelműen James "kedvére való", az is erősíti a Heattel történő hosszabbítás esélyeit, hogy a Cleveland, amelyet a szakértők szintén esélyes célpontnak tartanak James számára, pont az ő posztjára választotta Andrew Wigginst. A szabadügynök-időszak július elsején kezdődik, meglátjuk, hogy a draft milyen hatással volt LeBron James döntésére.

Napier kiválasztása fontos lehet James Miamiban tartásához

Fotó: Eurosport

NBA
Így zajlott Kobe Bryant és Michael Jordan utolsó üzenetváltása
15/05/2021 12:28
Kosárlabda
Rekordáron vették meg az NBA-legenda mezét
09/05/2021 12:09