Az NBA-ben utoljára március 11-én játszottak mérkőzést, ugyanis ezen a napon derült ki a Utah Jazz játékosáról, Rudy Gobert-ről, hogy megfertőződött a COVID-19 vírussal. Azóta teljes a leállás, sokáig azt sem tudhattuk, hogy befejezik-e az idei szezont. Június elején a liga végre előállt egy olyan javaslattal, amelyet egyhangúlag elfogadtak a csapatvezetők, így lehet készülni az újrakezdésre; a céldátum július 31, a helyszín pedig az orlandói Disneyland.


Az Amerikai Egyesült Államokban még mindig tomboló járvány miatt nem lehet szó arról, hogy nézők előtt rendezzék meg a mérkőzéseket, de óriási kérdéseket vetett fel a csapatok utaztatása is, főleg, hogy versenyben van még jelenleg egy kanadai csapat is, a Toronto Raptors. 
A megoldást a floridai Disneyland jelentheti, és az a szinte teljesen zárt környezet, amit az NBA vezetői próbálnak létrehozni az október közepéig tartó szezonra.
Kosárlabda
Rekordáron vették meg az NBA-legenda mezét
20 ÓRA

Így indulna újra az NBA

Fotó: Eurosport

A szakírók által csak „buboréknak” csúfolt Disney kampuszra 22 csapatot hívtak meg, nekik lehet még esélyük a rájátszásba jutni. Nyugatról 13 résztvevő érkezik, a keleti konferenciából pedig 9. Mindenkinek még 8 meccset kell játszani, de ha az utolsó rájátszást érő helyen lévő csapathoz képest a következő mérlege maximum 4 meccsel rosszabb, akkor szétlövés következhet. 
Ebben az esetben a 9. helyezettnek zsinórban 2 mérkőzést kell nyernie, hogy továbbjusson, a 8. helyezettnek elég egy győzelem is. A rájátszásba 16 csapat jut be, itt a formátumban már nem lesz változás, mindössze a meccsek közti pihenőidő lesz rövidebb, hogy a szezont le tudják zárni még októberben.
A floridai Orlandóban létrejövő kampusz megálmodói mindenre gondoltak. Az NBA vezetősége egy 113 oldalas kézikönyvet adott ki, amikben a legapróbb részletekre is jutott figyelem. A csapatok tagjai július 7 és 9 között érkeznek ide, majd rögtön izolációba is vonulnak egészen addig, amig két negatív vírustesztet nem produkálnak. A szobákban senkinek nem lesz társa, másik résztvevő szobájába pedig tilos az átjárás. A 22 csapat 3 szállodában fog lakni, a közös helyiségeket mindenki csak a neki kijelölt hotelben veheti igénybe, kivéve a szabadtérieket, mint például a golfpálya. 
 A szervezők külön játéktermet hoznak létre, közös filmvetítések lesznek, valamint a szobákban is folyamatos lesz a videójátékok elérése is. Olyan apróságokra is sikerült szabályokat alkotni, mint például a közös kártyapartik, ahol minden osztást új pakliból kell elvégezni, ezzel is csökkentve a fertőzés lehetőségét. 
A közös programokon természetesen a maszkviselés és a távolságtartás kötelező, ezeket figyelmen kívül hagyni csak az edzéseken lehet. A mérkőzéseken nézők nem vehetnek részt, de a buborékban élő többi játékos ott lehet a lelátókon, természetesen ők is csak maszkban, a lelátón egymástól távolabb ülve. Sokan luxusbörtönként tekintenek erre a környezetre, ezt az érzést erősítheti még a folyamatos megfigyelés is. 
A csapattagok okoseszközök viselésére lesznek kötelezettek, amik többek között az alapvető életfunkciók mérésén túl figyelmeztetnek, ha túl sokáig tartózkodnak valaki közelében, valamint a különböző helyszínek közti közlekedést is segítik. A Disney által fejlesztett Magicband emlékeztetőket is képes kezelni, többek közt ezen fognak érkezni az emlékeztetők, ha valakinek orvosi vizsgálaton kell megjelenni. Opcionálisan az Oura gyűrűje is hordható, ami egyes vélemények szerint képes jelezni, ha valaki a fertőzés tüneteit mutatja. Minden egyes résztvevő okos hőmérőt és pulzoximétert (a vér oxigénszintjét mérő eszköz) kap, a folyamatosan kötelező mérések eredményeit pedig egy online felületre kell feltölteni.

Sokak számára vannak most fontosabb dolgok, mint az NBA-szezon

Fotó: Eurosport

A legnagyobb aggodalmat a csapatvezetők azzal kapcsolatban fejezték ki, hogy a külvilágtól elzárt játékosok mentálisan hogy fogják bírni az elkövetkezendő időszakot. A családtagok csak a rájátszás első körét követően látogathatják meg a játékosokat, erre legkorábban augusztus végén kerülhet sor. Egy-egy csapat 37 részvevővel érkezhet meg Orlandóba: 17 játékossal, valamint 20 fős kiegészítő személyzettel. Egy gyorsított tempójú szezonzárás során a 20 fős edzői stáb igen kicsinek számít. Bár az utazás kiesése miatt több idő marad a meccsek közti regenerációra, de a következő ellenfélre való felkészülés, valamint a mentális tanácsadás könnyen lehet, hogy csak online formában lesz megvalósítható. A sztárjátékosok általában külön fizikai edzői stábbal készülnek, amiről ebben a környezetben természetesen szó sem lehet. 
Sok csapat számára a következő két hét egyik legfontosabb kérdése lesz, hogy a stábból kit utaztassanak. Elég, ha a 65 évnél idősebb edzőkre gondolunk, akik a veszélyeztetett korcsoportba tartoznak, de a felkészítő stábot illetően is fájdalmas döntéseket kell meghozni. 
Az NBA vezetősége hangsúlyozta, hogy a további küzdelmekben való részvétel egyéni alapon történik, és ha egy játékos úgy dönt, hogy inkább távol marad, amiatt nem érheti semmilyen hátrány. Természetesen a jól hangzó kijelentést a helyén kell kezelni és érdemes részletesen is megvizsgálni a szabályzatot. A kimaradók ugyan büntetést valóban nem kaphatnak, de a fizetésük erre az időre csak akkor jár, ha orvosi indokok miatt maradnak ki. Június 24-én járt le az a határidő, amíg a játékosok jelezhették a csapataiknak, ha az egészségük védelme miatt nem kívánnak idén többet játszani. 
Erre akkor kerülhet sor, ha valaki a kórtörténete alapján nagyobb kockázati csoportba tartozik, vagy pedig a csapat által kiválasztott orvosok igazolják, hogy a környezetében van veszélyeztetett családtag. Ezzel a lehetősséggel nem sokan éltek, a legnagyobb hiányzó a Lakers irányítója Avery Bradley, akinek a kisfia korábban többször is nehezen gyógyult fel légúti betegségeiből.  

Bradley gyermeke betegsége miatt kihagyja a folytatást

Fotó: Eurosport

Amennyiben más okból nem kíván valaki idén többet pályára lépni, akkor az éves fizetésének akár 15 százalékától is eleshet. A pletykák szerint többen is hezitálnak, hogy mit tegyenek, a Kyrie Irving által vezetett játékos szervezet komoly aggályait fejezte ki a lebonyolítás miatt is, illetve attól is tartanak, hogy a játékkal a jelenleg folyó emberi jogi tüntetésekről terelődne el a figyelem. 
A kezdésig még bőven van idő, de a kérdések folyamatosan sokasodnak. Az NBA vezetősége mindent egy lapra tett fel, ezzel a liga jövőjét próbálják megmenteni. A 2014-ben megkötött tíz éves tévés szerződés alapján óriási pénztől esnének el, ha nem fejeznék be az idényt. Csak a rájátszás 900 millió dolláros bevételt hoz, viszont a csapatoknak óriási gondokat jelent, hogy a meccsnapi bevételek az összes bevétel mintegy 40 százalékát teszik ki. A pénzügyi visszaesés hosszú távon negatívan befolyásolhatja a csapatoknak engedélyezett fizetési keretet, valamint a játékosoknak adható maximális fizetéseket is. Emiatt az idei szabadügynök piac teljesen kiszámíthatatlanná vált. 
A koronavírus járvány viszont ismét gyorsabban terjed, és az egész USA-ban az egyik legfertőzöttebb állam Florida. Senki nem tudja, mi vár a csapatokra, abba pedig egyelőre senki nem is akart belegondolni, hogy mi történhet, ha nem sikerül befejezni az idényt.
Szöveg: Minich Réka
Kosárlabda
Ugyanazzal a csapattal készül a 18. WNBA-szezonjára a zseniális irányító
07/05/2021 08:44
Kosárlabda
Így élte meg Hanga Ádám, hogy „felrobbant” mellette a Barca sztárja
06/05/2021 18:33