Spanyolország és Argentína játszhatja a kosárlabda világbajnokság döntőjét Kínában, miután előbbi kétszeri hosszabbítást követően legyőzte a sokáig vezető ausztrál csapatot, míg az argentinok azt a francia csapatot küldték a bronzmérkőzésre, akik a negyeddöntőben az Egyesült Államokat verték meg. A legnagyobb meglepetés a dél-amerikai csapat teljesítménye, melyet még a titkos esélyesek között sem nagyon említettek, hiszen a világbajnokságon szereplő 54 aktív NBA játékosból az argentinoknál egy sem szerepel.
Hasonló erősségű csapatok elődöntőire készülhettünk, miután az előzetesen nagyobb esélyesnek kikiáltott amerikai és szerb csapat már a legjobb négy közé sem jutott be. Az első elődöntő a várakozásoknak megfelelő izgalmakat hozta. Az egész mérkőzés alatt az ausztrálok rendkívül kemény védekezése dominált és inkább úgy tűnt, hogy a spanyolok nem találják meg az ellenszert a fizikailag és lelkesedésben is extrát bemutató boomerek játékára. Harminchat percig uralta a mérkőzést az ausztrál csapat, de a kosárlabdát a FIBA-szabályok szerint legalább négyszer tíz percig játsszák. A spanyol-ausztrál elődöntőn ez azonban csak arra volt elegendő, hogy egyaránt 71 pont szerepeljen a csapatok neve mellett az eredményjelzőn, miután az ausztrál sztárok rendre hibáztak a döntő szituációkban. Sőt az első öt perc hosszabbítás után is döntetlen maradt az állás, vagyis jöhetett a második 5 perces extra játék, ahol már nem bírták erővel az ausztrál játékosok és a végén az a spanyol csapat jutott a döntőbe, amelyet sokan leírtak a túl magas átlagéletkora miatt. Nem elhanyagolható azonban az a tény, hogy az európai csapat egy teljes nappal többet tudott pihenni az elődöntőt megelőzően.

Mindent elkövettek az ausztrálok, mégsem sikerült az újabb csoda

Fotó: Eurosport

NBA
Hosszabbításban buktak el Curryék, a Memphisé az utolsó hely a rájátszásban
22/05/2021 08:10
A második döntőbe jutást érő mérkőzésen folytatódott az argentin csoda. Az a csapat, amelynek a többséggel ellentétben egyetlen aktív NBA játékosa sincsen és jelentősebb ott szerzett tapasztalata is csupán annak a Luís Scolának van, aki 39 évével az egyik legidősebb játékosa ennek a tornának. Azonban ez a csapat és az edzői stáb olyan védekezést rakott össze, amivel két ellenféltől eltekintve mindenkit 70 pont alatt tartott. Az elődöntőben az argentinok teljes mértékben megfojtották a franciák támadójátékát és semmit nem láthattunk viszont abból, amivel Franciaország az USA csapatát elütötte a címvédés lehetőségétől. Különösen érdekes volt annak a Rudy Gobert-nek a semlegesítése, aki a negyeddöntő egyik hőse volt, most pedig a negyedik negyedben tudta az első mezőnykosarát szerezni.

Luís Scola ismét hátán vitte a csapatát. Maradt még ereje a döntőre is?

Fotó: Eurosport

Itt sem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy ezt az elődöntőt is az a csapat nyerte, amelyik egy nappal többet tudott pihenni. A franciák játékán pedig - nem lebecsülve azt, amit az argentinok produkáltak -  nagyon érezhető volt a fásultság. Leginkább a 20 százalék körüli hárompontos- és a 60 százalék alatti büntetődobás-hatékonyság mutatta meg a pihenés hiányát.
Azt gondoljuk, hogy a szervezőknek mindenképpen érdemes elgondolkozni azon, hogy egy ilyen hosszúra nyúló versengésben mennyire igazságos, ha a két elődöntős csapat nem egyforma pihenőidővel tud készülni az egyik legfontosabb megmérettetésre.

Mi várható ezek után a döntőben?


Sok spanyol szó mindenképpen! De emellett persze spanyolos kosárlabda is, hiszen a két csapatban összesen 15 játékos játszik az ibériai bajnokságban, ráadásul 5 spanyol bajnok is pályára léphet a világbajnoki döntőben. A két hasonló stílusú csapat mérkőzésén a tapasztalatnak is fontos szerepe lesz. Annak ellenére, hogy az egész mezőny legrutinosabb tagja, a már említett örökifjú Luís Scola az argentinoknál játszik, a teljes csapat tekintetében a nagyobb tapasztalat a spanyol oldalon van. Ezúttal mindkét válogatott egyformán egy nap pihenés után kell, hogy készen álljon élete talán legnagyobb lehetőségére. A mostani amerikai kudarcot követően nehezen elképzelhető, hogy a közeljövőben még egyszer hasonlóan gyenge csapatot küldenének az Egyesült Államokból a világbajnokságra, ez pedig értelemszerűen jelentősen csökkenti majd a többi válogatott esélyét egy világbajnoki cím megszerzésére. Vasárnap mindkét csapat úgy léphet pályára, hogy most, vagy soha. És hogy ez mire lesz elég? Egy jó mérkőzésre biztosan és rengeteg „campeón” kiáltásra a végén. De hogy ez buenos airesi, vagy madridi akcentussal hangzik majd, erre most mi sem mernénk tippelni. 
Szöveg: Buró Szilárd
NBA
Extra izgalom vagy profitéhségből elkövetett igazságtalanság?
18/05/2021 11:11
Kosárlabda
Nyert a Lakers, egyre közelebb vannak a rájátszáshoz
16/05/2021 07:31