Péntek hajnalban (vagy ahogy egy Amerikában élő barátom írta, "az este kilenc nem is hajnal"...) megkezdődött az NBA nagydöntője, a párosítás ugyanaz, mint tavaly: a San Antonio Spurs és a bajnoki címvédő Miami Heat csap össze. A felvezetők arról szóltak, hogy Tim Duncan és LeBron James összecsapása ez, ahol az örökség a tét. A két sztár az első meccsen rögtön meghatározó szerephez jutott, de nem mindketten úgy, ahogy szerették volna.
A San Antonio-i első mérkőzés első néhány perce kiegyenlített volt, a Spurs hamar visszajött ötpontos hátrányból, majd az ezúttal is a padról beszálló Manu Ginóbili tripláival öt ponttal vezetett is. A végén Mills hármasa azt jelentette, hogy az addigi legnagyobb, hat pontos előnnyel zárta az első negyedet a hazai csapat. A második negyed közepére visszajött a Miami, egyszer a vezetést is átvették a vendégek, az előny azonban végig a Spursnél volt, a nagyszünetben öt pont volt a különbség, 54-49-re vezetett a San Antonio. Duncan 15, James 13 ponttal zárta az első félidőt.
Kosárlabda
Ugyanazzal a csapattal készül a 18. WNBA-szezonjára a zseniális irányító
TEGNAP 08:44
A mérkőzés második fele során egyre nagyobb kellemetlenséget okozott a játékosoknak és a nézőknek egyaránt, hogy elromlott az AT&T Center légkondicionálása, így a hőmérséklet szép lassan 30 fok fölé kúszott. A harmadik negyed elején már 9 ponttal is vezetett a Spurs, ám Wade és James pontjainak köszönhetően megint fordítani tudott a Heat (ha már hőség volt a csarnokban...). Remekül zárta a harmadik negyedet a vendég együttes, hat ponttal is vezetett már a Miami, 12 perccel a vége előtt pedig 78-74 volt az állás, a Heat javára.

James sérülése meghatározta a hajrát

Fotó: Eurosport

Szépen őrizték a vendégek az előnyüket a negyedik negyed első felében, 7 és fél perccel a vége előtt azonban Jamest le kellett cserélni, mivel görcsölni kezdett a vádlija. James három percig volt a padon, ezalatt egy 10-4-es sorozattal négypontos előnybe került a San Antonio. James egy kosárral tért vissza, a földre érkezéskor azonban megint begörcsöltek a vádlijai, és négy perccel a vége előtt le kellett cserélni, kétpontos hazai előnynél. Ezt pedig fantasztikusan használta ki a San Antonio, Green, Leonard és Parker tripláival elhúztak a hazaiak, a Spurs egy 16-3-as sorozattal zárta le a mérkőzést James király hiányában.
A végeredmény 110-95 lett, így a Spurs jutott előnyhöz a négy győzelemig tartó párharcban. A hazaiaknál öt játékos jutott legalább 13 pontig, a legeredményesebb Duncan volt, aki 21 pontja mellé 10 lepattanóval egy dupla-duplát is jegyzett. Ez volt pályafutása során a 156. (!!) alkalom, hogy a rájátszásban eljutott legalább két statisztikai mutatóban két számjegyig, amivel már csak egyre van Earvin "Magic" Johnson NBA-rekordjától. Ginóbili 16 ponttal és 11 gólpasszal jutott el dupla-dupláig, míg a bokasérüléssel bajlódó Tony Parkeren ez egyáltalán nem látszott, 19 pontot szerzett.

Ginóbili dupla-duplája is kellett a Spurs sikeréhez

Fotó: Eurosport

A túloldalon James sérülése ellenére a legeredményesebb játékos volt, 25 pontig jutott, a "nagy hármas" másik két tagja is szépen termelt, Dwyane Wade 19, Chris Bosh 18 pontot szerzett, Ray Allen pedig a padról beszállva jutott 16 pontig.
A folytatás hétfő hajnalban következik San Antonióban, a mérkőzést a Sport1 közvetíti élőben.
Kosárlabda
Így élte meg Hanga Ádám, hogy „felrobbant” mellette a Barca sztárja
TEGNAP 18:33
EuroLeague
Szentpéterváron ragadtak Hangáék, miközben a szezon legfontosabb mérkőzésére készülnek
03/05/2021 10:24