Az NBA rájátszásának felénél járunk, és most kezdődnek az igazi izgalmak. A keleti főcsoport döntőjének első mérkőzését játsszák vasárnap, méghozzá dolgozó magyarként is emészthető időben, helyileg délután, minálunk 21:30-as kezdettel. A főcsoportdöntők közül egyébként (beleértve a hétfőn kezdődő San Antonio – Oklahoma párharc állomásait is) ez lesz az egyetlen nem éjszakai meccs.
Ugyanaz a két csapat lett tehát kelet legjobbja, mint tavaly. Annyi a különbség, hogy az előző szezonban a Miami volt az alapszakasz győztese, az Indiana harmadikként verekedte be magát a konferenciadöntőbe. Akkor tehát a Miamié volt a pályaelőny, ami azt jelentette, hogy a hetedik mérkőzést a későbbi bajnok játszotta hazai pályán.
Idén fordítva lesz, már ha eljutnak a hetedik meccsig. Két győzelemmel ugyanis jobb volt az Indiana az alapszakaszban, tehát övék a pályaelőny. Számít ez? Bizony! Ha megnézzük a két csapat egymás elleni meccseit az idei és a tavalyi szezonban, akkor azt találjuk, hogy a 14 alkalomból 12-szer a hazai csapat győzött.
Kosárlabda
Rekordáron vették meg az NBA-legenda mezét
09/05/2021 12:09
Más kérdés, hogy az idei rájátszásban a Miami megnyerte mind az öt hazai meccsét (kettőt a Charlotte, hármat a Brooklyn ellen), és összességében csak egyszer kapott ki, tehát eddig 8-1 a mérlege. Az Indiana ezzel szemben majdhogynem az összes lehetséges meccsét kijátszotta, hiszen az Atlanta ellen 4-3-mal, a Washington ellen pedig 4-2-vel jutott tovább. És mindeközben kétszer-kétszer kikapott otthon mind a két ellenlábasától. Paul George időnként LeBron-i magaslatokat ostromolt (39 pont és 12 lepattanó a Washington elleni negyedik meccsen), máskor viszont teljesen szürkén játszott (15 pont, egyetlen lepattanó két nappal később!).

Paul George-tól (balra) az alapszakasz után a rájátszásban is rengeteget várnak.

Fotó: Eurosport

Szóval összességében a Miami volt sokkal meggyőzőbb eddig, de az Indiana legyőzéséhez mindenképp kelleni fog (legalább) egy idegenbeli siker. Márpedig az alapszakaszban a három nagy ellenfél (Indiana, San Antonio, Oklahoma) ellen lejátszott idegenbeli meccsek közül csak egyet tudtak megnyerni LeBronék.
No, de ez már a rájátszás, és amíg az Indiana hullámzó formát mutat, addig a Miami igencsak kiegyensúlyozott. Annyira, hogy a fogadóirodák mindössze 1.25-szörös pénzt fizetnek a Miami továbbjutásáért, az Indiana sikere pedig 4.10-et ér. Nem csoda, mert az Indiana egy nagyon mély gödörbe zuhant az alapszakasz végén, ahonnan csak nagy nehezen tudott kikecmeregni.
De tényleg ennyire egyértelmű lenne a helyzet? Nem hiszem. Persze a Miami mellett szól, hogy náluk vannak a nagy ászok, és hogy ők a kétszeres címvédők. De tán éppen az utóbbi tény szól ellenük is, hiszen az Indiana sokkal de sokkal éhesebb a sikerre, ugyanis eddig mindössze egyetlen alkalommal jutott be az NBA döntőjébe, még 2000-ben. (És vesztesen távozott.) Persze a Miami motivációjával sem lehet gond, hiszen a harmadik egymást követő bajnoki címet szerezheti meg, ami finoman szólva is hatalmas siker lenne.
Azt hiszem, a legnagyobb kérdés, hogy az Indiana mennyire tud kiegyensúlyozottan játszani. A Miami a favorit, és ha az első két, Indianapolisban játszandó mérkőzés közül az egyiket meg tudja nyerni (ha lehetne erre fogadni, megtenném), akkor nagyon jó sansza lesz a győzelemre. Hazai pálya ide vagy oda, a legtöbb meccs alighanem nagyon szoros lesz, és a jobb védekezés dönthet. Az Indiana idén remekül védekezett a címvédő ellen. Nagy kérdés, hogy a támadásban mire mennek, hiszen a rájátszásban a Miami bő nyolc ponttal többet szerzett meccsenként (99 kontra 91).
Tehát amire számíthatunk: remek védekezés mindkét oldalon, és ennek függvényében LeBron James, Dwyane Wade, illetve Paul George és David West parádékat. És ami talán a legfontosabb: szoros meccseket, hiszen ez a két gárda idén háromszor is hat ponton belüli meccset játszott egymással.
Az Indiana Pacers – Miami Heat mérkőzést a Sport 1 élőben közvetíti vasárnap 21:30-tól.
Kosárlabda
Ugyanazzal a csapattal készül a 18. WNBA-szezonjára a zseniális irányító
07/05/2021 08:44
Kosárlabda
Így élte meg Hanga Ádám, hogy „felrobbant” mellette a Barca sztárja
06/05/2021 18:33