Egész estés, másfél órás dokumentumfilm készült

Tony Parker - Az utolsó dobás

címmel a San Antonio Spurs csapatában 17 szezont lehúzó, és a texasiakkal négy NBA-aranygyűrűt szerző, Európa-bajnok francia kosárlabdázóról. Megnéztük a dokut a Netflixen. 


Florent Bodin filmje szándéka szerint az NBA-ben 1245 mérkőzést játszó Tony Parker életét és pályafutását mutatja be, aki elszántságának köszönhetően talán minden idők talán minden idők legnagyobb francia kosárlabdázója lett. Kicsit hosszan, és néha unalmasan, de többnyire élvezhetően, és ez főleg a rengeteg megszólaló minőségi véleményének köszönhető. 
Már az első két percben olyan klasszisok jellemzését hallhatjuk a nagyszerű kosarasról, mint Thierry Henry, Tim Duncan, Zinedine Zidane, Gregg Popovich, David Robinson, Manu Ginóbili, Michael Jordan és Kylian Mbappé.
Kosárlabda
Súlyos vereségbe futottak bele férfi kosarasaink a vb-selejtező zárásaként
EGY NAPJA
"Számomra ott van Michael Jordan, és a többiek. A francia kosárban van Tony Parker és a többiek. Ilyen egyszerű."
- fogalmazta meg a filmben véleményét
Thierry Henry
, világ- és Európa-bajnok labdarúgó, Parker honfitársa és 
A rengeteg szereplőt felvonultató dokumentumfilm azt próbálta felskiccelni, hogyan alakult a karrierje az amerikai kosaras apa és holland anya fiaként Bruges-ben megszülető, és a francia kosárlabda történetének talán legnagyobb alakjává váló, világklasszis játékosnak. Sok felvételt láthatunk a tiniként hazájában pattogtató Tony Parkerről, aki már akkor leszögezte, hogy az NBA-be vágyik. Bálványozta Michael Jordant, őt ábrázoló poszter borította a szobája falát, tízévesen közös fotó is készült róluk. 
Fura játéka a sorsnak, hogy 2019 nyarán éppen a Jordan tulajdonolta Charlotte Hornetsből vonult vissza az NBA-ben 18 szezont, ebből 17-et a Spursben lehúzó francia. MJ nagyon szépen beszél róla - amikor a Washington Wizardsban játszott, még a parketten is találkoztak ellenfélként -, a barátjának nevezi őt. Parker is azt nyilatkozza, hogy vicces, hogy legnagyobb kedvence csapatában fejezte be, egyébként maga minden idők legjobbja hívta fel, hogy Charlotte-ba csábítsa. 
Miután Párizsban, az INSEP-ben tanult és kosarazott, Parker a Paris Basket Racingban töltött két évet, mikor 2011-ben próbajátékra hívta őt a San Antonio Spurs. Addigra már ifi Európa-bajnok lett a franciákkal, és egyre nagyobb nevet szerzett Európában. A sportág történetének egyik legnagyobb edzője, Gregg Popovich viszont nem esett tőle hasra elsőre, Pop szerint a francia kicsit öntelt volt a pályán és nem elég kemény. A későbbi edzéseken viszont meggyőzte őt az irányító, és be kellett ismernie, hogy tévedett vele kapcsolatban. 28. kiválasztottként még abban az évben draftolta a Spurs, ahonnan 2018-ban szerződött csak el. 
Nagyon érdekes, ahogy későbbi harcostársa, a liga elmúlt 20 évének talán legszimpatikusabb alakja, Tim Duncan elmondja, hogy nem sokat nézett ki az új igazolásból sokáig, majd a film végén már azt mondja róla, hogy az egyik legkedvesebb csapattársa, és az egyik legjobb barátja lett. A nagy David Robinson is hasonlóan gondolkozott, az Admirális nem hitte volna, hogy Parker sokáig húzza majd a csapatban, Pop próbálta meggyőzni a két amerikai fenomént, hogy különleges tehetségről van szó. A Spurst 1996 (!) óta edző Popovich élete egyik legnagyobb sikerének tartja, hogy irányításával Parker lenyűgöző utat járt be a klubnál. "Jobb emberré tett" - mondja egykori játékosáról Gregg Popovich.
Ebből lett 17 évnyi játék és négy bajnoki cím a város egyetlen major-csapatában. Tony Parker annyira megszerette San Antoniót, hogy Lyon mellett ez a második otthona, és mindig is az lesz Amerikában. Kobe Bryant szerint az elemek tökéletes egyesülésének mondható a Duncan, Ginóbili, Parker hármas a pályán, és Pop az edzőjükként. Az ötszörös bajnok Bryant úgy véli, a három klasszis kosaras jól kiegészítették egymást, és automatikusra fejlesztették együttműködésüket a pályán. 
A film legjobb mondatait és történeteit éppen Kobe-nak köszönhetjük. A doksit egyébként a vége főcím szerint az ő emlékének ajánlották a készítők. Bryant egyszerűen brillírozik, miközben egy kanapén ülve mesél egyik legnagyobb riválisáról.
"Ő miatta nem nyertem több bajnokságot" -
szögezi le minden idők egyik legnagyobbja, és ezt is mosolyogva teszi. Egyszerre nagy öröm, hogy láthatjuk és hallhatjuk őt, és egyben szívfacsaró minden egyes megszólalása az egy évvel ezelőtti halála miatt. 

Tony-Parker-Kobe-Byrant-Spurs-Lakers-min.jpg

Fotó: Eurosport

Elmondása szerint Kobe sosem tudta utálni őt a riválisai közül, mert mindig udvariasan verte meg őt. Zseniális a Lakers legendájának sztorija arról, hogy megkérte francia csapattársát, Ronny Turiafot, hogy tanítson meg neki valami olyan mondatot franciául, amivel kizökkenthetné Parkert a pályán. Egyikük sem árulta el, mi volt az, de mindketten nevetve idézték fel az esetet. Kobe Bryant beszél az átállás nehézségeiről is, amelyekkel sok sportoló küzd az aktív évei után. Szerinte Tony Parkernek ez könnyen ment: "Ilyen egy bajnok. Az, hogy képes volt erre, a legnagyobb bizonyítéka bajnok karakterének."
21 évesen lett először bajnok az NBA-ben, szerinte éppen 2003-ban kezdett el igazán fejlődni, amikor sokoldalúbb lett a játéka. Mind a 17 idényében bejutott a rájátszásba a texasiakkal, a csúcson pedig saját bevallása szerint 2014-ben, a negyedik aranygyűrű megszerzésekor volt. Ahhoz pedig 10 év kellett, hogy a francia válogatottal is nyerjen valamit, 2013-ban vezette Európa-bajnoki címig hazája együttesét. 
Jól összegzi a film egy kivételes kosárlabdázó lenyűgöző pályafutását, bár abban egyetértünk Tőrös Balázzsal, hogy nem azok a doksi legjobb pillanatai. amikor ő beszél magáról és karrierjéről. Gregg Popovich, David Robinson, Tim Duncan, Thierry Henry, Pau Gasol, Ronny Turiaf és Boris Diaw megszólalásai miatt érdemes elsősorban megnézni Az utolsó dobást, na, meg mindenekelőtt Kobe Bryant sziporkázóan jó mondataiért és üdítő jelenlétéért. 

Popovich-Parker-Spurs-min.jpg

Fotó: Eurosport

NBA
Gobert Minnesotában; Durant cserét kért; Zion, Jokic, Booker és KAT nagy pénzt kapott
02/07/2022 13:29
Kosárlabda
Portugália elleni győzelmével továbbjutott a férfi válogatott
01/07/2022 18:53