A magyar férfi kosárlabda-válogatott sima vereséget szenvedett az olimpiai ezüstérmes franciáktól hétfőn Kaposváron a világbajnoki selejtezősorozat második fordulójában.

Eredmény, E csoport, 2. forduló:
  • Magyarország-Franciaország 54-78 (8-21, 21-24, 9-18, 16-15)
Kosárlabda
Pozitív koronatesztek: Szövetségi kapitánya nélkül utazik a vb-selejtezőre a kosárválogatott
22/11/2021 11:34
A Stojan Ivković szövetségi kapitányt és a játékosok közül Golomán Györgyöt pozitív koronavírusteszt miatt nélkülöző nemzeti csapat pénteken 81-75-ös portugáliai sikerrel kezdte meg a menetelést. A matosinhosi diadalból Perl Zoltán 19, Vojvoda Dávid pedig 17 ponttal vette ki a részét. Az 55 éves szakvezető a kaposvári folytatásban sem ülhetett le a kispadra, mert - mint a nap folyamán az M1 kérdésére elmondta - bár a három oltás jóvoltából tünetmentesen vészelte át a betegséget, és túl van két negatív teszten is, a tíznapos karanténidőszak mindenkire vonatkozik. Mivel a korlátozás ma éjfélkor ér véget, ezúttal is a Pór Péter szövetségi edző irányította a csapatot.
A tokiói olimpián ezüstérmes, a 2019-es világbajnokságon pedig harmadik franciák a nyitókörben 73-67-re verték hazai pályán Montenegrót, főként a Valenciában légióskodó Louis Labeyrie 18 pontja révén. A vendégek magángéppel, NBA-ben és Euroligában szereplő kosarasaik nélkül érkeztek Magyarországra.
A csaknem teltházas hétfői meccsen Vojvoda duplájára 11 pont érkezett a túloldalon, és a nyitónegyed derekán már 4-16 állt a nagyórán. A franciák diktálták a tempót, míg a hazaiaknál sok volt a hiba, és rendre félresikerültek a befejezések. A folytatásban az ellenfél növelte előnyét, amely csakhamar 19 pont lett, ekkor már-már elúszni látszott a meccs. A nagyszünetben 29-45 volt az állás.
Térfélcsere után hat és fél percig nem szereztek kosarat a magyarok, ezalatt 28 pontra elhúzott a francia csapat, Labeyrie pedig 19 pontnál tartott. A találkozó ezzel gyakorlatilag eldőlt, a 38-63-ról induló zárószakaszra már nem maradtak izgalmak.
A válogatott februárban kétszer Montenegróval csap össze, majd júliusban újabb két meccsel zárul a selejtezős program.
A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Az első három szakaszban - jövő júliusig - a nyolc kvartett csoportmeccsei zajlanak, minden négyesből az első három-három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a megmaradt 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a vb-re.
A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a jövő szeptemberi Európa-bajnokságra, amelynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.
A 2023-as világbajnokságnak Indonézia, Japán és a Fülöp-szigetek ad otthont. A 32-es mezőnyben az utóbbi két rendező ország mellett - Indonéziának selejtezőt kell vívnia - öt afrikai, hét amerikai, hat ázsiai-óceániai és 12 európai csapat kap helyet.
A magyarok további menetrendje:
  • február 24.: Magyarország-Montenegró
  • február 27.: Montenegró-Magyarország
  • július 1.: Magyarország-Portugália
  • július 4.: Franciaország-Magyarország
Olympic Games
16. olimpiai bajnoki címét zsákolta be Tokióban az amerikai kosárválogatott
07/08/2021 04:53
Olympic Games
2004 óta először kapott ki olimpián az amerikai kosárválogatott
25/07/2021 14:53