A Miami Heat kosárlabdázója, Jimmy Butler már a második alkalommal nyújtott zseniális teljesítményt az idei NBA-döntőben. A liga újrakezdése óta egyik játékos sem javított annyit az NBA-ben elfoglalt helyén és megítélésén, mint 31 éves kosaras.


Jimmy Butler a Los Angeles Lakers elleni finálé harmadik mérkőzésén 40 pontot dobott, szerzett 11 lepattanót és kiosztott 13 gólpasszt. A Bam Adebayo és Goran Dragic nélkül szereplő Miami Heat 115-104-re győzött, és 2-1-re szépített a négy nyert meccsig tartó csatában. 
Jimmy Butler a Los Angeles Lakers elleni finálé ötödik mérkőzésén 35 pontot hintett, leszedett 12 lepattanót, volt 11 asszisztja és öt labdaszerzése is. Mindezt 47 perc, 11 másodperc alatt a 48 perces partin. Eszméletlen. A Heat 111-108-ra diadalmaskodott, így már csak 3-2-re vezet a Lakers. 
Tokyo 2020
Az ausztrálok meglepetésre kiütötték az argentinokat, jöhet az USA
3 ÓRÁJA
"Ez a magabiztosság egy emberre vezethető vissza, Jimmy Butlerre. Arról, hogy ő hogyan képes berántani maga alá a fiatalokat, és az idősek – Iguodala és Crowder – hogyan adják meg azt a mentális, morális meg játékbeli szupportot. És amikor látták, hogy nincsen Dragic, nincsen Adebayo, akkor tudták, hogy ezt valahogy meg kell oldani. Jimmy Butler pedig jött és olyat játszott, amilyet NBA-döntőben ember nem nagyon"
- mondta Butlerről
Tőrös Balázs
az
Alley-oop
legutóbbi adásában.
A Miaminál tudták, hogy Butlertől ennyi játékpercre és ilyen sztatoszférikus teljesítményre van szükség ahhoz, hogy másik két legjobbjuk nélkül legyen esélyük a döntő folytatására. És bár Adebayo az ötödik felvonáson már játszott, de borzasztó sokat hibázott támadásban. Ezt is elbírta azonban a Heat, mert Duncan Robinson hét triplát is bevágott, Kendrick Nunn pedig 14 pontot szállított a kispadról beszállva. A túloldalon LeBron James is hatalmasat játszott a 40 pontjával, 13 lepattanójával és hét gólpasszával, de ezúttal Butler ellopta előle a show-t azzal, hogy győzelemre vezette a Miamit.
Emblematikus képsor volt, amikor 46,7 másodperccel a vége előtt 106-105-ös Lakers-vezetésnél Butler betört a palánk alá, Markieff Morris faultolta, majd a büntetők előtt a hullafáradt Jimmy a palánk mögötti reklámtáblára támaszkodva próbált pihenni néhány másodpercet. Itt látszott a leginkább, hogy mennyire ürítette ki a tankot addigra. 
Szokás szerint tehát Jimmy Butler vezette a műsort, és mindent megtett a Miami érdekében az elejétől a végéig. Mindent kiadott magából ezúttal is. Ő lett a hatodik játékos, aki legalább kétszer tripla-duplát jegyzett egy NBA-döntőn.
"A nyerő akarata figyelemre méltó" - mondta róla edzője, Erik Spoelstra. "Ahhoz, hogy ezt 47 plusz perc alatt megtehesse, és a másik oldallal felvegye a kihívást ... minden ebbe a bajnokságba érkező fiatal játékosnak tanulmányoznia kell Jimmy Butler felvételeit, a pálya mindkét oldalán remek teljesítményre képes játékos definícióját. Kivételes játékos."
Butler kilencet jegyzett a Heat utolsó 11 pontjából. Ő maga így nyilatkozott a meccs után:
"Erre építettünk. Egész évben ezt tettük. Ez nem a buborékban kezdődött. Azért nyertünk, mert annyira együtt vagyunk a parketten és a pályán kívül egyaránt. Így fogunk innentől kezdve játszani ... Nem hátrálunk meg, nem riadunk vissza. Még mindig harcolunk. Nem félünk senkitől. Azon vagyunk, hogy megnyerjük. Nem számít, hogyan fognak őrizni, a helyes játékot fogom játszani ... Ezt kérte tőlem a csapatom. Erre van szükségük tőlem. Tudom, hogy képes vagyok rá, de van egy nagyszerű csoport srác mellettem, akik sokkal könnyebbé teszik ezt. Nagyon sok önbizalmat adnak ahhoz, hogy kimenjek oda és így játsszak. 
Tudom, hogy képes vagyok rá. Hiszek a képességeimben és a tehetségemben" - nyilatkozta Butler.
Mindezek miatt, bármi történjék is a döntő hatodik meccsén,  Butler - és a Miami - az elmúlt két és fél hónap legnagyobb nyertesei közé tartoznak. Bebizonyosodott, hogy Jimmy Butler az egyik legjobb versenyző alkat a mezőnyben. Akkor is állja a sarat, amikor minden idők egyik legnagyobbja ellen szerepel, ráadásul akkor, amikor a legnagyobb a tét. És mindezt mosolyogva tette, látszólag gondtalanul és tehermentesen játszott akkor is, amikor csapata egy vereségre volt attól, hogy vége legyen a szezonjuknak. 
Továbbra is a Lakers a tehetségesebb csapat. És a Heat hibahatára ebben a sorozatban vékony. A Miami akár nagy vereségbe is beleszaladhat a döntő hatodik felvonásán. De ez nem azt jelenti, hogy Jimmy Butler ne lenne már most győztes.
Aki így kászálódott ki élete egyik legemlékezetesebb meccse után a sajtótájékoztatójáról a pályán töltött 47 perccel a lábaiban:
via nba.com
via Sports Illustrated
Tokyo 2020
Kosárlabda - Tokió 2020 - Olimpiai főhírek
11 ÓRÁJA
Tokyo 2020
A világbajnok búcsúztatásával négy között az amerikai kosarasok - videó
13 ÓRÁJA