Péntek hajnalban megkezdődik az NBA nagydöntője, a tavalyi finálé párosítása ismétlődik, a San Antonio Spurs a Miami Heattel találkozik. Az nba.com-on megjelent előzetes egyértelműen a két nagy sztár, Tim Duncan és LeBron James párharcaként írja le a négy győzelemig tartó mérkőzéssorozatot, ahol a tét a játékosok öröksége lehet.

Duncan ötödik bajnoki címére pályázik

Fotó: Eurosport

Hasonló helyzetben kerültek ők ketten a ligába, Duncan az 1997-es draft első választottja volt, amikor a Michael Jordan nevével fémjelzett Chicago Bulls sorozatban három bajnoki címet nyert. James 2003-ban, szintén első választottként érkezett az NBA mezőnyébe, azután, hogy a Kobe Bryant és Shaquille O'Neal vezette Los Angeles Lakers lett háromszor egymás után bajnok.
Kosárlabda
Rekordáron vették meg az NBA-legenda mezét
20 ÓRA
Magában a ligában azonban ellentétes utat jártak be. Duncan már második szezonját követően bajnoki címet ünnepelhetett, és első 11 NBA-s évében négyszer is bajnok lett a San Antonio Spurs együttesével, amelynek azóta is a játékosa. James ezzel szemben 2007-ben, negyedik évében került először a bajnoki döntőbe, ahol pont a Duncan által vezetett Spurs söpörte ki a Clevelandet. Ezután nem jött össze újabb döntő Clevelandben, és amint az jól ismert, 2010-ben James "Dél-Floridába vitte tehetségét" és a Miami Heathez szerződött.

James sorozatban harmadszor lehet bajnok a Miamival

Fotó: Eurosport

A Miamiben összeálló nagy hármas (James mellett Dwyane Wade és Chris Bosh) mellé remek kiegészítő veteránokat igazolt a Heat, amelynek meg is lett az eredménye: a csapat sorozatban negyedszer nyerte meg a keleti főcsoportot, ami utoljára a nyolcvanas évek közepén, a legendás, Larry Bird nevével fémjelzett Boston Celticsnek sikerült, és sorozatban harmadszor lehet bajnok, ez pedig a már említett Lakersnek sikerült legutóbb, 2000 és 2002 között.
Ez a döntő azonban egészen biztos, hogy nem lesz sétagalopp. Tavaly másodperceken múlott, hogy nem nyerte meg a finálé hatodik mérkőzését és ezzel a bajnoki címet a Spurs, Ray Allen emlékezetes hárompontosa azonban megmentette a Miami szezonját, a Heat pedig megnyerte a hetedik találkozót is. Ahelyett, hogy összeomlott volna, a Spurs összeszedte magát, úgy lett alapszakasz-győztes, hogy a legnagyobb hangsúlyt a három veterán sztár, Duncan, Tony Parker és Manu Ginóbili pihentetésére fektette a csapat és persze a vezetőedző, Gregg Popovich.

A kiegészítő emberek is dönthetnek

Fotó: Eurosport

A rájátszásban a Miami pihenhetett többet, az első körben a Charlotte Bobcats ellen 4-0-al, a másodikban a Brooklyn Nets ellen 4-1-el, a főcsoport-döntőben az Indiana Pacers ellen pedig 4-2-vel jutott tovább a címvédő. A Spurs már az első körben eléggé megszenvedett, csak hetedik mérkőzésen tudta legyőzni a Dallas Maverickset, aztán a második körben egy könnyebb párharc jött, 4-1 a Portland Trail Blazers ellen, majd a konferenciadöntőben 4-2 az Oklahoma City Thunder ellen. Az azért valószínű, hogy az első párharc hárommal több mérkőzése már nem fogja magát éreztetni, ami a csapatok fáradtságát illeti.
Mindössze 25 olyan játékos van az NBA történetében, aki ötszörös bajnok, az aktív játékosok közül csak Kobe Bryant és Derek Fisher mondhatja el ezt magáról, mindketten a Lakers csapatában nyertek öt nagydöntőt. Hozzájuk csatlakozhat Duncan. James sorozatban harmadszor lehet bajnok, de persze nem ő az egyetlen a csapatában, aki ugyanezt elmondhatja magáról. Mégis, kettejük öröksége (is) a tét az NBA döntőjében...
Első mérkőzés: 3:00, Sport1
Kosárlabda
Ugyanazzal a csapattal készül a 18. WNBA-szezonjára a zseniális irányító
07/05/2021 08:44
Kosárlabda
Így élte meg Hanga Ádám, hogy „felrobbant” mellette a Barca sztárja
06/05/2021 18:33